kayıt

bülent ecevit

  1. 53
    Meşhur merve kavakçı olayıyla gönlümde yeri ayrı olan devlet adamı. Kıbrıs fatihi, karaoğlan.
  2. 52
    Hakkında yorum yapanların hiç biri kendisinin yönettiği Türkiye'de yaşamadığı için olumlu olumsuz boş yapıyorlar.
    • Ecevit döneminde yaşamadığımı nereden çıkardın ki :)
    • yoo hiç de sığ değil. bir dönemi yaşamadıysan, onu öğrendiğin kaynaklar senin siyasi görüşün ile birebirlik gösterir. asla olumsuz tarafını görmezsin ya da olumlu taraflarına bakmazsın. Çoğunlukla böyle olur bu iş. Ecevit = "dürüst" ise bir klişedir. ne gibi dürüstlüğü vardı diye yüzüne sorsam en aşağı %99'u hiç bir bok diyemez.
  3. 51
    2006 yılında bugün vefat etmiş olan dürüst siyasetçi. Sayısı hemen hemen hiç kalmadı bu türün.
  4. 50
    Anneannem yüzünden uzun zaman boyunca dedem olduğuna inandığım rahmetli siyasetçi.
  5. 49
    Yıllardır Clinton karşısındaki fotoğrafı gösterilip "ezik siyaset" damgası vurulan adam.

    ABD ambargolarına siktir çekmesi ve kırk okka taşşağı masaya koyup kıbrıs'a harekatı başlatmasından bahseden çok az ama.
  6. 48
    Dün vefatının 13. Yıldönümü olan eski başbakan. Allah rahmet eylesin. Kendisi gibi insanların kıymeti yokluklarında daha iyi anlaşılıyor. çok arıyoruz.
  7. 47
    19 aralık 2000 yılında solun üzerinden greyder gibi geçen başbakandır. insanların cezaevlerinde diri diri yakılmasından sorumlu kişidir.
    en faşist operasyon yöntemleriyle sol mücadeleyi ülkeden kazıdıktan sonra, emekçilerin kazanılmış emeklilik haklarına çökmüş devlet adamıdır.
    fetö kadrolarını kamuda meşrulaştıran başbakandır. daha sayayım mı?
  8. 46
    1960'ların sonunda vatanımızın dağı taşı soldan çarpmaktaydı. okullarda, fabrikalarda, hatta kışlalarda devrim bir kalp olmuş çarpmaktaydı. özgürlüğe susamış öğrenciler, işçiler halklarının geleceği için kan bedeller ödemekteydi.
    böyle bir dönemde abd emperyalizminin, türkiye devrimini bir şekilde kontrol altına alması gerekiyordu. bunu da ecevit'i yaratarak yaptı. kapitalizmle barışık, derin devletle kanka bir solun lider kültüdür bülent ecevit.

    1977'de maraş katliamının başbakanıdır. ülkeyi soktuğu savaşları seçim malzemesi yapmaktan utanmayacak kadar burjuva bir siyasetçidir ecevit.

    1999'da abd'nin türkiye soluyla savaşabilmek için icat ettiği f tipi cezaevlerinin uygulayıcısıdır ecevit. o yıl onlarca gencin yakılmasından sorumlu başbakandır ecevit. siyasal islam canavarını, milyonlar önünde haklı çıkartıp kışkırtandır ecevit.
    fetö okullarına devlet desteğini esirgemeyip, halka laiklik satan kişidir ecevit.

    saygıyla, rahmetle anmıyorum anmayacağım kendisini.
  9. 45
    kendisi abd vatandaşı merve kavakçı'ya mecliste giriştiği sırada hizbullahçılar yaygın bir hobi olarak dıyarbakır'daki, batman'daki sınıfların açık kalmış pencerelerinden tesettürsüz kadın öğretmenlere kezzap atıyordu.

