kayıt

ilahi komedya

  1. 1
    Dante Alighieri'nin en ünlü kitabı.
  2. 2
    ergenken okunmaması gereken kitaplar'ın başında yer alır.
  3. 3
    dante tarafından 1310 yılında kaleme alınmış, hakkıyla anlaşılması en zor eserlerden birisidir.

    okuyanların "sıkıcı", "karışık", "iğrenç" veya "bir şey anlatmıyor" diyerek nitelendirdiği
    veya nitelendirebileceği bir eser. Doğduğu topraklar olan İtalya ve Avrupa'da bile çok geç okunmaya başlanmış, ancak yüzyıllar sonra çevirileri yapılmıştır.

    İlahi Komedya baştan sona kadar Dante'nin hayatının izleri ile doludur. Bundan dolayı Dante'nin hayatını bilmeden İlahi Komedya'yı anlamaya çalışmak nezleyken koku almaya çalışmak gibi nafile bir uğraş olur.
  4. 4
    --! alıntı !--

    Şiir Terza Rima nazımına göre yazılmıştır, mısra sonlarında kafiyeler aba, bcb, cdc, ded,... şeklinde gider. Şiirin bu uyak yapısına uygun olarak Türkçeye aktarılmasının güçlüğü dolayısıyla uzun yıllar Türkçe çevirisi yayınlanamamıştır.
    Eserdeki terza rima örgülü uyağının örneği:
    ?
    Nel mezzo del cammin di nostra vita (a)
    mi ritrovai per una selva oscura (b)
    ché la diritta via era smarrita. (a)

    Ahi quanto a dir qual era è cosa dura (b)
    esta selva selvaggia e aspra e forte (c)
    che nel pensier rinova la paura! (b)
    ?

    --! alıntı !--
  5. 5
    yapay destandır.
  6. 6
    güldürmez.
  7. 7
    cehennem-araf-cennet üçlemesiyle anlatılır.cehennem'den araf'ın yarısına kadar dante'ye ünlü yunan ozan vergilius eşlik eder ve geri kalan yolu sevdiği ama ölmüş olan beatrica'yla kat eder. Eser katolik inancının sıkı takipçisidir öyle ki hz muhammed'i cehennemin en alt katına koyar çünkü inanış odur ki mohammed var olan bir dini bölmüş, parçalamıştır.
  8. 8
    İlahi komedya, alem adamsın diye dalga geçilen eser. *
  9. 9
    Aslında vergilius un cehennem ve arafta yol gösterici olması, sevdiği kişi olan Beatrice i(ki 9 yaşından beri aşıktır ona) cennette yol gösterici olaması ilginçtir. Ona melek olduğunu söylemek için daha güzel bir yol.

    Tarancı şiirindeki dante yi buradan almıştır. Çünkü cehennem cildinde ilk kantoda yaşam yolumuzun ortasında bir ormanda buldum kendimi der. Ve bunu söylerken tam 35 yaşındadır. Yani yıl 1300. Tarancı nın o yüce değerli şiirinin İlhamı buradan gelmiştir.

    Oğlak yayınlarından okunmalıdır. Alt açıklaması ile çok güzel biçimde sunuyor eseri. PDF i de internette mevcut.

    Ben cehennemi okuyup bırakmıştım. Üniversitede tamamlamak dileği ile.

    (bkz: la divina commedia)
    (bkz: inferno di dante)
  10. 10
    "Hz. Muhammed cehennemde yani, çok komiksin dante." dedirten eser.
  11. 11
    dante alighieri'nin günahlarından arınarak tanrıya yöneldiğine inandığı eseri.ilkin vergilius'un sonra da beatrice'nin rehberliği altında ozan'ın cehennem araf cennet e yaptığı hayali bir yolculuğu anlatır.
    dante'nin gençliğinden beri yazmayı düşündüğü ilahi komedya'nın hangi yıl yazmaya başlandığı kesin olarak bilinmese de,sürgünden sonra 1307 yılında kaleme alınmaya başlandı ve yedinci henri'nin öldüğü yıl olan 1313 'de ilk 2 bölümü olan cehennem ve araf'ı bitirdiği sanılmaktadır.papa ve imparator arasındaki anlaşmazlıklar yüzünden kendi başına kalan dante'nin içinde tanrının insanları kurtaracağına ve suçluları cezalandırılacağını dair bir inanç vardı.dünyayı kötülüklerden kurtaracak bir kurtarıcının geleceğine inanan dante kendini çağının bir yargıcı,bir peygamberi olarak görmüştür. bu nedenle insanlara yol göstermek için önceki yaptıklarını yeterli olmayacağını düşünmüş,insan ruhunu derinden etkileyecek onları düşünmeye itecek daha geniş çerçeveli bir yapıtın gerekli olduğunu düşünmüştür.ona göre komedya,insanları aydınlatma inandırma ve doğru yola yöneltme işlevi görecektir.
    allegorik bir yapıt olan komedya,üç ana bölüme ayrılır;cehennem-cennet ve araf.yaklaşık 130 150 dizeden oluşan 33 manzume vardır.üç sayısı ve bütün katları isyanlar için özel bir önem taşır, "mükemmel sayı" olarak kabul edilirdi.dante de çağının bu inancına bağlı kalarak cantoları zincirleme kafiyeli üçlükler halinde yazmıştır.farkettiyseniz hep "komedya" olarak bahsettim.çünkü dante yapısına sadece komedya adını vermiştir aslında.komedya aslında bildiğimuz komedi anlamında değil.sade kolay anlaşılır bir üslupla yazılmış eser anlamına gelmekte idi.geniş halk kitlelerine yönelmek yapıtının herkes tarafından anlaşılmasını isteyen dante sade bir üsluba yöneldi.cenneti yazarken konunun trajik üsluba değer bir konu olduğu bilincine varmasına rağmen adını değiştirmemiştir ."ilahi" adını yapıta ilk ekleyen boccaccio oldu.
    öbür dünyaya yaptığı hayali yolculuğun tarihi belli değildir.fakat,giriş cantosunun üzerindeki "hayat yolumuzun yarısında" sözleri ile bu tarihi bulup çıkarabilme olanağı verir bizlere.insan yaşamını tıpkı bir yay gibi yükselip alçalan söyleyen dante,en yüksek noktasının otuzbeşinci yaşa denk geldiğini yazmıştır.zaten cahit sıtkı tarancı'nın 35 yaş adlı şiirinde geçen "dante gibi ortasındayız ömrün" dizesi buradan gelmekte.
  12. 12
    "io fei gibetto a me de le mie case"
    Ve ben, darağacını kendi evim kıldım.