kayıt

yapay zeka

  1. 22
    son yıllarda hayatımızın her alanına nüfuz eden, adeta bir rönesans yaratan bir gelişme olarak karşımıza çıkıyor. öne çıkan yapay zeka siteleri ise şu şekilde

    1 - chatgpt
    2 - google gemini
    3 - copilot
    4 - midjourney
  2. 21
    Günümüzün buharlı treni. Sanayi devrimini bir eşik olarak kabul edersek, dijitalleşme de bu dönemin geçiş noktası ve yapay zeka ve türevi teknolojiler ise bunun ürünüleri. Ne olursa olsun bu kez üretici konumunda olmamız gereken fırsat.
  3. 20
    kapsamlı bir veritabanı ve gelişmiş algoritmaların bir arada çalışmasından ibaret bir kavramdır. işin içinde olmayanlar için çok uzak ve soyut kaldığı için, çok fazla ciddiye alınır ve hakkında komplo teorileri üretilir. gerçi bunu yapanlardan biri de rahmetli hawkins, fakat hawkins'in parmak bastığı noktalar birazcık farklıdır.
  4. 19
    güne kendisine “senin ben ananı sikeyim” diyerek başlatan şey.
  5. 18
    harvard business review press'in yayımladığı kitap. 4 kısım 12 makaleden oluşuyor.

    yapay zeka konusunda iş geliştirmeyi hedefleyenler, iş yerine getirmeyi hedefleyenler ve yapay zekayı öğrenmek isteyenler için başlangıç niteliğinde bir kitap.

    okuduktan sonra yapay zekanın pazarlamasının ne iyi derecede yapıldığını anlayacaksınız.
  6. 17
    “Günün birinde yapay zekâlar bizim Afrika düzlüklerindeki fosil iskeletlere baktığımız gibi bize bakacaklar. ilkel dili ve aletleriyle, kumun içinde yaşayan, dik duran maymunlara. Soyun tükenmesi için her şey hazır.”
    (bkz: ex machina)
  7. 16
    bir medeniyetin teknolojik açıdan gelişme hızını sonsuza dek katlanarak arttırabilmesi için şart olandır. organik canlılar yapay zekayı tasarlar, yapay zeka ise kendisinden daha gelişmiş bir yapay zeka tasarlar. her yeni sürüm daha gelişmiş olana evrilerek teknoloji ve bilimde kontrol organik canlıların elinden alınır ve katlanarak ilerler, bu seviyeye gelindiğinde teknolojide yaşanan atlamalar akılalmaz olacaktır.
  8. 15
    Matematikçiler falan ellesinler bizi de biraz aydınlanalim. Ancak ara ara rastladığım haberlerde makalelerde Basit bazi çipleri bazı basit sinir sistemlerine bağladıkları, basit komutları sisteminin uyguladığı gibi şeyler anlatılıyordu. Bugün orta segment bir arabanın bilgisayar donanımının aya giden apollo aracındaki donanımdan daha iyi olduğu ve toplumun kahir ekseriyetinin ortalamasının, basit sinir hücresinden alalade olmadığı hatırlanırsa, o çipi bize çoktan taktıkları iddia edilebilir. iki değişkenin birlikteki olasılıkların toplamina öğrenme diyorsak, ateşe değersen elin yanar gibi bir sonucu artik denemeden de biliyorsak, o,5 saniyede milyar veri toplayan bilgisayarlar bence çoktan bizden akıllı. Çünkü bir sürü değişkenin bir aradaki varyantlarının, olasılıklarının sonuçlarını biliyorlar.Deneyim ve duygular içinse yukarıdaki bir girdi de denildiği gibi, bir robotun rahatsızlık olarak addedeceği bir özelliği koyarlar o da robotların duyguları olarak sayılır.
  9. 14
    gün içerisinde kullandığımız birçok şeyde karşımıza çıkmasa bile dünyanın bir yerinde soğuk bir server odasında işini yapmaya çalışan zekadır. yapay zeka deyince insanların aklına genelde anlık cevap yazan botlar vs. geliyor ama iş bunun oldukça ötesinde.

