kayıt

plasebo etkisi

  1. 1
    kişiye ilaç yerine verilen etkisiz ilaç ile, kişinin kendini iyileştireceği yönündeki düşüncesi, bu inancına paralel olarak fiziksel veya psikolojik iyileşmesidir.
  2. 2
    (bkz: şeker hapı)
  3. 3
    (bkz: placebo)
  4. 4
    alınan ilacın farmakolojik etkileri dışında hastanın ruhsal durumuyla ilişkili olarak hastalığın semptomları, doğal seyri ve şiddetinde azalma olması durumudur. Bazı kişiler de pozitif etki yapabilirken , ilacın kendisine zarar verdiğini düşünen, doktorun davranış ,kararlılık ve verdiği güven konusunda problemleri olan kişiler negatif olarak etkilenebilir.
    placebo ilaç kutularının renginde dahi etkilidir. Anksiyete tedavisinde yeşil, depresyon tedavisinde sarı , ağrı kesicilerde ise daha çok kırmızı renk kullanılır.
  5. 5
    bir şeyin bir etkisi olmadığı halde etkisi varmış gibi hissetmek. ben nofap'ten bahsetmiştim plasebo diyen çıkmıştı. tmm qarşim sen daha iyi bilirsin dedim.
  6. 6
    farmakolojik yanı olmayan, psikolojik bir etki.

    ameliyata girecek hastaya, aşırı derecede anksiyetesi olması ve heyecandan tir tir titreyip bana sakinleştirici verin diye yalvarması üzerine "sf" (hiçbir etkisi olmayan sıvı) vermem ve hastanın "çok rahatladım kuş gibi oldum allah razı olsun" demesi.
  7. 7
    Rivayet odur ki profesörün biri kronik baş ağrısı olan 70 kişiyi deney için toplamış ve yeni bir ağrı kesici için gönüllü olmalarını istemiş. Deneklerin Yarısına kuvvetli bir ağrı kesici vermiş, diğer yarısına da içi nişasta dolu kapsülleri vermiş. Deney sonunda iki grubunda büyük çoğunluğu ağrısının geçtiğini belirtmiş.
  8. 8
    Ülkede bir sürü manyak var. Devlet şeker üretip bunlara verse olma mı?
  9. 9
    (bkz: hipokondri) sonucu ilaç kullanımının ortaya çıkardığı etkidir. Kullanılan ürünün ruhsal rahatlama dışında bir yararı yoktur.
  10. 10
    farmakolojik olarak etkisiz bir ilacın telkine dayalı bir etki ortaya çıkarma halidir.
    bu tip ilaçların tedaviye yönelik herhangi bir etkileri yoktur. hastaya yapılan "işe yarayacak", "iyileştirecek" gibi telkinler , hastanın bilinçaltına işler ve hasta buna inanır.
    İlaç, vücuda ağız, burun veya enjeksiyon yolu ile verilebilir. Aslında plasebonun fiziksel anlamda tedaviye yönelik bir gücü yoktur.
  11. 11
    aslında plasebonun fiziksel anlamda tedaviye yönelik bir gücü yoktur.
  12. 12
    Bilişsel yaklaşıma göre kişinin verilen tedavinin etkisine inanıp inanmadığı önemsizdir plasebonun etkili olması için. Bu kuramcılar şunu der, tedaviye birçok yatırım yapıyorsun zaman, para, emek, ağrı vs gibi. Tüm bu yatırımlardan sonra tedavi etkili olmazsa, bilişsel çelişki baş gösterir. Bilinçdışı mekanizmaları da bu çelişkiyi önlemek adına fizyolojik bir etki ortaya çıkarır ve buna da plasebo etkisi deriz.

    Ancak şu an bu bilişsel yaklaşım genel anlamda kabul edilen bir yaklaşım değil. Genelde kişinin tedavinin başarılı olacağına inanması bekleniyor.
  13. 13
    İnanmak başarmanın yarısıdır.