kayıt

köroğlu

  1. 7
    "padişaha gidecek at sen hiç görmemişsin bolu beyi! öylesine bir at olacak ki önden baktın mı geyik, arkadan baktın mı höyük, yandan baktın mı kayık sanılacak. duruşu şimşir gibi, yumuluşu kirpi gibi, sağılışı alaimisemasema gibi olacak. öyle olmadı mı kat'iyen yaramaz padişaha!"*
  2. 6
    Şu anda izlediğim destan filmi kim bilir kaçıncı kez izliyorum babasının gözüne mil çekildiği sahnedeyim duyguluyum sözlük.
  3. 5
    Bir doğal destan. Aynı zamanda Köroğlu destanı'nın başkahramanı olan yiğitlik abidesi tip.

    Türkiye coğrafyasında varyantı en çok olan destanlardandır. Aşık köroğlu ile destan kahramanı köroğlu'nun aynı kişi olduğu düşünülür.

    Kendisi ateşli silahları sevmez.
  4. 4
    asıl adı ruşen ali'dir. babası, seyis yusuf, bolu'nun en önemli at yetiştiricilerinden birisidir. dönemin bolu beyi, padişaha bir tay hediye göndermek için, seyis yusuf'a başvurur. yusuf da gider, görünüşte, değil padişaha göndermek, hiçbir işe yaramayacak cılız bir tay bulur. ruşen ali, babası yusuf'a, bu tayın padişaha layık olmayacağını, bolu beyi'nin bunu kabul etmeyeceğini söyler. seyis yusuf, "ben işimi biliyorum, eğer bolu beyi de işini bilen birisine, o işi bırakmıyorsa zaten ahmaktır" der.

    bolu beyi bu cılız tayı görünce sinirlenir. "sen benimle eğleniyor musun? bu değil küheylan, eşek bile olmaz" gibi sözler eder. seyis yusuf da, oğluna dediklerini aynen bolu beyine der: "sen ahmak bir beysin! işini bilene, o işi bırakmıyorsun" gibi laflar eder...

    bunun üzerine bolu beyi, iyice sinirlenerek, seyis yusuf'a ceza vermek amacıyla, onun gözlerine mil çektirir, onu kör eder.

    devamı.., yarın.

    edit: talep yok mu hiç arkadaşlar? talep yoksa arz da olmaz ama...
    • panpa inciye yazcaktın yanlış geldin galiba.
    • alışkanlıklar aynen devam ama galiba hocam!
    • işte orda da bölüp bölüp anlatıyorlardı ya o yüzden dedim. normal sözlüklerde öyle bir şey yok. bir kere de yazılır, altına da "özet geç" yazılır. gelenek budur. sen takıl tabi sıkıntı tınne.
    • biz öyle düşünmüyoruz ama bakalım modlar ne düşünüyor? :D:D
    • şaka bir yana bir sorun olmaz heralde :)
  5. 3
    At yetiştiriciliğine farklı bir soluk kattığı rivayet edilen cengaver. (bkz: Karanlıkta yetişen atların ayağına çamur bulaşmaması )
  6. 2
    Türkiye'ye özgü sanılan halk ozanı, Köroğlu aslında bütün Türklerde görülen bir isimdir, Türkiye'deki ise Bolu'da yaşamış, kahramanlık şiirleri yazmış bir kişidir. Bir iddiaya göre birkaç tane ozan Köroğlu mahlası kullanmıştır.
  7. 1
    16. yüzyılda yaşadığı düşünülen halk şairi.