kayıt

Teiresias

  1. 1
    Thebaili Teiresias olarak bilinenen, yunan mitolojisinde ünlü kahinlerden biridir.

    Çiftleşen iki yılanı görüp sopasıyla vurarak dişi yılanı öldürünce tanrılar tarafından cezalandırılarak kadına dönüştürülür.
    Aradan yedi yıl geçer, Teiresias yine aynı yerde çiftleşen iki yılana rastlar. Bu defa sopasıyla onları ayırıp erkek yılanı öldürür. Tanrıların tekrar gazabına uğrar ve erkeğe dönüştürülür.

    Zeus ve hera, sevişirken kadınlar mı daha çok zevk alır erkekler mi diye tartışırken, bir dönem kadın olarak hayat sürmüş Teiresias'a bunu sormaya karar verirler. Teiresias'ın cevabı ise "erkekler bir kat zevk alıyorsa kadınlar dokuz kat zevk alır" olur.

    Bu cevap üzerine 'erkeklerin daha çok zevk aldığını' iddia eden hera, Teiresias'a sinirlenip gözlerini kör eder. Zeus ise onu ödüllendirmek adına Teiresias'a her şeyi bilme (kahinlik) yeteneği verir.

    Teiresias'ın bu yeteneğinin öldükten sonra da devam ettiği söylenir.

    Bilinen büyük kehanetleri ise şunlardır;

    - Kral amphitryon'a karısı Alkmene'nin onu kiminle (zeus) aldattığını açıklamıştır.

    - Bir diğer kehanetinde kral lailos'a doğacak çocuğunu tarafından öldürüleceğini söylemiştir.
    Zaten yıllar sonra kehaneti gerçekleşmiş ve öldürülmesini emrettiği oğlu oedipus bir şekilde hayatta kalarak babasını öldürmüştür.

    - başka bir kehaneti de narkissos için olmuştur. "Kendini bilmezse, uzun bir ömrü olacak" kehanetinde bulunduğu narkissos, suda kendi yansımasına hayran kalıp kendini izlerken günden güne eriyip gitmiştir.