    özgürlük martavalıyla adam sikmenin modası 2010 referandumunda bitti sanıyordum.
  10. 44
    aksesuar olarak takılan küpenin geçtiği "devletin yüce kurumu"nda aksesuar olarak kabul edilmeyen başörtüsü hakkında, bir örtü parçası için gereksiz bikbik yapan, dinle devlet işlerinin karıştırılmasını büyük ölçüde yanlış algılamış, rahat uyumasın dediğim insan evladı.
    kılık kıyafet özgürlüğü gelemiyor bu ülkeye mk. o zaman da öyleydi şimdi de böyle. ülkece o bu ne giymiş diye mahalle karısı gibi dırdır yapıyoruz milletvekilinden sokakta yatanına kadar. kılık kıyafet için en temel haklardan eğitimin bile hor görüldüğü, tanınmadığı bir ülke burası. gelecek nesiller, bundan 100 yıl sonrası, hakkımızda "ne kadar geri zekalıymış bunlar" diye düşünmezse bana da slendergray demeyin.

    ayrıca (bkz: ecevit mavisi)
  11. 43
    milliyetçiliği kıbrıs'ın topraklarına, batı anadolu'nun haşhaş tarlasına yazması, bebek katili terörist başı apoyu yakalatıp türkiye'ye getirtmesi ve laik türkiye cumhuriyeti düşmanı, amerikan vatandaşı, siyasal islamcı merve kavakçı'ya haddini bildirmesiyle efsaneleşmiş siyasetçi.
  12. 42
    Saygıyla...
  13. 41
    Vefatının 12. yıldönümünde saygı ve rahmetle andığım çok değerli türk siyasetçi, eski başbakan.
    Huzur içinde uyusun.
  14. 40
    kıbrıs harekatı sonrası türkiye'nin karşı karşıya kaldığı amerikan amborgosu ile ilgili kendisiyle yapılan röportajda siyaset, politika nedir? siyatçi, politikacı nasıl olunur dersi vermiştir.

    www.youtube.com/...
  15. 39
    70'li yıllarda başbakanlık yaptığı dönem haşhaş ekimini yeniden başlatmış, erbakan'la kıbrıs harekatını gerçekleştirmiş ve incirlik üssünü kapattırmıştır. bunun bedeli olarak abd'den ambargolar yemiştir.

    2002'de amerikan ordusunun türkiye üzerinden ırak'a girmesine karşı çıktığı için hakkında medya aracılığıyla "çişini tutamıyor", "gitsin artık" diye karalama kampanyası başlatılmış ve yerine bop eşbaşkanının getirilmesine zemin hazırlanmıştır.

    ama ecevit halkı tüp ve benzin kuyruğuna sokmuş, 2001'de ülkeyi batırmıştır. bop eşbaşkanı ise dış mihrakların açtığı ekonomik savaşa karşı mücadele vermektedir.

    (bkz: allah belanızı versin )
  16. 38
    bu ülkenin kamu personeli alımında olabilecek en adaletli sistemi getiren insan. onun sayesinde kimi kimsesi olmayan yüz binlerce gariban devlet memuru olabildi.
  17. 37
    En sevdiklerimden. Halk kahramanı, kara oğlan..
  18. 36
    nefret ettiklerim arasında. yobazın tekiydi.
  19. 35
    Doğum gününde (28 mayıs 1925) saygı ve rahmetle andığım eski başbakan, gazeteci, şair. cumhuriyet siyaset tarihinin gördüğü sayılı naif, saygın ve kültürlü siyasetçilerdendi.
  20. 34
    şöyle bir şiiri de vardır:

    sıla derdine düşünce anlarsın
    yunanlıyla kardeş olduğunu
    bir rum şarkısı duyunca gör
    gurbet elde istanbul çocuğunu

    türkçenin ferah gönlünce küfretmişiz
    olmuşuz kanlı bıçaklı
    yine de bir sevgidir içimizde
    böyle barış günlerinde saklı

    bir soyun kanı olmasın varsın
    damarlarımızda akan kan
    içimizde şu deli rüzgâr
    bir havadan

    Bu yağmurla cömert
    bu güneşle sıcak
    gönlümüzden bahar dolusu kopan
    iyilikler kucak kucak

    bu sudan bu tattandır ikimizde de günah
    bütün içkiler gibi zararı kadar leziz
    bir iklimin meyvasından sızdırılmış
    bir içkidir kötülüklerimiz

    aramızda bir mavi büyü
    bir sıcak deniz
    kıyılarında birbirinden güzel
    iki milletiz

    bizimle dirilecek bir gün
    Ege'nin altın çağı
    yanıp yarının ateşinden
    eskinin ocağı

    önce bir kahkaha çalınır kulağına
    sonra rum şiveli türkçeler
    o Boğaz'dan söz eder
    sen rakıyı hatırlarsın

    Yunanlıyla kardeş olduğunu
    sıla derdine düşünce anlarsın

    (bkz: türk yunan şiiri)
  21. 33
    merhum başbakan, gazeteci, şair.

