kayıt

rise of empires ottoman*

  1. 1
    Osmanlı Devletini konu alacak, türk oyuncuların ingilizce konuşacağı belgesel dizi 24 Ocak’ta Netflix’te başlıyormuş. Fragman ben de beklentiyi yükseltti. diğer osmanlı içerikli film ve dizileri hiç izlemedim. izlemeye de gerek duymadım ama nedense bunu dört gözle bekliyorum umarım beklediğime değer.

    twitter.com/...
  2. 2
    Başrollerinde Cem Yiğit Üzümoğlu, Tuba Büyüküstün, Birkan Sokullu, Selim Bayraktar, Osman Sonant, Damla Sönmez, Tolga Tekin ve Ushan Çakır'ın bulunduğu bir kadroyla ve Celal Şengör ve Emrah Safa Gürkan danışmanlığında kaleme alınan senaryosuyla 24 Ocak 2020'de izleyici karşısına çıkacak olan, Netflix'in Türk yapımı 6 bölümlük belgesel dizisi. Konusu ise Fatih Sultan Mehmet'in hayatı ve İstanbul'un fethi.

    Bu tarz diziler izleyen biri değilim, fragmanı izlerken de işkence çektim açıkçası çünkü bazı oyuncuların ingilizcesi kulaklarımı felaket tırmaladı. hayırlısı olsun.
  3. 3
    nam'ı diğer rise of giovanni giustiniani... diziye puanım 6/10.

    -- spoiler için tıkla --


    + çekimler kaliteli. şu fetih 1453 denen yapımdan kat kat daha iyi.

    + dizi akıcı. bütün bölümlerini bir günde bitirdim, aralarda atladığım yerler oldu ama nadiren...

    + mehmet'i ve konstantin'i oynayan arkadaşlar başarılı. bu arada mehmet bariz rob stark'ı, konstantin de 300'deki leonidas'ı andırıyor *

    + belgesel/drama karışımı bir yapım olması. ara ara anlatımlar (narration), ara ara tarihçi yorumları, sonra üzerine savaş sahneleri... güzel olmuş.

    + istanbul'un kolayca alınmadığını güzel hissettirmişler. son hücumda osmanlı gerçekten de çok fazla asker kaybetti. sebebi şuydu, önden başıbozuklar yani düzensiz birlikler(dandik ekipmanlı) gönderildi. daha sonra gönderilen düzenliler de hafif birliklerdi, kalın zırhları yoktu. bizans savunmasını kıran hamle, yeniçeri saldırısıydı. zaten ilk iki dalgadan yorgun düşmüşlerdi, elit birlikler girip burçlara bayrak dikince kalan bizans ordusu panikleyip kaçmaya başladı.

    - giovanni giustiniani denen şahısa aşırı odaklanılmış. kardeşim, bu fetihteki en önemli adam bu mu ya? bizanslı askerlerin hiç mi önemi yok. bu italyan süpermeni, yanındaki askerleriyle birlikte resmen ölümsüz olarak resmedilmiş. dizide "osmanlı'nın en elit askerleri yeniçerilerdi, korkusuzlardı, disiplinlilerdi" falan diye pofpoflayıp giovanni tarafından kuşbaşı doğrandığını izletiyorlar. şimdi bu art niyet mi, sübliminal bir mesaj mı, çekim hatası mı bilemedim.

    - ingilizce sırıtıyor. osmanlı safında yer alan türk karakterlerinkini anlarım da, sırp veya italyan karakterlerin çok bariz türk şivesiyle ingilizce konuşması bazen rahatsız etti. "send the başıbozuks" repliğini duyunca de göbeğimi tutarak güldüm ne yalan söyleyeyim *

    - Konstantin askere hitap ederken "1000 yıl boyunca islam'ın avrupa'ya ilerlemesine engel olduk" diyor. Böyle bir şeyin söylenmesi tarihsel olarak mümkün değil. o dönemde Osmanlı balkanların neredeyse yarısını almıştı zaten, sen haliç bölgesinde sıkışıp kalmış küçük bir krallıksın. ortodoks ve katolikler birbirini pek sevmiyordu, hatta savaştılar kaç kez. neyse, saçmalık işte.