    En önemli nokta temelleri genellikle basit matematiğe dayanan karmaşık bilgisayar algoritmalarının verdiği kararlardır. Ayrıca, yapay zekanın genelde bir insan özelliği olarak ortaya çıkan zeka sıfatı öne çıkarılıyor, bu da oldukça gereksiz bir basit bir algı yaratıyor.

    google'da arama yaptığınızda karşınıza çıkan 1 milyon sonucun 0.5 saniye içerisinde gelmesinin bir sebebi de yapay zeka algoritmalarıdır. daha basit bir örnek verecek olursak çoğu uygulamada karşımıza çıkan alakalı reklam ve sponsorlu paylaşımları söyleyebiliriz.

    İşin bu tarafından düşününce bir robotun insanları fiziksel yolla ele geçirmesi tarzı senaryolar üretmeye hiç gerek kalmıyor çünkü zaten gün içerisinde kullandığımız birçok sosyal medya uygulaması sizinle ilgili verileri topluyor ve bir yerlerde bu verileri işliyor.

    zaten ele geçirilikdik, asıl soru bizimle ne yapılacağı.
  10. 13
    google asistan gibi bir zeka türü ancak asla dünyayı ele geçiremezler bunlar hep komplo teorisi.
  11. 12
    Neden olabileceği zararlar çok.

    Daha önce anlattım, herkes terminatör düşünüyor. Ne kadar masum, çok tatlı. Terminatör işin en basit kısmı.

    Öncelikle robotların insanları yok etmesi için binlerce robot üretip hepimizi tek tek vurması kadar verimsiz bir yöntem yok. Anca benim yazdığım yapay zeka bu kadar gerizekalı olur(daha da salağı avengerstaki ultron) Bir yapay zekâ gövdesi olmadan nükleer başlıkları istediği noktalara atabilir, dünyanın temel su kaynaklarını kirletebilir. Daha da basit bir yöntem olarak interneti kesebilir, para birimlerini bozar ya da sanal parayı (sadece bitcoin falan değil, nakitten kat kat fazla para sanal şu anda) yok eder. Mal gibi kalırız bir sik de yapamayız. İşin kötüsü biz birbirimizi öldürürüz.

    Terminatör falan çoluk çocuk işi anlayacağınız. Bütün bunları kötü bir niyetle de yapmayabilir. Bir çözümün en iyi olduğuna karar verdiği an onu uygulayabilir ve böyle sonuçlar doğurabilir. Tehlikeli bir konu. Binlerce insanın denetimi yetmez, yanlış bir bilgisayarda güçlü bir yapay zeka anamizi siker.

    Deepfake var malum. Yüz yapıştırıyor. Sağa sola ünlülerin yüzünü koyuyorlar. Şimdilik eğlence ve pornografik amaçlı takılıyor ama yarın birgün şantaj vs için de kullanılabilir. Hangi aşamada ayırt edemeyeceğimiz bir şey koyacak ortaya onu görmek lazım. Bu kadar masumane bir şey bile ciddi tehlike içeriyor.

    Eğlenceli bir anlatım için buraya
  12. 11
    -- spoiler için tıkla --


    İnsanoğluna savaş açarlarsa person of interest yapay zekanın finch'e father dediği sahneyi izletebiliriz belki "vay be biz de napıyoruz" diyip vazgeçerler :d


