kayıt

tarih

  1. 1
    anların yaşanıldıktan sonraki adı.
  2. 2
    en sıkıcı derslerden biridir. ancak üniversiteye girebilmek için tarih bilmek şarttır. en azından birkaç net çıkaracak kadar.
  3. 3
    bizim ve bizim dışımızdaki her şeyin dünüdür. bugüne nasıl geldiğimizdir. okulla birlikte biten ders değil her an düşünmemiz gerekendir. kılavuzdur.
  4. 4
    yalanlarla ve yanlışlarla dolu eski zaman. Özellikle osmanlı tarihi.
  5. 5
    roma imparatorluğu'nun doğu ve batı olmak üzere ikiye ayrıldığı 395 yılından, günümüze kadar olan zamanı inceleyen bilim dalı.
    395 öncesi, arkeoloji'nin...
    • Maalesef öncesi arkeolojinin değildir. Tarih anadalları içerisinde Eski Çağ tarihçiliği de yer alır
  6. 6
    (bkz: tekerrür) eden şey
  7. 7
    çok fazla meraklısı olsa da okuması büzük isteyen bir bölüm. ayrıca kpss'de en az öğretmen atanan bölümlerden biri. dolayısıyla yazılacak bölüm değil.
  8. 8
    20-30 yıl önce ne olduğu bile meçhulken binlerce yıl öncesiyle atıp tutmamıza verilen ad.
  9. 9
    kazananların, güçlü olanların yazdığı, şekillendirdiği geçmiş.

    bir arkeoloji değil.
  10. 10
    tarih işte. tarih oldu deriz. artık hükmü kalmadı anlamında.

    ders alınması gerekirken alınmayıp, sürekli tekerrür ettirilen şeydir tarih. yazık değil mi bir şeye sürekli aynı şeyi yaptırmak. mesela değişiklik olsun dese insanların çoğu ve rüşvet, tecavüz, haksızlık, torpil, cinayet, kin, nefret, çekememezlik, savaşmak gibi huylarını bir kenara atsa, atamayanları ise içinden atsa, dışlasa. belki de yok etse. peki yok edince kendisi de yok ettiği şeye dönüşmüş olur mu? ütopya tabi. insan var oldukça, insanın sahip olduğu duyguların dışavurumunun neden olacağı olaylar da yaşanmaya devam edecek.
  11. 11
    üniversite bölümlerinden biri.

    şimdi tarih ülkece çoğumuzun sevdiği bir bölüm. keza benim de öyleydi lakin bir gün gazeteyi açmamla bu sevdamdan vazgeçtim. senede sadece 50 tarih öğretmeni atıyormuş meb. eskiden tarih öğretmeni olup sosyal bilgiler öğretmeni olma şansı da varken bu uzun zamandır mümkün değil. zaten doğrusu da budur.

    bölümü okuma kısmı da zahmetli. yata yata bitebilecek bir bölüm değil. dersleri en baştan sıkı tutmazsanız ağır bir osmanlıca'nın altında kalırsınız. pek çok türk dili öğrencisini hayata küstüren ders tarih bölümünde daha da ağır verilmekte.

    Son olarak zaten tarih öğretmeni olunca bir garantiniz yok. bölüm olarak okursanız formasyon almamış olduğunuzdan iş imkanı çok çok az. kaç para ulan bir formasyon derseniz. 3 bin ile 7 bin lira civarı. o da üniversitelerde kontenjan varsa. yani kendi üniversitenizden de garanti alamazsınız.

    güzel ülkemde okunmayacak bir bölüm yani.
  12. 12
    kpss 2014 sorularıyla lanet okunan ders olmuştur. Bi de...
    (bkz: Hiç sevmem )
  13. 13
    Yılda 10 bin mezun veren bir bölüm o kadar tarihci ne iş yapacaksa artık
  14. 14
    dersini alanlar için ; anlatan hoca iyiyse vazgeçilmez bir ders olur
  15. 15
    Tartışmasız en büyük ve önemli bilim dalı.
  16. 16
    (bkz: buralar hep tartışma olacak)
  17. 17
    Tarihi anlamak geleceği anlamanı en önemli yolu şüphesiz. Pek çok bilim dalını etkileyen en önemli bilim dalından birisi
  18. 18
    dünyanın hiçbir yerinde geleceğin neye benzeyeceğine dair çıkarımlar yapmak için kullanılmayan bir disiplin. mesela 2015 yılında türkiye'deki üfe'yi, tüfe'yi tarihten yararlanarak kestirebiliyor muyuz ? hayır. on yıl içinde tarım dışı milli hasılanın dış borca oranına tarihin üretebildiği bir süzgeç var mı ? yok. peki niye tarihin geleceğin nasıl geleceğine ya da en önemli bilim olduğuna dair çok kuvvetli bir inanç var ? yani dünya genelinde böyle bir bakış yok da, buralarda niye var ? bence kabaca -birbirinin yer yer içine giren- iki sebepten kaynaklanıyor.