    ------işbu giri bilimsel temellendirmeden yoksun olarak yazılmış olup, oldukça uzundur. ama sıkıcı olmaması ve akıcılığı için çaba sarf edilmiştir. bu giride bülent ecevit'in siyasi yaşamı bir nevi özetlenecektir. yanlışım illa ki olur. telkinlerde bulunacaklara ve okuyanlara şimdiden teşekkür ederim.------

    bülent ecevit, siyasete atılmadan önce gazetecilik yapıyordu. 27 Ekim 1957’de, İsmet İnönü’nün damadı Metin Toker’in adaylığı ona devretmesinin yardımıyla CHP’den milletvekili adayı oldu; böylece aktif siyaset hayatı da başlamış oldu.**

    27 mayıs 1960 darbesinden sonra yapılan seçimlerde, inönü'nün kurduğu hükumette çalışma bakanlığı yaptı. daha sonraları chp genel sekreterliğine seçildi. bundan sonra da, inönü'nün katıldığı son kurultay olan chp 5.olağanüstü kurultayı'nda 4 Mayıs 1972’ tarihinde CHP Genel Başkanı seçildi. chp'nin 3. genel başkanı oldu.

    70'li yıllarda kısa ömürlü hükümetler kurdu. necmettin erbakan'nın lideri olduğu milli selamet partisi ile koalisyon hükumeti kurdu. özellikle kıbrıs çıkarmasında necmettin erbakan ile beraber büyük işler başardı. kıbrıs'ta yaşanan, rumların soykırıma varan katliam hareketleri için garantör olmamıza rağmen, başta abd olmak üzere batılı birçok devlet bize büyük bir ambargo uyguladı. bunun sonucundan ekonomik krizlerle, toplumsal çatışmalar zirveye çıktı. sağ-sol yetmezmiş gibi alevi-sünni çatışmasının yaşanması çeşitli mercilerce istendi. maalesef başarılı da oldular...

    70'li yıllarda, bir bülent ecevit bir süleyman demirel başbakan oluyordu. 1980'e gelindiğinde, 6.cumhurbaşkanı fahri korutürk'ün görev süresinin dolmasından sonra, cumhurbaşkanını seçmek için yaklaşık 100 tur seçim yapıldı. lakin bir türlü çoğunluk sağlanamadı. artan şiddet olayları ve siyasi, ekonomik istikrarsızlık ile 12 eylül darbesi gerçekleşti. başbakan süleyman demirel, muhalefet liderleri bülent ecevit, necmettin erbakan, alparslan türkeş tutuklandı, siyasi yasaklar getirildi.

    1985'e gelindiğinde bülent ecevit, hala siyasi yasaklı idi. eşi rahşan ecevit demokratik sol parti'yi kurdu.

    bundan sonrasını Bülent Ecevit’in 28 Kasım 1999 günü Ankara’da DSP’nin 14. Yıldönümü kutlama töreninde yaptığı konuşmadan özetleyerek onun ağzından aktarayım:

    "1987’de oylarımız %8.54’ten ibaretti. Barajı aşıp Meclis’e girememiştik. Fakat yılmadık; adım adım ilerledik.
    1991’de 7 milletvekili ile meclise girmeyi başardık. İstifalarla milletvekili sayımız 3’e indi. Ama güçlenişimiz sürdü. 1995 seçimlerinde milletvekili sayımız 76’ya yükseldi.
    1999 seçimlerinde de %22.19 oyla 136 milletvekilliği kazandık.

    Böylece, 1995 seçimleriyle solum birinci partisi olan DSP, 1999 seçimlerinde bütün Türkiye’nin birinci partisi oldu ve bugün başında bulunduğu üçlü koalisyon hükümetini kurmayı başardı. Solun birinci partisi olduk. Ardından Türkiye’nin birinci partisi olduk.

