kayıt

Chernobyl

  1. 1
    çernobil faciasını konu alan hbo'nun 5 bölümlük yeni mini dizisi.

    ilk bölümü malum ortamlardan bulunabilir.
  2. 2
    hbo imzalı belgesel tatında mini dizi. çernobil üzerine şu ana kadar yapılan yapımlardan farklı olarak senaryo ile desteklenmesi daha çok araştırma , okuma isteği oluşturdu.
    son bir kaç yıldır dizi , film konusunda hiçbir tepki göstermeyen bendenizi bile heyecanlandırmış ve içine çekmeyi başarmıştır.

    -- spoiler için tıkla --


    ikinci bölümün sonunda, radyasyonlu suya atlayıp insanlık adına çaba harcayan üç cengaverin o olaydan sonra hayatlarına devam edip orada çalışmaya devam etmeleri de güzel bir anekdot oldu.


    -- spoiler --

  3. 3
    ikinci bölümünü an itibariyle bitirdiğim dizidir.

    10/10
  4. 4
    tamamen yayınlandıktan sonra izleme kararı aldığım dizi.

    çok övgü aldı izlemek gerek.
  5. 5
    çernobil ile ilgili izlediğim belgesellere göre beni kat be kat etkilemiş dizi. oyunculuk ve kurgu gerçekten çok başarılı.
    askerlikte aldığımız kbrn eğitimini hatırladımda, olası bir nükleer saldırı sonrası, hiçbir şey yapmayın, hiçbir şeye dokunmayın, birbirinize bile dokunmayın, yapabileceğiniz tek şeyin sığınaklara ulaşmak olduğunu bilin. gibi basit bir emrin bile ne kadar önemli olduğunu gözler önüne seriyor dizi resmen. öyle ki kararsız uranyum atomunu ülkemizde parçalamak için betonlar dökülmeye başlanmışken, olası nükleer sızıntılarda, insanların neler yapabileceği veya neler yapamayacağı konusunda ciddi bir eğitim verilmesi gerektiğini düşünüyorum gencinden yaşlısına kadar.
  6. 6
    Başladığım dizi. Adamlar yapmış. Eyyorlamam bu kadar.
  7. 7
    Çok övdüler. Sımavlardan sonra izleyelim bakalım.
  8. 8
    Çöp.

    İlk 12 dk dayanabildim o da ortamlarda izledim demek için.
  9. 9
    kalın sovyet bürokrasisini çok güzel anlatan dizi. adamlar olayın ciddiyetini anca kişisel girişimlerle 1 gün sonra kavrayabilmiş. batılı ellerde çekilmiş diye kontrol ettim adamlar cidden sığırlıkta çığır açmışlar.

    dizinin verdiği sinir bozucu gerilimde radyasyonun yıkıcı gücüyle yarışır.

    gerçi bizim tarım bakanı da radyasyonlu çay daha lezizdir diyerek kameralar karşısında karadeniz çayı içmiş, okullara avrupa'dan geri dönen fındıklarımız dağıtılmış falan.
  10. 10
    İmdb'de 1 numaraya yükseldikten sonra çoluk çocuğun çok öveceği dizi.
  11. 11
    12. Dakikada bırakıp devamını izlediğim dizi.