    -- spoiler --


    Şaka bir yana oluşan şey insanoğlunun bir uzantısı. Microsoft'un Yapay zekası tay'in twitterdan çok kısa bir süre sonra kaldırıldığını hatırlayalım. Veri madenciliği iyi-kötü ne varsa ortaya çıkarıyor.
  13. 10
    Ben bi kötülük görmüyorum eğer imkan olursa doğa da hayvanlar ve yapay zeka robotlar dışında Bi canlı olmasa keşke. Yapay zeka kötü bir şey olamaz eğer insanlar kötülük için kullanmasa. Hatta abartıyorum eğer insanlarla birlikte varlık gösterecekse dünyayı yapay zeka yönetsin dünyada sorun olmaz.
  14. 9
    Çok hızlı bir şekilde gelişiyor ve bu insanlık için büyük tehlike. Bundan 20-30 sene sonra birçok işyerlerinde insanların yerini yapay zekalı robotlar alacak. Faydalı yönleri olsa da kötüye kullanıldığında bir terminatöre dönüşebilir. Daha kötüsü elon musk ile hayata geçirilen neuralink projesi "robotlarla insanlar birbirine savaş mı açacak?" Sorusunu akıllara getiriyor.
  15. 8
    Stephen hawking'e göre hiçbir zaman dünyayı ele geçirme şansı yoktur. Robotların çok gelişip insanları egemenliği altına alma fikri sadece bir masal. Bunu da makine ya da yapay zekanın hiçbir zaman her olasılığı hesaplayan atacağı yani matematikte sorun yaşayacağıdır. Buna da matrix filmindeki neo karakterinden örnek vererek açıklıyor.

    Filmi izleyenlerin bildiği üzere neo, makinelerin hesaplayamadığı bir hatadan ortaya çıkan seçilmiş kişi. Matematiksel olarak yapılamayan hesaplama örneği de şu;

    10/3=3.33333 işleminin sonucu diye sonsuza kadar giden bir sayıdır fakat bulunan sonucu 3 ile çarptığımızda sonuç 10 olmuyor, 9.9 küsüratlı bir sayı çıkıyor ve bu tarz bir olasılık hatasından dolayı yapay zeka asla dünyaya tam anlamıyla hükmedemiyor.
    • Güzel soru hatta röportajda neredeyse birebir aynısı sorulmuştu. 10 mod 3 olarak değil ama bir geri işlemle 10'u bulabileceğine dair. Hawking'de o işlemi yapma ihtimali de başka bir olasılık konusu ve o olasılıkta da aynı hata payı olacaktır dedi. Yani işlemlerin ne olduğunun önemi yok, önemli olan buradaki olasılık hatasının kastedilmesi.
    • Aslına bakarsan gezegen bize hükmediyor, biz sadece uyum sağlıyoruz ve bazı şartları kendimize göre değiştiriyoruz. Her türlü kazanan dünya olacak: D
  16. 7
    sapyoseksüelllerin şişme bebeğidir.
  17. 6
    kafamı çok karıştıran zeka tipi.

    milyarlarca yılda gelişerek biçimlenmiş bir sistemi taklit etmek yapay olarak oluşturmak zor oluyor da, şimdiki sistemler de virüs kadar bakteri kadar filan "zeki" gibi geliyor bana. onları canlı sayıyoruz. ağacı filan canlı sayıyoruz mesela, belli işlemleri yapabilmek için kaybettiği enerjiyi toplamaya çalışan, kendini kopyalayıp doğaya geri karışan sistemler.

    çoğu canlıda "bilinç" yok, çoğu canlı senfoni bilmem ne yazamaz, çoğu sinek kadar zeki değil.

    "ama hissedemiyorlar" diyeceksin, senin his dediğin şey de sendeki sistemin uyarı mekanizmaları. benzer mekanizmalar yapay şeylere de eklenebilir.

    mesela bir yerin kesildi mi canın "acıyor", yani seni rahatsız edip uyandıracak probleme odaklayacak farkına vardıracak bir sinyal geliyor. acı hissetmek bu yani, bir robota da zarar gördüğü takdirde kendisini rahatsız edecek bir sistem kurulabilir.

    işte tek fark biri doğal olarak geliyor milyarlarca yıllık gelişimden, diğeri yapay üretiliyor. o da insan zekasının uzantısı tabi ama kast ettiğim şey o değil.
  18. 5
    (bkz: artificial intelligence)
  19. 4
    Yapay olan bir şeyde olmayacak tek şeyin duygu olduğu düşünülüp bir robota duygu yüklenmesini konu alan filmdir.
  20. 3
    insan olmaya çalışan bir robot çocuğun hikayesini anlatan 2001 yapımı spielberg filmi.
  21. 2
    (bkz: turing makinesi)
  22. 1
    insandaki karmaşık düşünce süreçlerine benzer işlemler yapan bilgisayarlara denir.
    (bkz: kendi ukdesini kendi dolduran yazar)