kayıt

memleket partisi'nin logosu

  1. 3
    saray mavisi renginde olan logodur.*
  2. 4
    Öncelikle bir ekran fotoğrafı olduğunu belirtelim. Fotoğraf da biraz sol aşağıya eğik olarak çekilmiş. Renk ekran doygunluğundan etkilenmiş ve bir derece daha doygun bir maviye bürünmüş. Bu kadar fazla stroke ya da inner shadow olamaz demiştim ki daha doğru görselde yok.

    daha doğru bir görsel +

    Mavi tonu, turkuaza yakın bir renk seçilmiş. Hem kırmızının tam zıttı olan hem de milliyetçi çizgiye yakın bir renk. Türkiye figüründe ise Ege çok detaylı çalışılmış adalarıyla birlikte ama Kıbrıs gösterilmemiş. Basit bir fikir üzerinden gidilerek, Türkiye figürü üstüne @ sembolü ile nazar boncuğu vektörü konulmuş. Üç temel şekilden (kare, üçgen, yuvarlak) dairesel bir fonttan bozma @ kullanılmış. (Trebuchet MS Regular 120-130 puntodan sonra distort edilmiş gibi sadece a harfinde okullarda yazarak öğrendiğimiz α kullanılmış.)

    Memleket Partisi yazısı ise Vani tarzı tırnaklı, Amerikanvari bir font kullanılmış. 1. Satır ile 2. Satır arasında Yaklaşık 10-15 punto fark var. Partiden çok Memleket vurgulanmış gibi bir izlenimi var. Bunun da aşağıdaki sloganda güçlendirildiğini görüyoruz ama tırnak işareti kullanılması vaat edilen güçle ilgili sınırlı, kısıtlı bir izlenim katmış. Logo ve aşağıdaki yazılar justified (iki yana yaslı) yapılmamış ve bu da logoyu daha amatör bir hale getirmiş. Hem de Memleket yazısında 100 üzeri spacing kullanılmasına rağmen.

    Logoyla ilgili en büyük sıkıntı siyaset gibi büyük hatta sonsuz beklentilerin olduğu bir alanda basit olması, bir fikir bir ışık içermemesi. Bunun yanında sloganda tırnak işaretinin kullanımı gücü sınırlandırmış ve bu çok rahatsız edici bir şey, seçmenler açısından. Zayıf mısınız siz, niye bu kadar soft duruyorsunuz? Türkiye’de siyaset güç üzerinden yapılır ve temsiliyeti zayıf olan biri kazanamaz. Bir de çağın görsel dili minimalizm üzerine kurulu. Bu logoyu yaptıktan sonra minimalist 1-2 deformasyonla ve de daha iyi bir et kalınlığı olan @ sembolüyle (Gotham font gibi) nazar boncuğu eklentisi üzerine gidilebilirdi.