kayıt

josef stalin

  1. 1
    (bkz: stalin)
    aslında rahip olmak istiyormuş ama devrimci uğraşlarından dolayı ilahiyat okulundan atılmış.
  2. 2
    milyonlarca insanın katili.
  3. 3
    milyonlarca insanın katilini durduran adam.
  4. 4
    başlığının açılmaması ebabil bir kuştur nickli yazarın ayıbıdır. ahkam kesmekle olmuyor ebabil efendi!!!
  5. 5
    asıl adı iosif vissariyonoviç çugaşvili olan Rus mareşal ve komünist parti lideri. aslen gürcüdür. gençlik yıllarında Vladimir Lenin'in eserlerinden oldukça etkilenen Stalin, kafkaslarda Lenin'in en en etkili adamı olur. tiflis ve bakü'de iki kez evlenir ancak eşleri erken yaşlarda vefat eder. bu stalin'i derinden etkiler. partinin büyük şehir yapılanmalarına katılır ve st. petersburg'a geçer. burada artık demir anlamına gelen stalin ismini kullanmaya başlar. yakalanır ve sürgüne gönderilir ancak hemen kaçar ve kurtulur. daha sonra lenin'in isteği üzerine krakow'a geçen stalin, viyana-krakow arası mekik dokur. bu arada marksizm ve ulusal sorun adlı eserini yazar. tekrar yakalanır ve sibirya'ya sürgüne gönderilir. birinci dünya savaşı başladığı sırada ise çarlık tarafından diğer esirler gibi stalin'de savaşa gönderilir. fakat çocukken geçirdiği kazadan dolayı bir kolu sakattır ve birliğe alınmaz. sonraları çarlık rusya'sının savaşta zor durumda kalması ile ekim devrimini gerçekleştirirler ve stalin halk komiseri olur. lenin'in ölümünden sonra parti lideri olur. parti içerisindeki lev troçki, nikolay buharin gibi muhalifleri tasfiye eder. bu sayede stalin ve ekibi parti içinde tek güç olurlar. kolektivist bir şekilde ülkenin bütün imkanları seferber edilir ve büyük bir sanayi atılımı gerçekleştirilir. ikinci dünya savaşına kadar hızla ülke gelişmeye devam eder. savaş başladığı sıralarda adolf hitler ile saldırmazlık paktını imzalar ve polonya'nın doğu tarafını işgal eder. daha sonraları almanya barbarossa harekatı ile sovyetlere saldırınca büyük savaş patlak verir. moskova sınırına kadar ilerleyen almanya, burada stalingrad'ı da ele geçirir. kış araya girince alman ilerleyişi durur ve sovyetler güç toparlayarak almanlara saldırır. bu savaş sırasında sovyetler 24 milyon asker kaybetmişlerdir. anavatanı kurtaran stalin, orduyu hızla almanya'ya doğru ilerletir. berlin işgal edilir ve naziler teslim olur. rusya artık dünyanın süper güçlerinden birisidir. savaştan sonra ise işgal ettiği bütün küçük devletlerde sosyalist yönetimler kurduran stalin, büyük rusya hayali ile comecon'u kurdu. savaş sırasında nasyonal sosyalistlere destek vermeleri sebebi ile tatar türklerini yerlerinden süren stalin, 1953'te vefat etti. ölümünden sonra lenin'in yanına defnedilmiştir. naaşı sonraları kremlin duvarı mezarlığına taşındı. ve sovyetlerin dağılmasının ardından tek suçlu olarak gösterildi.
  6. 6
    Josef Stalin (asıl adı İosif Vissariyonoviç Çugaşvili) (18 Aralık 1878;Gori, Tiflis Guberniyası - 5 Mart 1953, Moskova), Gürcü asıllı Sovyet devlet adamı, mareşal, 1922'den, 1953 yılındaki ölümüne kadar 31 sene boyunca Sovyetler Birliği Komünist Partisi Genel Sekreteri. Lenin'in ölümünden sonra, Sovyetler Birliği'nin lideri konumuna gelmiştir.

    tr.m.wikipedia.org/...
  7. 7
    sovyetlerin belki de en zor dönemlerinde liderlik eden kişi.

    içeride güçlü toprak sahiplerine ve aristokrasi kalıntılarına karşı sürdürülen mücadele, dışarıda karşısına aldığı bütün kapitalist devletere karşı mücadele, var olmayan sanayinin kurulması ve ekonominin işler hale getirilmesi için mücadele, ikinci dünya savaşında almanlara karşı sürdürülen, yirmi milyon kayıp verilen ve köylerin, şehirlerin yerle bir olduğu mücadele, devamında soğuk savaş ve silahlanma mücadelesi falan filan. sovyetler hep bir varoluş mücadelesi içerisinde. fakat bütün bu mücadelelerden sonra amerika'ya dahi kafa tutan oldukça güçlü bir devlet haline geldi rusya. bugün dahi öyledir.

    ben henüz gerekli incelemeleri yapmadığımdan nedenleri nasılları yorumlayamıyorum. ama stalin'in tek adam olabileceğine de inanmıyorum zira iletişim araçları dahi gelişmiş değil o dönemde günümüzdeki gibi. koskoca birliği tek başına nasıl yönetsin, haberi bile olmayan işler vardır mutlaka.

    ama bu iç savaş durumunda "paranoyaklaşması" nı, kendi grubunu güçlendirip demokratik yöntemleri bir kenara bırakmasını da bir yere kadar anlayabiliyorum. bakalım daha tam bilmiyorum olayları.

