kayıt

30 Mayıs 2020 ABD isyanları

  1. 1
    ABD'nin Minnesota eyaletinin en büyük kentlerinden Minneapolis'te siyah Amerikalı George Floyd'un, polis tarafından gözaltına altına alınırken boğazına basılması sonucu hayatını kaybetmesi sonucu ülkeye yayılan protestolar.

    bu protesto ile ilgili haber, durum vs. gelişmeleri bu başlık altında düzenli bir şekilde toplamak için bu başlığı açtım.

    ne olmuştu?

    geçtiğimiz Pazartesi günü sahte parayla alışveriş yapmak istediği gerekçesiyle gözaltına alınmak istenen 46 yaşındaki George Floyd'u yere yatırıp boğazına diziyle bastıran polis memuru Derek Chauvin önce üç polisle birlikte görevden alındı, Cuma günü de tutuklanıp Chauvin, "üçüncü derece cinayet" ve "taksirle adam öldürme" ile suçlandı.

    ABD Başkanı Donald Trump, olayın videosunu "şoke edici" bulduğunu açıkladı ve soruşturma açılması talimatı verdi. Ancak protestoların büyümesinin ardından Trump'ın eylemcileri "eşkıya" olarak nitelendirmesi ve yağmalama olursa güvenlik güçleri tarafından ateş açılabileceğini söylemesi büyük tepki topladı.

    Birçok kente yayılan protestoların başladığı nokta olan Minneapolis'te önce olağanüstü hal daha sonra da sokağa çıkma yasağı ilan edildi.
  2. 2
    amerika'nın alt tabakada yaşayan eli iş tutmaz hödüklerinin amacına zarar verdiği isyanlar. amacı gerçekten ırkçılıkla mücadele etmek olanların, işçilerin emeklerine bu denli zarar vereceğini düşünemiyorum yoksa. zira amerika çoğumuzun bildiği gibi ışıltılı caddelerdeki büyük markaların mağazaları ile beraber yerel esnafların sağladığı istihdamın da önemli olduğu bir ülkedir. o gördüğünüz mutlu banliyö pozları, o yerel esnafların varlığı sayesinde ortaya çıkar.

    ancak an itibari ile amerika'da işsizlik maaşı almak için yapmadıkları götlük kalmayan, tek işi sokaklarda fink atıp kıçını yaymak olan siyah veya beyaz fark etmeden her kımıl zararlısı sokaklarda. tek dertleri hırsızlık yapmak ve asosyal hayatlarında anladıkları tek şey olan şiddet dürtülerini doyurmak. şu an sokakları takır takır bombalasa abd ordusu, bir yüz sene daha küresel güç olmayı garantiler birleşik devletler.

    tamam küçük çaplı yağmalar her ülkedeki eylemlerde olur ama bunlar bildiğiniz çalıp çırpma ve devleti de geçtim her şeye zarar verme peşinde. gezi gibi entelektüel tarafı olan bir eylemi bu adamların mücadelesi ile karşılaştırmak çok ayıp. biber geliyor ağzınıza.

    alınmaca gücenmece yok.

    (bkz: no offence)
  3. 3
    önlenemez bir şekilde büyüyen olaylardır:

    chicago'daki protestodan görüntüler:
    twitter.com/...

    davulcu vedat abd versiyonu abi:
    twitter.com/...

    resmen deja vu...
  4. 4
    Yaşananlar bu seyirde devam ettiği sürece, dünya bunun ırkçılık değil haklı bir polis eylemi olduğunu düşünmeye başlayacak. Polise sadırayım, bina yakayım, vandallık yapayım niye? Çünkü bir zenciyi öldürdüler. Ne farkın kaldı zenciyi öldürenden? Hakkını arayacaksan tüm dünya arkanda, vandallık yapacaksan sempati beklemeyeceksin. Kaos dünyanın neresinde olursa olsun kötü bir şeydir.
  5. 5
    twitter.com/...

    polis araçlarının parçalandığını görüyoruz.

    trump bunun intikamını çok ağır alacak.
  6. 6
    twitter.com/...

    az önce şöyle bir videoya denk geldim. ne diyelim umarım en az can kaybıyla ve ırkçılıktan arınmış bir polis kafasıyla biter bu olaylar.
  7. 7
    Polisle fena çatışmalar var Trump'a karşı. Çok fena coşmuş ortalık.

    twitter.com/...
  8. 8
    Çok acayip İşler oluyor.

