kayıt

Virüs çok çabuk yayılıyor biz bunu bilmiyorduk

  1. 1
    Dünyada bizdeki kadar hasta varken ilk hastamız aciklanmisken önümüzde örnekleri varken tedbirsiz olduğumu gösteren açıklama.

    twitter.com/...
  2. 2
    liyakatin ne kadar önemli bir şey olduğunu göstermiş açıklama.
  3. 3
    "Biz" sözcüğü ile bütün bilim dünyasının kastedildiği cümle. bakanın bahsettiği virüsün ortalama 2,6-7 kişiye bulaşacağı tahmini epidemiyolojide "basic reproduction number" olarak adlandırılır ve R0 ile ifade edilir. bu R0'ın ise çin'deki verilere göre de isveç'teki verilere göre de bakanın söylediği aralığa yakın olduğu görülüyor. belki de enfekte kişi sayısının artmasıyla yayılım da hızlandı ve gidişatın bu verilerden farklı olduğu ortaya konulacak, bakanın ifade ettiği ama anlaşılmayan nokta da budur. Bu yeni bir virüs ve elimizdeki bilgiler çok sallantıda çünkü. ortada bakanlar kurulunun akşam fotokopi notları iyi okumadığı için eksik kaldığı bir bilgi yok yani... Bilim kurulu çok yetkin hocalardan oluşmuş durumda, ki bazılarından bizzat ders de aldım, en azından verilere biraz güvenin...
    • Hocam çok zorlamissin savunmak için ondan artı verdim yoksa kuzey ulkelerine bakarsan dibindeki bazı Güneydoğu Asya ülkelerine bakarsan anlarsın ki dünyada bunun çok hızlı yayilacagini ongorenler vardi. En azından çıkıp dut pekmezi yiyin demediler.
    • "çok" çok göreceli bir sözcük sevgili yunow.. isveçli makaledeki r0 bahsine bakarsan influenzadan kat kat fazla bulaşıcı olduğunu ifade ettiklerini görürsün. ama bakan aynı isveçlilerin söylediği rakamlarda bir bulaşıcılık bekledikleri halde bunun çok daha yüksek olduğunu ifade etmiş, bu durumda isveçlilerin ifade ettiği "çok bulaşıcı" istatistiği bilim kurulunun saptadığı istatistikten daha az demektir. kuzey ülkelerine daha nasıl bakalım?
    • Şöyle bakmak gerek. Biz sözde en geç vaka açıklayan ülkeyiz. Yani tedbirlere bakıp vaka sayısına bakıp bunu ve nasıl bu kadar çabuk yayilmayacagini görebilirlerdi.

      Buyrun Kore

      twitter.com/...

      Buyrun Danimarka

      www.google.com/...

      Kaldı ki bunlar bize göre gelişmiş ülkeler bu cehaletle daha da artacağı öngörülebilirdi. Ancak bilim kurulu bunları gördü belki fakat parasızlık bu tedbirleri aldırmadı. Gerçekten şu var bu beni bağlamaz bu kadar iyi hocalarsa karakterleri gereği istifa edip biz önerdik kabul edilmedi derlerdi. 2-3 gün önce en kötü bunu yapabilirlerdi çünkü bir karar aldılar fakat belli en tepeden hayır dendi.