kayıt

bipolar bozukluk

  1. 1
    --! alıntı !--

    Bipolar bozukluk veya iki uçlu duygudurum bozukluğu, eskiden manik depresyon, manik atak veya manik depresif bozukluk olarak bilinen hastalıktır. Bipolar bozukluk, kişinin depresyon ve/veya mani, hipomani, ve/veya karışık durumlar geçirdiği duygudurum bozuklukları sınıfını tanımlayan tanısal kategoridir. Kişinin, depresif eğilimlerin yoğun yaşandığı dönemlerle, taşkınlık, coşkunluk olarak tanımlanabilecek mani dönemleri yaşadığı, bu bağlamda Bipolar Bozukluk ya da Manik Atak olarak tanımlanan bir rahatsızlıktır. DSM-IV adlı tanı ve istatistik kriteri ile teşhis konur. Bu hastalığın genelde yirmili yaşlarda ortaya çıktığı çeşitli kaynaklarda belirtilmektedir.

    --! alıntı !--

    tedavisi erken başlanıldığı vakit biraz daha kolaydır.ilerlemiş vakalarda etkisi ağır ve yüksek dozlu ilaçlar kullanılır.
  2. 2
    kişinin anlık duygu devinimlerine ayak uydurmakta güçlük çektiği psikolojik bozukluktur. dünya başına yıkılıyormuş gibi hissettiği andan bir süre sonra mutluluk, pür neşe halleri baş döndürücüdür. evet kendisi de sıkılır, kendine engel olmaya çalışsa da başaramaz. bu duruma en fazla en yakınındakiler tanık olur. belli bir zaman sonra etrafındakilere duygu fırtınası yaşatmamak adına kendi içinde yaşar. başarır mı? bilinmez.
  3. 3
    (bkz: bipolar disorder)
  4. 4
    anlık duygu değişikliklerinin yaşanmadığı, dönemsel değişikliklerin yaşandığı genetik bir hastalık.

    (bkz: lityum )

    kişi kendisi dışında çevresi de etkileyen, zaman isteyen rahatsızlıktır. duygulardaki iki uçluluk yaptıklarına da yansır.
    aşırı para harcama, seks, alkol, uyku, kilo vs.

  5. 5
    şiddetini kestiremesem de bir parça da olsa bünyemde barındırdığım, ancak kendisine de alıştığım hastalık falan.
  6. 6
    benim babaannemde mevcut olan hastalık. aniden koyveriyor 81 düzce, 82 kerkük, 83 musul diye.
  7. 7
    uçlarda yaşamak gibi büyük etkileri olan psikolojik hastalık. manik depresif olarak da bilinir. günümüzün moda hastalığıdır. bu yüzden olsa gerek, git gide yaygınlaşmaktadır. fakat bu özenilecek kadar güzel bir hastalık değil, aksine götünüzü alev alev tutuşturması gereken tehlikeli bir hastalıktır. cidden öyledir fakat ayrıntıya girsem hava aydınlanana kadar uzayacak bu entry. üşeniyorum.

    o yüzden;

    - ay bende de bipolar var biloomusooonn, diyen kişiye
    - üşüdünse al üstüne bi polar, diye karşılık vermek farz oldu.*
  8. 8
    Eski adıyla manik depresiftir. Sosyete her zaman yeni isimler uydurmayı sever, çünkü insan psikolojik rahatsızlığı olduğunu söylemek istemez.
    Vücutlarından tuz eksilir ve o yüzden lithium alırlar. Duygu durumlar çok değişkendir. Zaman zaman saldırganlaşabilirler. Ama saldırganlaşanların seviyesi ileridir.
  9. 9
    shameless sayesinde farkındalığımızın artmış olduğu bir farklılık.
  10. 10
    halk dilinde "bizimkinde bi haller var"
    sokak jargonunda "bunda bi ibnelik var"
    şeklinde teşhiş konulan hastalık.
  11. 11
    hayatımı birlikte yönettiğimiz hastalıktır. doktorumun deyimiyle, taşıdığım, ne zaman çıkaracağım/çıkarıp çıkarmayacağım konusu meçhul olan bir kolye, bir aksesuardır benim için.
    16 yaşımdan beri taşıyorum bu kolyeyi. ve madem birlikteyiz, nefes almamı engellemeyecek kadar alan bırakarak boynumda kalmalı, kalacaksa şayet.

    acısıyla tatlısıyla, uzun yıllar boyu, uzun yollar kat ettik. manik dönemiydi, depresifiydi, ara dönemi karmasıydı derken.. bugün beni ben yapan hastalıktır. beni ben yapandır çünkü, onunla tanışmadan önce nasıl bir insan olduğumu hatırlayamıyorum bile. bazen, yeni bir özellik keşfediyorum kendime dair, hemen panik yapıyorum heyecanlanıyorum, bu yenilik beni ürkütüyor. "yoksa atak mı? mevsim geçişlerindeyiz aslında, olabilir mi ki? hemen doktoruma gitmeliyim. ne bu şimdi? gene aynı şeyler mi yaşanacak? istemiyorum." bu düşüncelerin akabinde, doktordan; "normale dönüyor olabilirsin, ara dönem bitiyor büyük ihtimalle, bu yenilik senden bir esinti" minvalinde açıklamalar duyup şaşırmaktan ağız ölçülerimde küçük oynamalara gidiyorum.. mutlulukla karışık şaşkınlıklar..