    Yakılan belediye binası

    twitter.com/...

    Silahlar var artık eylemcilerde.

    twitter.com/...
  9. 9
    www.instagram.com/...

    bu beşiktaşlılar değişik bir tayfa. protestoların nabzını tutuyorlar galiba.
  10. 10
    Minnesota Eyalet Meclisi Binası içerisinde çok sayıda Ulusal Muhafız hazırlandığı bilgisi geçiliyor.

    pbs.twimg.com/...
    pbs.twimg.com/...
  11. 11
    isyandan çok vandallığa gidendir.

    şimdi de bir treni yağmalamışlar.

    twitter.com/...

    ordu sokağa 1-2 güne iner.
  12. 12
    Birçok eyalette başlayan CNN binası Trump towers polis merkezleri hedef alınmış durumda.

    twitter.com/...
    • İyi geceler canısı ama bu başka Trump ile ilgili sadece George floyddan koptu olay
  13. 13
    polis göstericilerin üzerine araba sürüyor:

    twitter.com/...

    (bkz: amerikan baharı)
  14. 14
    Yedi sene önce 30 mayısta başlamıştı gezi olayları da. Tarihin bu kadar denk olması gerçekten tesadüf mü?

    İki sene önce güneş tutulması ile çeşitli öngörüler vardı Amerika ile ilgili galiba zamanı gelmiş.

    Hiç bir şekilde ilgimi çekmiyor. Umarım bizim başaramadığımızı onlar başarır n
  15. 15
    donald trump'ın son yaptığı açıklamada antifa'nın terör örgütü ilan edileceğini öğrendiğimiz,

    anonymous'un da jeffrey epstein'in çocuk istismarı belgelerini ortaya döktüğünü öğrendiğimiz olaylar.

    süleyman çakır haklıymış.

    hakkaten de azdan az çoktan çok gidiyomuş.
  16. 16
    Pek gurur duyulan burjuva demokrasisinin son günlerde yaşanan devasa şirketlerin mağazalarına ve marketlerine yapılan yağmalara dikkat çekmeye çalışması tabi ki de tesadüf değildir.Medya şu anda Nike vb şirketlerin yıllardır köle çocuk emeği (ırk fark etmeksizin) üzerinden kar sağlamasını değil de alacak gücü olmayan halkın,bilfiil şişirilen ve gözüne sokulan ve sahip olmasının bazen neredeyse imkansız bazen de saatler boyunca çalışmasına mal olacak bu metalara hakkı değilmiş gibi göstererek güya ifşalamaya çalışıyordur.
    Dünyaya topluma baktığında 500 yıllık yağmacılık,sömürgecilik,ırkçılık tarihini ve bunun günümüzde yarattığı eşitsizlik ve adaletsizliği değil de,camı kırılan üç beş mağazayı görüp buna pek bir canı yananlardansanız kendinize acilen bir çeki düzen vermeniz gerekiyordur.Elbette ki yağmacılığı bir politik mücadele olarak yöntemi olarak görmüyorum.Fakat bu,yaşananlara burjuva ahlakıyla da bakmamızı gerektirmiyor.Ayrıca bu yaşananlar protestoların bir parçası değil,polisin yarattığı kargaşanın bir sonucudur.Bunu protestoların bir parçası olarak göstermek 'demokrasi beşiği' devletin bir manipülasyonundan başka bir şey değildir.
    + yağmacı arıyorsanız sokaktaki yoksul halka değil milyonlarca insanın her şeyine zorbalıkla el koyan ve devasa servetlere sahip olanlara bakın.
  17. 17
    şu kanaldan canlı takip edilebilecek isyanlardır:

    www.twitch.tv/...

    san diego karıştı şu an.
  18. 18
    canlı yayınlardan anladığım kadarıyla polisin austin'de atom bombası attığı eylemlerdir. yoksa böyle sesin bir açıklaması olamaz..
  19. 19
    şimdi bakıyorumda yayın açan insanların söylemlerine, davranışlarına ne kadar mal insan varsa doluşmuş. haklı bir eylemin salak insanlar tarafından ne duruma geldiğini görebiliyoruz.
  20. 20
    abd savunma bakanının hakkında açıklama yaptığı isyanlar.

    esper "Protestolara müdahale için ordunun devreye sokulmasını desteklemiyorum" demiş.