    1997’de, Türkiye, REFAH-YOL kabusundan(kendi ifadesidir), ancak DSP’li bir hükümetle kurtulabildi. 1999 seçimlerine gidilirken de azınlık Hükumeti kurma sorumluluğu bize emanet edildi." bu kısım buradan alıntıdır.

    ufukta yine cumhurbaşkanlığı seçimi vardı. 9.cumhurbaşkanı süleyman demirel'in görev süresi doluyordu. bülent ecevit lise mezunuydu ve anayasa gereği, cumhurbaşkanı seçilecek kişinin yüksek öğretim mezunu olması gerekiyordu.
    9.cumhurbaşkanı süleyman demirel'in görev süresinin mayıs 2000'de sona ermesinden sonra, bülent ecevit'i cumhurbaşkanı seçebilmek için, anayasa değişikliği ile "yüksek öğretim mezunu olmak" şartını değiştirmeyi kendisine teklif ettiler. bülent ecevit buna, "hayır" dedi.

    yanılmıyorsam bülent ecevit'in teklifi ile, o dönemde anayasa mahkemesi başkanı olan ahmet necdet sezer cumhurbaşkanlığına aday gösterildi. yine o dönemde meclis'te bulunan hemen hemen her partinin(fazilet partisi de dahil yanılmıyorsam) desteği ile ahmet necdet sezer 10. cumhurbaşkanı seçildi.

    ahmet necdet sezer, hukuk devleti ilkesine, yasalara bağlı kalmaya çok dikkat eden bir isimdi. özellikle kendisine bağlı olan devlet denetleme kurulu'nun, başbakanlık teftiş kurulu'nun -hangi konuydu hatırlayamadım- bir konu hakkındaki denetimlerini denetlemesi talebi üzerine, ecevit ile araları iyice açıldı. ecevit, "denetimin denetimi mi olur?" diyerek rahatsızlığını dile getirdi.

    şubat 2001' gelindiğinde, meşhur "anayasa kitapçığını fırlatma" olayı yaşandı. ahmet necdet sezer'in şimdilerde beyan ettiği üzere bu olay, bülent ecevit'in, o dönem fazilet partisi'nin kapanma davası ile ilgili olarak, sezer'e, "aym üyeleri tanıdıklarınız, fazilet partisi kapanmasın diye telkinde bulunsanız? demesi üzerine gerçekleşmiş.

    bu olaylı mgk toplantısı sonrasında, bülent ecevit basın toplantısı yapıp yaşananları açıkladı. devletin yüksek kademesinde sıkıntılar vardı...

    2001'de türkiye cumhuriyeti'nin en büyük ekonomik krizlerinden biri yaşandı. kimisi bunu, "anayasa kitapçığını fırlatma" olayına bağladı...
    akabinde 2002'ye gelindiğinde koalisyon hükumetinin başbakan'ı bülent ecevit'in yaşının bir hayli ilerlemesi ve rahatsızlığının belirgin hale gelmesiyle, koalisyon ortağı olan mhp'nin genel başkanı ve başbakan yardımcısı olan devlet bahçeli, erken seçim çağrısı yaptı.

    3 kasım 2002'de erken genel seçim yapıldı. koalisyon ortakları olan, dsp, anap, mhp baraj altında kaldı. %10 barajını sadece ak parti ve chp geçebildi.

    bülent ecevit sağlığının bozulduğunu ve yaşının ilerlediğini ileri sürerek siyasetten çekildi.*** 5 kasım 2006'da hayatını kaybetti.

    **, *** yıldız ile belirtilen paragraflar için kaynak bu adrestir.
  22. 32
    kendisine fırlatılan anayasa rahmetlinin fazilet partisini kapatmayın ısrarı üzerine gerçekleşmiş.
    • evet galiba aynı şey. yorgunum kafam basmıyor şu an. yanlışım varsa düzeltin :)
  23. 31
    üniversitemin adı,
    örnek başbakan. mekanı cennet olsun
  24. 30
    tam 11 yıl önce bugün vefat eden eski başbakan. zaman çok çabuk geçiyor be...
  25. 29
    i.hizliresim.com/...