kayıt

decameron

  1. 1
    14. yüzyılda giovanni boccaccio tarafından yazılmış hikayeler bütünüdür. 1347-1351 yılları arasında avrupa'da büyük bir yıkıma yol açan veba salgınını konu edinir. 10 günde anlatılan 100 hikayeden oluşur ve dünya edebiyatında hikaye türünün ilk örneği olarak kabul edilir.
  2. 2
    yabancı liselerde okutulan erotik içerikli kitaptır.

    (bkz: decameron'un aşk öyküleri)
  3. 3
    giovanni boccaccio tarafından 14.yüzyılda yazılan eser. decameron adı yunancadan gelmektedir."deca" ve "meron" sözcüklerinin birleşmesiyle oluşur.yani "on gün" demektir.
    eserin teması aslında "veba" idir. floransa'da yayılmaya başlayan bu hastalıktan kurtulmanın tek yolu şehri terketmektir. bunun üzerine floransa yakınlarındaki fiezole'ye kaçarlar. yedi kadın,üç erkeğin 10 gün boyunca birbirlerine anlatığı 100 hikayeden oluşur.her gün farklı bir kişi belirler konuyu ve o konu üzerine hikayeler anlatılır.içlerinden sadece dioneo adlı kişi her gün istediği konuda hikayeyi anlatmakta serbesttir. bunun sebebi "dio" yani "tanrı" ismini içermesi.
    cuma ve cumartesi günleri hikaye anlatılmaz.çünkü bu günler ibadet ve temizlik günleridir.aynı zamanda birinci ve dokuzuncu gün herkes istediği konuyu anlatmakta serbesttir.
    rekin teksoy çevirisi iyidir.
  4. 4
    (bkz: giovanni boccaccio) tarafından yazılmış hikayeler bütünüdür. Garip olan şey veba, virüs ya da doğanın abartılı gaddarlığını gösterdiği yerde insanların bir nevi ütopik bir alan yaratabilmesi. Burada ütopikten kastım dünyadan sıyrılmaktır. Bu alan içerisinde de seksin önemli bir yer tutması da enteresan. Bu hikayenin bir öteki ucu ise (bkz: edgar allan poe)'nun (bkz: kızıl ölümün maskesi)dir. O hikayede ne kadar kalın duvarların, muhafızların arkasına saklanılırsa saklanılsın doğanın her an ensenizde olabileceğini hatta sizi katledebileceğini görüyoruz. Decameron ise bu durumun tersi vaziyetinde.