    a) tarih ile historisizmi bir türlü ayırt edememek:

    [ben şimdi ekşi'yi, wiki'yi açıp historisizmin ne olduğuna dair 340304 tane cümleyi paraphrase edecek değilim. onu sen yapacaksın akhi]

    tarih, her şey gibi batı'da kök verip dallanmış bir disiplin. ama hiçbir batı medeniyeti, bu medeniyetlerin hiçbir sekti kalkıp da geleceği okumak gibi bir dertle tarihe sarılmadı. çok kısa bir sürede çok uzun bir mesafeyi katederek gelişen batı, "biz ne yaptık da bugün böyle refaha erdik" sorusuyla tarihi bina etti. bu ülkeler iktisadi inşasından çok çok zaman önce siyasi inşasını tamamlamıştı. biri bunların dışındaydı, almanya. almanya'da bu tam ters istikamette oldu. yani iktisadi inşası alman idealizminden yararlanarak büyük ölçüde tamamlanmıştı, lakin siyasi durum tam bir felaketti. herder öncülüğünde, bizi ayrıştıran sebepleri tarihte bulabilirsek, bunları tersine çevirerek alman'ı yaratabilirize koyuldular. ki bu da bugünkü federal yapıyla bile çözülemeyen (bakın üzerlerinden geçen iki dünya savaşını yazmıyorum bile) kanserli bir varlık muhasebesinin kapılarını açtı. o kapıdan da faşizmin siklileri fırlayıverdi.

    b) millet inşasının sadece tarihle olacağını sanmak, ama ana enstrüman konumundaki tarihin zincirleme reaksiyonuyla yüzleşmek istememek:

    bakın bu kısım çok acı bir şey. içinde yaşadığımız bir şey. o yüzden bunu böyle rahat bir totoş gibi yazabilecek kadar arsız değilim. ama şu kadarını söyleyebilirim: ankara'da da, diyarbakır'da da aynı tarih kitabı okutulurken bu kitapları okumuş kişiler sikindirik bir seçim anketinde çıkan kofti sonuçlara bakarak birbirlerini terörist ilan edebiliyor. adam kendi fikrine biat edilmediğini görünce türk tarihi allamesi iken yezhov'a bağlıyor. şaka gibi. oysa yarın soykan'da o "teröristlerin" karpuzuna para ödeyecek, o "teröristlere" iş yapacak. buna rağmen hala daha fazla tarih, biraz daha tarih, son törörö kalana kadar tarih, musul bizim olana kadar tarih, şorlarıma da tariiiiğğğğhhhhh...

    şimdi açın bakın vikipedi'de, önde gelen ülkelerin seçkin bürokratların, gizli servis müsteşarlarının, diplomatların çoğunun tarih okuduğunu görürsünüz. bize bakın, bizde de aydın ünal'ın tarih okuduğunu görürsünüz. ülkelerin neden tarihe ihtiyaç duyduklarının çıkarımını yapmadan tarihi tartışamazsınız. yani tartışırsınız da, o tartıştığınız şey tarih değil fütürizm filan olur en fazla.
  19. 19
    akıncı ve stilo'nun iştirak ettiği parça. yalnız buradaki stilo da benimsşdkfşskfşsd

    www.youtube.com/...
  20. 20
    neden var olduğunu anlamaktır.
  21. 21
    bu ülkede osmanlıdan ibaret sanılandır.

    verilen değer 0 (yazıyla sıfır)
    www.facebook.com/...
  22. 22
    www.vox.com/...
  23. 23
    Edward Carr'a göre 'geçmiş ve gelecek arasında bitmek bilmeyen bir diyalog'.

    Okuduğum bölüm. Yetmiyor kendimi yırta yırta bir de arkeolojiden çift anadal yapıyorum. Neden? Eski esere, kültüre saygı duyulsun diye. Adam gelmiş bana 'knk size yanlış şeyler öğretiyorlar yhaa .s, knk sümerler türkmüş' triplerine giriyor. Siktir git çapsız herif . Bu bilimin tek şanssızlığı kendi dili olmaması. Sıkıyorsa kahvede Cumhuriyet'e , Osmanlı'ya sallayan adamlar fizik formülü konuşsun. Teoremlerden bahsetsin ama yok. Eline çayını kahvesini alan iki siyaset programı izleyen ömer Lütfü Barkan kesiliyor başıma sanırsın hepsi Niyazi Berkes adamların.

    Uzak durun abi şu bilimden. Akademiyi, tarihi, sosyolojiyi, ilmi ideoloji kokmuş ağızlarınıza pelesenk etmeyin.
  24. 24
    bilimle en ufak bir ilgisi yoktur.

    ben kim miyim? tabii ki esenyurt doğumlu adnan. 1995 doğumluyum.
  25. 25
    tekerrür etmeye mahkumdur.
    şimdi oturup anlatayım diycem de boşverin.