kayıt

batı'nın doğu'ya üstünlüğünün sebebi

  1. 3
    (bkz: Denetim)

    Batı adaletin bir gün kendine de lazım olacağını bilir. Adalete dikkat eder, vatandaşlarını gözetir. Vergi veren adam da ben niye bu paraları veriyorum demez, nereye gittiğini bilir. Vergisini kaçırırsa ya da kurallara uymazsa ceza alacağını da bilir.

    Batıda devletin parasına bizim paramız gözüyle bakarlar. Doğu'da ise para devletin nereye gitti ne oldu umrumda değil kafasıyla bakılır. İyi denetlenmez. Yiyen adam da rahatça yer haliyle.

    Doğu da ise bunların kıymeti yoktur. Adalet sana lazımsa önemlidir. Devlet cezayı gücünün yettiğine keser. Sistem tahsil edemediği parayı, parayı odeyenden almaya başlar. Mesela a kisisi vergi kaçırdı. B kisisi zar zor da olsa ödüyor. Doğu ülkelerinde a ödemiyor, alamıyoruz parayı, o halde b,ye geçirelim. Ondan alırız diyor. Böylece git Gide daha çok insan sistemi sikmeye çalışıyor. Avrupalı bir adamın ailesini getir, 1 nesilde o da bozulur.

    Özetle batı oturmuş, mantıklı kurallar koymuş ve bunlara uyuyor. Uymayanı cezalandırıyor. Doğu'da da kurallar var, bir kısmı saçma, doğru kurallara da uymayanların da ceza alacağından emin değilsin.

    Batı ve Türkiye gibi oldu entry ama doğu ülkelerinin çoğu benzer durumda diye düşünüyorum. Çin ayrı hikaye de bilgim yok o konuda.