kayıt

erwin rommel

  1. 1
    ikinci dünya savaşı sırasında afrika korps'un komutanlığını yapmış, efsanevi mareşal.

    afrika'da inanılmaz başarılar elde etmiş bu general, esas gücünü panzer birliklerinden almaktaydı. tobruk muharebesinde müttefik kuvvetlerine kan kusturan komutan, bu özelliğinden dolayı çöl tilkisi olarak anılmaya başlanmıştır. ilk başlarda italyan kuvvetlerini yöneten rommel, el alamein dolaylarında devasa rakibini yenmesi ile ününü arttırmıştır. bu andan sonra kendi kuvvetleri olan alman birlikleri afrika'ya yollanmaya başlanmıştır.

    çeşitli taktikleri vardır. zırhlıların arkasına çer-çöp taktırarak, toz bulutu oluşturmuştur. bu da müttefiklerin korkmasına neden olmuştur. başka bir seferde ise mayın avcılarını yanıltmak için toprağa metal parçalar gömdürmüştür.

    savaşın ilerleyen zamanlarında, yeterli lojistik imkanı bulamayan rommel ve ordusu, bernard montgomery karşısında geri çekilmeye başlamıştır. adolf hitler'in de yardım çağrılarına kayıtsız kalması, yenilgiyi kesinleştirmiştir.

    ünlü bir general ve askeri bir deha olmasına rağmen asla rakiplerini küçümsememiş, gerçek bir şövalye ruhu taşıdığını göstermiştir.
  2. 2
    en büyük askeri dehalardan birisidir. hücumu da savunmayı da taktiksel dehasıyla yürütmüştür. hitler'in azgınlığı sonrası savaşın tersine döndüğünü görmüş ve hitler'e darbe girişimini desteklemiştir. hitler de tepki çekmemek ve şanına yakışır şekilde infaz yerine intihar seçeneğini sunmuştur.

    bu dehanın normandiya çıkarmasına karşı savunma teklifini de hitler papazı geri çevirmiştir zaten.

    bir de kısıtlı imkanlarla afrikada yardırırken hitler mareşallik asasını sana gönderiyorum tarzı bir telgraf çekmiştir. rommel de '' asa sende kalsın dayı, tümen gönderseydin daha iyi olurdu.'' tarzı bir cevap yazmıştır.
  3. 3
    Tam adı Erwin Johannes Eugen Rommel olan ikinci dünya savaşı'nın en yetenekli komutanı.

    Kendisi taktiksel bir dehadır. Bu dehası daha ikinci dünya savaşı'ndan yıllar önce birinci dünya savaşı'nda caporetto italya'da italyan ordusuna ait 9.000 asker, 150 subay ve 81 ağır silahı esir almasıya kendisi belli etmişti. Bu zaferinden sonra (bkz: pour le merite) madalyasını almıştır. Bu madalya birinci dünya savaşında verilen en taşaklı madalyalardan biridir.

    İkinci dünya savaşı öncesinde yazdığı Piyade Hücumu (Infanterie greift an) ve Tank Hücumu'nu (Panzer greift an) ile Adolf Hitler'in ilgisini çekti ve Führer'in özel görevlerinde yer aldı.

    1940 Fransa seferinde başında bulunduğu Hayalet Tümen" (Gespenster-Division) harika başarılar elde etti. O kadar hızlı ilerliyordu ki, bırakın düşman kendi Alman yüksek komutası bile nerede olduğunu bilmiyor, tümenin konumunu harita üzerinde işaretleyemiyordu. Bu savaşta Rommel ilk zırhlı birlik deneyimini yaşasa da Belçika'da Meuse Nehri'ni aşan ve ilk kez Manş Denizine ulaşan alman birliklerinin başındaki komutan oluyordu. Daha sonra hayatı önem taşıyan stratejik cherbourg limanını ele geçirdi. Ödül olarak terfi ettirildi ve libya'da darmaduman olmakta olan İtalya'ya destek olmaya gönderildi.

    İşte burada çöl tilkisi lakabını almaya başlamıştır. Kendisinden kat ve kat üstün olan ingiliz birliklerini defalarca yenerek mısıra El-Alameyn'e kadar ilerlemiş fakat sınırsız ikmal hattı olan ingilizlere karşı fazla direnememiştir. Rommel afrika'da uçak savar olarak kullanılan 88'lik topların yarısını toprağa gömerek anti tank olarak kullanmış ve bu topların savaşın efsanesi olarak anılmasını sağlamıştır. Ayrıca şeytan bahçeleri adında müthiş bir mayın yerleştirme organizasyonunu yapmıştır. mayınları bulunmaz yapmak için mayınların etrafına onlarca konserve kutusu demir gibi ıvır zıvır gömdürmüştür, sonuçta on tane konserve kutusu bulan ingilizlere bıkkınlık geldiğinde on birinci kontak mayın çıkar, ingilizler çıldırır. yol üstüne ince telden bir ağ serip ağa dokunulduğunda patlayacak şekilde etrafa 500 librelik uçak bombaları yerleştirir. ingilizlerin kayıpları devasadır.


    Kendisi bize Gezen Tilki'nin Oturan Aslandan İyi olduğunu göstermiş efsane bir komutandır.
  4. 4
    Çöl tilkisi. Nazilerin dahi panzer komutanı.
  5. 5
    Flak 88 olarak alandırılan uçaksavarı, El Alameyn'de tanksavar olarak kullanması, askeri dehasının boyutu hakkında, ufak bir fikir edinmenizi sağlar.

    Adamdaki inovasyona hayran olmamak elde değil.
  6. 6
    çöl tilkisi namıyla bilinen nazi generali.

    Apocalypse The Second World War adlı belgeselde, hitler tarafından intihara zorlandığı söylenmektedir. bunun sebebi olarak da rommel'in, hitler'den sonra, onun yerine ordunun başına geçmek istemesi olarak ifade ediliyor.
  7. 7
    dünyanın başkanımızdan sonra gördüğü en büyük askeri dehadır. soyu türklere dayanı... yok yok.