    çok dağıttım sanki ama, its the bipolar thats the bipolar bebeğim, olayımız bu...
    her neyse, gerçek ben burdan sana sahip sesleniyorum. seninle tanışmayı merak ve heyecanla bekliyorum. ha unutmadan, gelirken iki ekmek al.
  12. 12
    İnsanları peşinden sürükleyenlerin bir kısmının bu hastalığa duçar olduğunu düşünüyorum. Cemaat liderleri vs gibi insanlardan bahsediyorum. Çünkü anlatılanlar denk düşüyor. Az uyuma, etkileyici konuşma, kendine fazla Güven, herşeye dair fikrinin olması (fikir uçuşması)
  13. 13
    hastalığa yakalanan kişiyi bıkmaktan bile bıkacak seviyeye getiriyor. Bir süre sonra adaptasyon yeteneğinizi arttırıyor . (benim üzerimde gözle görülür etkisi)Nitekim siz hiçbir zaman siz olmuyorsunuz. Doktorumun dediğine göre stres yönetimi düşük olan, içsel motivasyonunu hemen kaybedenler daha hızlı yakalanıyorlarmış. Bilakis duygu durumları üzerinde hakimiyet kazanıyorsunuz. Sadece o duyguların nasıl ve ne denli şiddetli oluşacağını kestiremiyorsunuz.
  14. 14
    acayip bir trend. prim aracı olarak kullanılıyor. özellikle gençlik marjinalim ayağına acayip şeyler yapıyor.

    yani bir gün pompalanıyorum acayip mutluyum ihihi diyen ertesi gün ellerimden kayıp gidiyor amına koyayım biram nerede havasına giriyor. bu anlayışla sadece loser olursunuz.

    stay stronk defend kebab.
    • işin özeti ilgi ilgi ilgi :)
  15. 15
    iki uçlu duygulanım bozukluğu.
    manik depresif kişi zaman zaman çökkünlük-depresyon-, zaman zaman da taşkınlık diyebileceğimiz -mani- durumu arasında gelgitler yaşar. intihara kadar götürebilecek ciddi bir psikiyatrik hastalıktır. bu hastalara genelde lityum tedavisi uygulanır.
  16. 16
    ekonomide kullandığımız bir kavram vardır. kriz teorileri açıklanırken patlama ve dip noktaları vardır.

    bu hastaların da yaşadıkları tam olarak buna benzerdir. bir mükemmeldirler altlarından kalkamayacakları şey yoktur. bir zamanda da berbattırlar, şuradan gidip su almak bile onlara yük gelir. ve bu dalgalanmalar çok kısa süreler içerisinde gerçekleşebilir. allah düşmanıma vermesin böyle şeyler cidden.
  17. 17
    ciddi ve piç
    • Ya ben hasta değiliiiiiiiiiiiiiimm!
      -ciddi ve piç
  18. 18
    (bkz: bir yanımız yaprak döker bir yanımız bahar bahçe)
  19. 19
    mr ile ortaya çıkar. burçlar ile benzetilecek bir alakası yoktur.
  20. 20
    Allah yolunda istikamet üzere olanların arafta kalması durumu
  21. 21
    Düzensiz antidepresan kullanımından olduğunu duymuştum bu yüzden başıma gelmesinden çok korktuğum psikolojik bir rahatsızlık. Neyse hayırlısı hep.
  22. 22
    İnsanın cehennemi kendi içinde yaşamasınlar sebep olan hastalıktır. Bir buçuk yıl öncesinde birdenbire ortaya çıkmıştır ve hastanede yatışıma sebep olmuş hastalıktır. Yaşamayanın kesinlikle anlayamayacağı bir şeydir . 24 yaşına kadar hayatı mükemmel şekilde ilerleyen , kafama koyduğum her şeyi başaran bir insanken birdenbire hayatımı allak bullak etmiştir. Tedavide verilen ilaçlar hiçbir şekilde bende işe yaramadı. Tepkisiz , donuk , isteksiz, denilene odaklanamayan , sürekli uyuyan bir insana dönüştürdü. Buna rağmen ilaçları bırakmamakta ısrarcı oldum ve devam ettim , kendi çabamla sürekli hastalıkla savaştım. Sonunda ilaçların yan etkilerine dayanamayıp bıraktım. Oluruna bıraktım , kendime iyi gelen şeylere yöneldim. Bir yıldır mental olarak atak dönemimdeki gibi hissetmiyorum kendimi, umarım da olmaz.