kayıt

bedelli askerlik

  1. 139
    evet gittik geldik. nasıldı diye soranlara saçmaydı diyorum.

    gerekliliğini tartışmayacağım, çünkü gereksiz. oradaki bedelliler olarak safi zarardık. ye iç sıç komutanlara iş yükü ol. başka da bir sik yok.

    disiplin var eyvallah. daha bile sıkı olabilirdi. şöyle bir güzelliği oldu, bağımsızlığın kıymetini öğreniyor insan. istediğin an istediğini yapamıyorsun. yatağın orada duruyor ama yatamıyorsun. yemeğe gideceksin ama içerde bekleyemiyorsun soğukta beklemen lazım. gerekli tabi milleti toplayamıyorlar.

    diyorlar ki savaşta bireysel düşünürsen ölürsün. siz bir takımsınız ve birbirinizden sorumlusunuz. eyvallah. ama takımdan biri hıyarlık yaptığı zaman ceza verme hakkını da bana vermen lazım. biz o adamın ağzını yüzünü kıralım ki bir daha yapmasın. ben de soğukta o adamı beklemeyeyim. e ben ceza veremiyorum, sen 2-3 şınav çektiriyorsun ne anladım ben bu işten? hani takımdık? bu göt yüzünden ben ceza çektim ona giren çıkan olmadı. böyle iş mi olur? oluyor işte. ama sorun herkese ceza verilmesi değil, suçluya ekstra ceza vermemek. adam soğukta beklemek istemiyor basıyor gidiyor. ne diycen? ben hep bekliyorum ama bu sefer beni de cezbediyor gitmek. biliyorsun çünkü alt tarafı 20 şınav çekiceksin. çekerim bu kadar üşüyeceğime diyorsun bir saatten sonra.

    o kadar gittik bir şey de yapmadık ha. 5-10 şınav ile askerlik bitti. koşu,ip,sürünme hiç birini yapmadık. bir silah verdiler elimize kimse kimseyi öldürmeden atış yaptığımız için şükrettim.

    sorusu olan arkadaşlar mesaj atabilir. 15000 liranın her kuruşuna değdi. altı ay çekilecek işkence değil.
  2. 140
    yaptık bitti. Saydık geçti.

    Allah bir daha yaşatmasın.
  3. 141
    Yarın itibari ile etimesgut’ta başlayacağım askerlik türü.

    (bkz: dokunmayın çok fenayım)
    • Teşekkür ederim.
    • Anlatırım tabi ayıpsın.
    • caps or didn't happen.
  4. 142
    sonra kutup ölü deyince "imi birdi çik simimi bir irtim vir bir kiri" diye mıy mıy konuşun.

    bu ne yahu?

    bedelli askerlik diye inliyor her taraf sabahtan beri. burada 2 tane entry girilmiş.

    neyse. gidecek arkadaşlara şimdiden hayırlı tezkereler. ben veyaz bir arkadaşımın celbini görürsem yeşillendiririm. irtibat olmak iyidir.
  5. 143
    yarın sabah itibariyle bedelli askerliğimi yapmak üzere yola çıkıyorum. Bir süre buralarda olmayacağım.

    Daha güzel günlerde görüşmek ümidiyle.

  6. 144
    yarın teslim oluyorum, bitince tecrübelerimi buraya yazarım. o değil de saçlar gitti.

    bir de biraz okudum, şu olayı bile savunanlar var. abi bu devletin bir dayatması. savunulur yanı yok. 12 ay götümü niye sıkayım lan ben? 1 yıl amına koyayım. ben neler sığdırırım o bir yıla haberiniz var mı?

    neyse 3 hafta geçsin gitsin diye bekleyeceğim. ankara mamak mebs çıktı. bir yandan sıkı, bir yandan rahat gibi. görücez artık. über sıkı olsa da çok laf etmelik bir durum yok 3 hafta zaten. hedefim hijyen sorunları yüzünden hasta olmadan tek parça dönmek. bit olmasın diye saç kesilir ama hijyene gelince patates. her giden mi hasta döner anasını satayım. neyse, kısmet bu işler.