    Ruslar İngilizce konuşuyor. Vladimir i lenin’i İngiliz aksanıyla dediler. Bunun üzerine temelli şekilde kapattım diziyi.
  12. 12
    İmdb'de 1.sıraya yükselmiş dizi. Finallerden sonra başlarım.
  13. 13
    twitter.com/...
    • Benim akrabam değil. Bilgilendirme..
  14. 14
    dizisini izlemedim. fakat basından okuduğum kadarıyla iyi para dökülmüş bir yapım. bir o kadar da anti komünist propaganda sosuyla işlenen bir hikaye.
    fakat mersin'de 2-3 seneye faliyete geçmesi öngörülen nüklüeer santral yapılırsa, zamanında karadenizde nenelerimizin gördüğü chernobyl'in kat be kat büyüğünü biz de göreceğiz yakın zamanda. anlayacağınız tehlike hiç de 30 sene önce geçen bir dizide değil. burnumuzun dibindedir.
    • Nükleer santrallerin hepsi böyle olacak diye bir şey yok. Risk her alanda vardır. Bizim kendi santralimiz zarar vermese bile sınırımızda santraller var.
    • aslında dizi de tam da bu anlatılıyor. matematiksel olarak patlaması imkansız çekirdeğin nasıl patlayıpta açığa çıktığı. bir de bunun sonuçları elbette.
      liyakatten mahrumsanız. partici bürokrasiyle yönetiliyorsanız. nükleer santraliniz gelir içinizde patlar. bu konuda iran da ucuz yırtmıştır.
    • kendi sınırlarımızdaki santrallerin de gezegenimiz için risklerinde haklısınız. şimdi bir de yeni bir riski bizim icat etmemize hiç gerek yok. türkiye'nin enerji açığı ve bu santrale ihtiyacı yoktur. aynı söylemin mücadelesini 8-10 yıl önce hes'ler yapılmaya başlandığında da bağırıyorduk. hepsi inşaat yatırımından başka bir şey değildi. çevre perişan edildi bırakıldı gidildi sonra. bahse konu santralde ise pislik daha büyüktür. tek riski patlaması değildir. hele ki ''evlerimizde de tüp kullanmayalım o zaman'' diyerek savunulacak bir konu değildir. tüp patlaması lokal bir felakettir. nüklüeer santraller ise makro felakettir. gelin bir gün mersin'de size o santralin yapılacağı cenneti gezdireyim. balıkçılıktan halkımızın ne büyük hazineler kazandığını anlatayım. santralin soğutma işlemlerinden balık kalmayacak denizimizde. rusya'nın ise asıl ilgilendiği konu nüklüeer atıklardır. bu atıklar bomba yapımında kullanılıyor. anlaşma maddelerinde bunların hepsi rusya'ya ait. ve boğazlarımızdan geçerek taşınacaklar.
    • Bunları bilmiyordum teşekkür ederim bilgilendirdiğiniz için. Zaten bu desteklediğim bir konu değildi. Heslerin durumunu biliyorum, haklısınız ibretlik bunlar.
  15. 15
    aşırı kaliteli oyuncukluklar ve çarpıcı bir hikayeyi barındıran hbo yapımı mini dizi. yapım olarak keyifle izledim, muhteşemdi. fakat bu aşırıya kaçmış banel anti-komunizm sosu insanı gerçekten yoruyor izlerken. çok itici...
  16. 16
    diziyi bu kadar sevmemizin nedeni gerçek olması.bizim gerçeklerimizden biri olması. insanlarımızı kanser eden içtiğimiz çaya kadar bulaşan bir zehir bu. bilimsel hikayesinin yanındaki insan hikayeleri de çok çarpıcıydı.
  17. 17
    izlerken radyasyona maruz kalıyormuş gibi hissettiğini söyleyen 3212345676543212345676 kişinin şu videoyu izlediğinde radyasyon zehirlenmesinden kusacağı dizi. psikolojik olarak benim başımı ağrıttı. tepe taklak dururken hissettiğimin aynısını hissettim.
  18. 18
    Nükleer enerji hakkinda bi fikre sahip olmanizi saglar.Guzel bi dizidir ama ideolojik olarak cok fazla yerme vardir yalnizca felaketi degil yonetim seklinin de tehlikesini asilamaya calismislar
  19. 19
    nükleer enerji veya nükleer santrallerde işler istenilen veya tahmin edildiği gibi gitmezse neler olabileceğini gösteren dizi. şahsım adına bugüne kadar derinlemesine bir araştırma içerisinde değildim lakin dizinin bitmesi ile beraber mini çaplı bir araştırma yaptım ve bazı noktaları buraya yazmakta fayda olarak görüyorum:

    -Çernobil felaketi, Uluslararası Nükleer Olay Ölçeğinde en yüksek sınıflandırma oranı olan 7 ile ölçeklendirilmiştir. Bu sınıfta ölçeklendirilen yalnızca iki nükleer felaket bulunmaktadır. Bunlardan birisi Çernobil felaketi, diğeri ise 2011 yılında meydana gelen Fukushima Daiichi nükleer felaketidir.

    -Çernobil Nükleer Santrali, daha önce görülmemiş bir mühendislik yöntemiyle 2016 yılında çelik kalkanla örtüldü. 275 metre genişliğinde, 108 metre uzunluğunda ve 36 bin ton ağırlığındaki kalkan, reaktörün üstünü örtecek şekilde inşaa edildikten sonra kaydırma işlemiyle 5 günde reaktörün üzerine konumlandırıldı. 100 yıl boyunca radyoaktif sızıntıyı engelemesi beklenen kalkan 1,5 milyar dolara mal oldu.

    -Çernobil reaktör kazasının yaşandığı terkedilmiş bölge, 2011 yılında otoritelerin burayı ziyaret etmenin güvenli olduğunu duyurmasından beri kamuya ve turistik ziyaretlere açık.
  20. 20
    Basima bir hal gelmeyecekse oyle cok da begenmedigim dizi. Tamam iyi hos da neden bu kadar abartilmis onu anlamadim. henuz ilk uc bolumu izledim ama beni hala the vampire diaries kadar bile etkileyemedi.

    Not: kitleleri pesinden kosturan seylere karsi ekstra bir gicikligim oldugu dogru ama bu durumla kesinlikle bir alakasi yok.
  21. 21
    izlerken içimi sıkan dizi. o arka fon müzikleri filan bitiriyor canımı alıyor resmen. böyle offffff offfffffff diyerek izliyordum sonra dedim ben napıyorum aq izlemedim.
  22. 22
    (bkz: baba bu ne)

    öyle övüldü, öyle göğe çıkarıldı ki... her zaman yaptığım gibi ilgilenmedim fakat geçen instagramda (bkz: The crown)'ın kral'ının oynadığını görünce koşa koşa izlemeye koyuldum.

    çok trajik bir konu, birçok yazar ya da birçok insan gibi tabii çernobil üzerine çok çok araştırmıştım fakat bunu böyle gerçekçi biçimde ekrana taşımak çok enteresan.

    konu çok üzücü, çaresizlik öyle aktarılmış ki. zaten bu korkunç olay sonrası gelişmeler de her yerde bulunabilir vaziyette.

    neyse iyi dizi, aksana hayran olduğumdan objektif oylayamayacağım. benim puanım 9.
  23. 23
    Birazdan sigara kafasıyla başlayacağım dizi.

    Çerbobil faciasını anlatıyor.
  24. 24
    izledikçe ekrandan uzaklaşıyorsun radyasyona maruz kalmamak için :)) belgesel tadında dizi :)
  25. 25
    bu hafta içerisinde izlemeye yelteneceğim dizi. şu ana kadar duyduğuma göre HBO çok iyi bir iş başarmış.