    - bir sahnede mehmet, beyaz bayrakla bizans surlarının önüne kadar gidip giovanni'yi çağırıyor. ona "sana çok para verebilirim, ege adalarının komutanı yaparım, yeter ki gel" falan diyor. komik mi lan bu?

    - astroloji, kehanet konusu fazla abartılmış. osmanlı, son saldırıyı kanlı ay'ı görünce yapmış gibi gösteriyorlar. sanki o olmasa hiç girilmeyecekti gibi. bir de şu meryem ana'nın ruhunun ayrılması hadisesi falan. yani tamam, bu konulara da değinin ama "söylenti" seviyesinde kalsın. dizide resmen gerçekten bunlar yaşanmış gibi anlatmışlar, ona tilt oldum.


    -- spoiler --
  4. 4
    istanbulun fethedilip edilmediğini öğrenmek için izlemeniz şart, sakın spoiler okumayın ahah. sonu çok sürprizli.
  5. 5
    aşırı saçma bulduğum yapım. açık bir şekilde bizans tarafı tutulmuş. bu nasıl bi saçmalık amk?

    giovanni giustiniani için bi dizi çekeydin daha iyi olurdu netflix ya da yapımın adını giustiniani filan koysaydınız. belgeselin ismiyle içeriği birbirine hiç uymuyor.

    3/10
  6. 6
    giustiniani'nin öne çıkma sebebi, adamın cidden kuşatma anında surlarda olması. en kilit noktaları kendi savunmuş genelde. diğer herkes kendi içinde güç mücadelesine düşmüşken surları falan onarma işine bu girişiyor.
    tek değil ayrıca, yediyüz kişilik özel bir birlikle beraber. bu tarz büyük savunmalarda kilit noktaların eğitimli birliklerce tutulması cidden savaşı uzatır. alamut kuşatması mesela, tek bir geçit var kaleye uzanan ve bu geçit tutulduğu için kale alınamıyor. ki sabbah'ın adamları öyle çok eğitimli tipler de değil ama selçuklu ordusuna kök söktürüyorlar.


    dümdüz paralı asker falan da değil, ceneviz'in en güçlü ailelerinden birinin oğlu. plaka zırhı var adamın, resimlerine iyi bakın. büyük ihtimal milano yapımı, o öyle ucuz bir nane değildir, normal kılıçları ve okları kullanışsız hale getirir. delmenin tek yolu da ucu ağırlaştırılmış çelik oklar ya da baltalı kargı gibi çok ağır silahlardır. çok şanslıysanız belki gürzle omuz plakalarını ezip hareketini kısıtlayabilirsiniz içindeki adamın. fakat ne bu silahları ne de bu tip bir taktiksel eğitimi normal erin elinde göremezsiniz. türk ordusunun sabahları avrupa şövalyelerine, öğleden sonraları da bedevi okçularına karşı eğitilmesi gibi bir durum yok. filmde kullanılmamış o zırh, aktör içinde hareket edemeyeceği için büyük ihtimal. ama hatıratlara uygun bir performans var.


    onu bunu biçiyor diye eleştiriler gelmiş, genelde normaldir suru ilk aşan birliklerin telef olması. o biçilen adamların çoğu deliler ya da başıbozuklar olarak bilinen ve oraya ölmeye gelmiş adamlar. çoğu zaman minimal zırha sahiptirler. cannon fodder diye bir tabir vardır, he işte onlar bunlar. bir de işin fiziksel yorgunluk boyutu var. kırk günlük bir kuşatma sonrası, ki bu süreçte top sesleri asla dinmiyor, gemileri karadam yürütmek gibi fantastik olaylar yaşanıyor vs... ok-kızgın yağ-kaya yağmuru altında elinizde en az altı kiloluk yatağan, üstünüzde örme zincir zırh ile savaş alanını aşıp, molozların arasından pozisyon almış ve sizi bekleyen, evlerini savunan ve köşeye sıkışmış adamların arasına daldığınızı hayal edin... ki bunlar cenevizli, savaşı tanıyorlar, bir kısmında ucuz da olsa plaka zırh var ve hepsi arbalet taşıyor.