    3 hafta sonra görüşürüz sözlük.
  7. 145
    referandum öncesinde %90 çıkacağını tahmin ediyorum. hükümete yakın tanıdıklardan aldığım bilgiye göre zaten gizli gündem maddesiymiş. bakaya kaçakların ve askere gitmek istemeyenlerin oylarına bedelli askerlikle, durumu olmayanların oylarına ise sözleşmeli erlikle talipler olacaklar. Mart 15 de açıklama gelecektir.
  8. 146
    rezilliktir...

    yahu çocuklar vatan sevginizi parayla mı satıyorsunuz? yakışıyor mu türk evladına böyle bedelliydi bilmemne...

    şaka şaka... baktım uzun zamandır bu duyarı kasan olmamış :(

    ben yaptım çocuklar oldukça kıyak bir olay yalnız sistemleri biraz ağır işlediğinden askeriyede fazla bekleyebiliyorsunuz. ortamlarda nöbet tuttum dersiniz en kötü kim bilecek amk gfsdlghjklsadfg...
  9. 147
    beni iki arada bir derede bırakan uygulama. bazen olmalı diye düşünüyorum bazen de olmamalı diye düşünüyorum...

    şimdi ilk önce şunu ifade edeyim. elbette gönül ister ki, profesyonel askerlik bizde de tam manasıyla uygulansın. işin ehli olan insanlar bu işi yapsın. ama onu karşılayabilecek ne yeterli bütçemiz var ne de toplum olarak buna hazırız...

    işin bir de stratejik boyutu var. zorunlu askerliğin kalkması ütopyadır bir kere. bu coğrafya dinamik. tekrar belirtiyorum bir kuzey avrupa ülkesi olsak zaten ihtiyaç duymayız...ama durum ortada...

    maalesef bir de şu durum var ki.., aslında en önemli boyutu, askerlerimiz,polislerimiz şehit olunca benim aklım gidiyor herkes gibi. bedelli bu noktada vicdani olarak beni rahatsız ediyor. keşke hiçbirinin tırnağı dahi incinmese....

    ama şöyle de düşünmek istiyorum, herkes vatanına askerde hizmet edecek diye bir şey yok... "vatanını seven işini en iyi şekilde yapandır" net... ayrıca zaten herkes de güneydoğu'da, suriye'de falan olmuyor... bir adamı 5 ay 10 gün veya 12 ay boyunca pasif halde tutmak da pek akıl kârı değil.... artı kimi insan var ailesinin tek geçim kaynağı... kimi insan var binbir zorlukla iş bulmuş.

    ve şu çok önemli: 1-2 ay eğitimle neyin uzmanlığı olur arkadaşlar? makul olalım...

    ben şahsen gündemin soğutulup, getirileceğini düşünüyorum. hem daha önce de olduğu için, tekrar illa ki olacaktır. ekonomimizin durumu ortada. çıkacak bedelli yasasıyla yüksek miktarda para girer bütçeye.

    öyle hassas bir konu ki... gerçekten net olamıyorum...umarım anlatabildim.
  10. 148
    +zorunlu askerliği kaldırıyorum. Oğlum sen askerlik yapma bedelli yap.
    -Bedelli yaptım baba.
    +bedelliyi kaldırıyorum.
  11. 149
    Abi ne ilginç ya.

    Bir ülkede doğuyorsun. Sonra sana diyorlar ki burada doğdun o yüzden su yaşına gelince askerlik yapacaksın. Neden diyorsun, vatan borcu diyorlar. Ben ne yaptım da borçluyum diyemiyorsun tabi. Devlet çünkü. Seni sikse de önde gelir.

    Tütü giyin para ödeyin yazan vardı bir başlığa. Giydim amk. Ben tütü giyiyorum ama devlet seni sikiyor? O nolcak? Borç kanla ödenir diyen var. Niye abi? Ne borcu? Ben ne aldım vatandan? Bu vatanın ekmeğini yemişim. sanki bedava yedim. Aldığım her şeyi ödedim, vergimi verdim. Daha ne borcu? Hayır, askere giden herkes doğuda çatışıyor gibi lanse ediyor ya ona bitiyorum. Sanirsin hepsi Şırnakta, hepsi Urfa'da yapmış askerligini . Bilecik'te nöbet tutmuşsun, bravo. Saçma sapan işler.

