kayıt

yapay zeka

  1. 1
    insandaki karmaşık düşünce süreçlerine benzer işlemler yapan bilgisayarlara denir.
    (bkz: kendi ukdesini kendi dolduran yazar)
  2. 2
    gün içerisinde kullandığımız birçok şeyde karşımıza çıkmasa bile dünyanın bir yerinde soğuk bir server odasında işini yapmaya çalışan zekadır. yapay zeka deyince insanların aklına genelde anlık cevap yazan botlar vs. geliyor ama iş bunun oldukça ötesinde.

    En önemli nokta temelleri genellikle basit matematiğe dayanan karmaşık bilgisayar algoritmalarının verdiği kararlardır. Ayrıca, yapay zekanın genelde bir insan özelliği olarak ortaya çıkan zeka sıfatı öne çıkarılıyor, bu da oldukça gereksiz bir basit bir algı yaratıyor.

    google'da arama yaptığınızda karşınıza çıkan 1 milyon sonucun 0.5 saniye içerisinde gelmesinin bir sebebi de yapay zeka algoritmalarıdır. daha basit bir örnek verecek olursak çoğu uygulamada karşımıza çıkan alakalı reklam ve sponsorlu paylaşımları söyleyebiliriz.

    İşin bu tarafından düşününce bir robotun insanları fiziksel yolla ele geçirmesi tarzı senaryolar üretmeye hiç gerek kalmıyor çünkü zaten gün içerisinde kullandığımız birçok sosyal medya uygulaması sizinle ilgili verileri topluyor ve bir yerlerde bu verileri işliyor.

    zaten ele geçirilikdik, asıl soru bizimle ne yapılacağı.
  3. 3
    Stephen hawking'e göre hiçbir zaman dünyayı ele geçirme şansı yoktur. Robotların çok gelişip insanları egemenliği altına alma fikri sadece bir masal. Bunu da makine ya da yapay zekanın hiçbir zaman her olasılığı hesaplayan atacağı yani matematikte sorun yaşayacağıdır. Buna da matrix filmindeki neo karakterinden örnek vererek açıklıyor.

    Filmi izleyenlerin bildiği üzere neo, makinelerin hesaplayamadığı bir hatadan ortaya çıkan seçilmiş kişi. Matematiksel olarak yapılamayan hesaplama örneği de şu;

    10/3=3.33333 işleminin sonucu diye sonsuza kadar giden bir sayıdır fakat bulunan sonucu 3 ile çarptığımızda sonuç 10 olmuyor, 9.9 küsüratlı bir sayı çıkıyor ve bu tarz bir olasılık hatasından dolayı yapay zeka asla dünyaya tam anlamıyla hükmedemiyor.
    • Güzel soru hatta röportajda neredeyse birebir aynısı sorulmuştu. 10 mod 3 olarak değil ama bir geri işlemle 10'u bulabileceğine dair. Hawking'de o işlemi yapma ihtimali de başka bir olasılık konusu ve o olasılıkta da aynı hata payı olacaktır dedi. Yani işlemlerin ne olduğunun önemi yok, önemli olan buradaki olasılık hatasının kastedilmesi.
    • Aslına bakarsan gezegen bize hükmediyor, biz sadece uyum sağlıyoruz ve bazı şartları kendimize göre değiştiriyoruz. Her türlü kazanan dünya olacak: D
  4. 4
    Matematikçiler falan ellesinler bizi de biraz aydınlanalim. Ancak ara ara rastladığım haberlerde makalelerde Basit bazi çipleri bazı basit sinir sistemlerine bağladıkları, basit komutları sisteminin uyguladığı gibi şeyler anlatılıyordu. Bugün orta segment bir arabanın bilgisayar donanımının aya giden apollo aracındaki donanımdan daha iyi olduğu ve toplumun kahir ekseriyetinin ortalamasının, basit sinir hücresinden alalade olmadığı hatırlanırsa, o çipi bize çoktan taktıkları iddia edilebilir. iki değişkenin birlikteki olasılıkların toplamina öğrenme diyorsak, ateşe değersen elin yanar gibi bir sonucu artik denemeden de biliyorsak, o,5 saniyede milyar veri toplayan bilgisayarlar bence çoktan bizden akıllı. Çünkü bir sürü değişkenin bir aradaki varyantlarının, olasılıklarının sonuçlarını biliyorlar.Deneyim ve duygular içinse yukarıdaki bir girdi de denildiği gibi, bir robotun rahatsızlık olarak addedeceği bir özelliği koyarlar o da robotların duyguları olarak sayılır.