    ayrıca hakkında çok geniş çaplı bir karalama kampanyası yürütülmektedir. neredeyse hitler'den bile daha cani ve insanlık dışı biri olarak tanımlanmaktadır. bunlar doğru mu yanlış mı bilmem ama karalama kampanyası yürütüldüğü ve nedenleri ortada.

    iyi incelemek lazım bakalım. sözlük zamanlarıma denk gelirse buraya da yazarım incelemelerimi.
  8. 8
    harika yeraltı şehirleri yaptırmıştır.

    www.youtube.com/...
  9. 9
    kısaca, diktatördür. otoritenin uçlarında bir bıyıktan ibarettir kendisi. (link: bakın>> : i.hizliresim.com/...)
  10. 10
    sosyalist olmayan adam.
  11. 11
    '1 kişi ölürse trajedi 1 milyon kişi ölürse istatistik olur' sözünün sahibi kişi.
  12. 12
    (bkz: Şanlı Ordunun Şanlı Komutanı )
  13. 13
    ölümünün 62. yıl dönümünde saygı ve sevgiyle andığımız lider.

    i.imgur.com/...
  14. 14
    hitler'i ayet-el kürsi ile durdurmuştur.

    (bkz: Stalin Hitler'i Ayet-el kürsi ile durdurdu)
  15. 15
    stalin adam mıdır ? diye hakkında sorular sorulabilecek kişi.
  16. 16
    ciddi olarak ölüm korkusundan dolayı temizlik hareketlerine girişmiş devlet adamı. sultan galiyev'i de öldürtmüştür.
  17. 17
    şöyle buyurmuş eski sovyetler lideri:

    "Bazı belgelerinizden açıkça anlaşılıyor ki, yoldaşlarınız, düşmanla çatışmalarında sık sık bireysel terörizme eğilim gösteriyorlar. Eğer biz Rus yoldaşlarınıza ne düşündüğümüzü sorarsanız, size partinin daima bireysel terörizmi reddeden bir ruhla eğitildiğini söylemek zorundayız. Eğer halkımız bir toprak sahibine karşı mücadele ediyorsa ve bu kişi bir arbede sonucunda öldürülürse, yığınların bu mücadeleye katılmaları ölçüsünde söz konusu olayı bireysel terörizm olarak görmeyiz. Fakat parti, bir toprak sahibini öldürmek amacıyla terörist birlikler kuruyor ve bu birlikler kitlelerin katılımı olmaksızın bu işi yapıyorsa, tıpkı bireysel terörizme karşı olduğumuz gibi, bunun da kesinlikle karşısında oluruz. Bu tür eylemler bireysel terörizmdir; kitlelerin eyleme geçme ruhunu öldürür, onları pasifizm ruhuyla eğitir. Üstelik halk, meseleyi şöyle yorumlar: "Biz aktif görevler üstlenebilecek düzeyde değiliz, bizim adımıza eylem yapan kahramanlar var." Böylece, bir yanda kahramanlar, diğer yanda mücadeleye katılmayan yığınlar görürüz. Yığınların eyleminin hazırlanması ve örgütlenmesi açısından bakıldığında, bu düşünce tarzı çok tehlikelidir. Rusya'da böyle bir parti vardı: Sosyalist Devrimciler Partisi. Bunlar, önemli bakanları terörize etmek için özel müfrezeler kurmuşlardı. Biz, her zaman bu partinin karşısında olduk. Bu parti, zamanla, yığınlar içindeki güvenilirliğini tamamen kaybetti. Biz, "kahramanlar ve yığınlar" teorisine karşıyız."
  18. 18
    asıl adı iosif vissarionovich'dir.
  19. 19
    dün bir rus arkadaşımın anlattığına göre, oğlu nazilerin eline esir düşmüş, ruslarda yüksek rütbeli bir alman generali esir almışlar. almanlar esir değişimi teklif etmişler, stalin'in oğluna karşılık alman generali, şeklinde. stalin, ben üst rütbeli bir generalle sıradan bir askeri değiştirmem, diyerek esir değişim teklifini reddetmiş. değişik bir lider.
  20. 20
    Yavşağın, pezevengin önde gidenidir.
    Tatlı su solculuğunun fikir babası.
    Hitler neyse stalin de odur benim gözümde.
    Ruslar zat-ı şahanelerini övedursun, tarih değiştirilse de hakikat değişmez.

    Siktirip gitsinler, kendilerine başka kahramanlar yaratsınlar. Yemez kardeşim yemez.
    Koskoca bir fikir akımını baltalıyorsun ve bunu öyle bir yapıyorsun ki, sorumlusu aynı fikir akımı oluyor...
    Rus halkı da, aşırı votkadan olsa gerek, aynı kanıksamışlığa devam ediyor nesillerdir.

    Not: hayvan çiftliği'ni okurken nedense napolyon'u stalin bıyığıyla hayal etmiştim.
  21. 21
    katil.
  22. 22
    İdeolojik ayrımlara girmeden konuşulması, tartışılması gereken bir isim. Zira kendisinin bir düşünce insanı olduğunu iddia etmek oldukça güç. Faşizme diz çöktüren büyük komutan!
  23. 23
    şizofreni hastasıdır.
  24. 24
    çok haklı:

    twitter.com/...
  25. 25
    www.instagram.com/...

    ahahaha çok ince.