    Bu kadar sövdük, alternatif de yazalım. Ulan parasını verirsin, ordun maaşlı olur. Amerika gibi. Hayata yeni atılacak gençlerin vakitlerini, paralarını calmazsin. İsteyen gider yapar. Olması gereken budur. Bir de şuanki durumu savunuyorlar lan.

    Durumu olmayanların eşitsizliği muhabbettine hiç girmiyorum. Abi her yerde var bu. Her yerde. Gelir adaletsizliğini çözelim, herkes bu parayı verebilsin(bence onu da vermemeleri lazım) demiyoruz madem veremeyen var o zaman herkes yapsın diyoruz. Maaşım az o yüzden milletin maaşını azaltin demek gibi bişey bu. Herkes kazansın abi? Kanıksanmış şeylerin üzerine düşünmek gerekiyor bazen.

    Her şeyi geçtim ideolojik sebeplerden ötürü de gitmek istemeyebilirsin. Vicdani red var biliyorum da kazın ayağı başka. Hayatını karartiyorlar onu yaparsan. Yoksa millet aptal mı 15000 lira versin.

    Ortada saçma bir sistem, nedeni belli olmayan bir borç, neden ödenmesi gerektiğini bilmeyen ve yine savunan bazı insanlar var. 15000 lira bile koyuyor. Vermek istemiyorum. Kendi emegimle kazandığım para. Niye durup dururken devlete veriyorum?
    • okul çağında milliyetçilik virüsünü kapmış mantıktan yoksun insanlara anlatamazsın bunu. kan dökme, bir şeyler uğrunda ölme edebiyatıyla büyümüşler. hepsi ruh hastası ve kafaları da pek basmıyor. sorgulamaktan, analitik düşünmekten yoksunlar.
    • işin kötü yanı milliyetçilik ile ilgili bir eleştiride otomatikman vatan haini, korkak yaftası yiyorsun. insanlar için iyi olanı istediğini kimse düşünmüyor. bir de laf çarpıtma çok. niye askere gidiyorum ben desem, askere kimse gitmesin düşman bizi siksin demene hayretle bakıyorum diyorlar. halbuki kastettiğim şey bu da değil. analitik düşünme tarzını bloke ediyor kimi zaman.

      asıl iki yüzlülük de gitmek isteyenlerin istemeyenleri çağırması. ben kimseye illa kalsın demiyorum. isteyen gitsin. ama onlar ben gidiyorum illa sen de geleceksin kafasındalar. vatan sevgisi falan yalan, o kadar seven adam kendi gider, tatava yapmaz.
  12. 150
    bedelli askerlik olmalı ama öyle milletin keyfine göre paramı vereyim gitmiyim değil.
    örnek veriyorum anneniz yada babanız hasta ve ona bakacak tek kişi sizsiniz. nasıl bırakıp gideceksiniz? bir başkasına da emanet etme şansınız yok. yada üniversiteden mezun oldunuz ve kendinize iş kurdunuz . kurduğunuz iş ciddi anlamda gelir getiriyor. bu kişi nasıl askere gitsin?
    bu gibi kişiler bedelli yapsalar zarar gelmez ama herkes yapmak isterse ohoo.
    • herkesin yapmasında bir sakınca görmüyorum. nasıl bir problem olabilir?
    • 4 bir yanımız terörle donanmış iken keyif için askere gitmemezlik bana saçma geliyor.
    • Hadi ilki neyse de, işi çok gelir getiren neden gitmiyor kardeşim? Asıl asgari ücretli nasıl gitsin, onun geçimi çok daha zor.
    • Açıkçası zorunlu askerlik yerine maaşlı bir ordunun olmasını tercih ederim. Hem benim gibi tecrübesiz adamlara verilen yarım yamamak eğitim yerine mesleği bu olan insanlar orduda olur. Hem de gitmek istemeyen kimse askere gitmez. Bahsettiğiniz sorunlar ortadan kalkar.
  13. 151
    ben hep 50 liralık yaptığım için muaf olduğum askerliktir.
    (yazın dediniz yazdık)