kayıt

sivriada köpek katliamı

  1. 1
    Katliamdan sonra Sivriada yerine Hayırsızada olarak da anılmaya başlamıştır. İnsan gerçek olduğuna inanmak istemiyor ama 1910 yılında "modernleşme" adı altında 80 bin köpeğin aç, susuz ölüme terk edildiği adadır Hayırsızada. Köpeklerin toplanması halk tarafından hoş görülmemiş, şehrin haydut ve serserileri bu iş için görevlendirilmiştir. Köpekler toplanıp adaya sürgün edildikten kısa bir süre sonra açlıktan birbirlerini parçalayarak ölmüştür.
    Olaylara bir bakımdan şahit olan Fransız bir gazetecinin anlatımı ise şöyledir:
    "Dayanılmaz derece sıcak vardı. Etkisinden kurtulmak için kabinime çekildim. Vapur durmuştu. Biraz kestirmiştim. Hemen kalktım. Acele merdivenleri çıkarak güverteye kendimi attım: Küme küme köpek cesetleri ve etrafa yayılan çok fena bir koku..

    Bir mil uzakta ağaçtan, bitkiden oluşmuş yalçın bir kayadan ibaret olan ada gözüküyordu..Yalçın kayanın üstünde köpekler karınca gibi kaynıyor… Köpeklerin en büyük kısmı sahili takip eden kayalık üzerinde toplanmıştı. Pek çokları güneş hararetinden kavrulmuş, serinlemek için var güçleriyle suda yüzüyorlar, son takatlerine kadar suda kalmak istiyorlar. Ötede beride görülen cesetlerin etrafında dolaşarak, çabalayarak bir parça et koparmaya çalışıyorlar... Karadaki diğer kısmı ufak bir gölge bulabilmek için taş kovuklarına sığınmak üzere delik, deşik arıyorlar... Diğer bir kısmı ise adeta delirmiş gibi oraya buraya koşuyorlar, sürekli kendi etraflarında dönüyorlar... Seslerini şimdi tam olarak duyuyorduk. işittiğimiz bu feryatlar köpek havlaması değil adeta insan feryadı idi.
    Kaptan geminin düdüğünü çaldırdı. Zavallı hayvanlar bir yardım sesi duymuş gibi heyecanlandılar. Bu sese hayvanların nasıl yalvarırcasına cevap verdiklerini size anlatamam. Bilmem göz önüne getirebiliyor musunuz? Feryat ve inilti saçan bir yalçın kaya. Bir yanardağ ki ateş yerine feryat, duman yerine cesetler saçıyor. Bu kızgın zemin üzerinde su, yiyecek için ağızları açık köpekler...Etrafında martıların uçuştuğu cesetler kısım kısım denizde lekeler oluşturuyor. Vapur hareket etti. zavallı köpekler yine bizleri son bir ümit ile takibe çalışarak çırpınıyorlar. Hiçbir şeyden habersiz geminin dalgaları onları büsbütün batırıyor, boğuyor, öldürüyordu. Ne karada ne denizde ölümden başka onlara el uzatan yoktu. Uzaktan bir romorkör'ün adaya doğru geldiğini gördük. Arkasında iki mavna köpek dolu kafeslerle aynı adaya gidiyor. Hayırsızada'nın aç sakinlerine istanbul'dan taze köpek getiriyorlardı. Biz uzaklaştık. Marmara'nın yüzü üzerinde siyah bir nokta halinde kalan bu müthiş manzaralı adadan bakışlarımızı ayıramıyorduk...”
    i.hizliresim.com/...
  2. 2
    Allah sizin belanızı versin keşke insanlar olarak bu dünyaya ayak dahi basmasaydık siz ne biçim bir canisiniz. Keşke sizi ellerimle parçalayıp o köpeklere yedirsem orospu cocukları.
  3. 3
    Bugün bi sokak köpeği severken aklıma gelen katliam. Nasıl yahu, nasıl hiçbir insanın vicdanı sızlamadı o hayvanların çırpınışları karşısında. Bazen kötülük şimdilerde çoğalmış gibi düşünülüyor ya aslında hep aynı şiddette var olduğunu destekler nitelikte bir olay bu da.
    • Doğrudur, Birçok kaynakta bu şekilde yer alır.