kayıt

Hamam böceği teorisi

  1. 1
    Hamam Böceği Teorisinin sahibi (Sundar Pichai) anlatışıyla ;

    Evet , başlığı görünce şaşırmış olabilirsiniz. Bu yazımda , yakın tarihte sosyal medyaya giren Hamamböceği teorisinden bahsedicem sizlere.

    Öncelikle bu teorinin sahibi Sundar Pichai. Umarım böyle okunuyordur.

    Kim ulan bu adam? Google‘nin CEO’su!

    Google’ın CEO’su Sundar Pichai, yaptığı konuşmada bir restoranda müşteriler ve garson arasında geçen bir olayla ilgili izlenimlerini ve bu gözlemi sonucunda ortaya attığı, sorunlara bakış açınızı değiştirecek Hamam Böceği Teorisi’ni anlatıyor.

    Şöyle diyor Sundar Pichai ;

    Bir gün, restoranda oturuyordum. Oturduğum sırada bir hamam böceği aniden ortaya çıktı, uçtu ve bir kadının üzerine kondu. Kadın, böceği üzerinde gördükten sonra çığlık atarak zıplamaya başladı. Panik halindeki yüzü ve titreyen sesiyle zıplarken iki eliyle de hamam böceğinden kurtulmaya çalışıyordu. Tepkisi bulaşıcıydı, arkadaş grubuna da onun paniği bulaştı. Bu panik sarmalı sürerken kadın, hamam böceğinden kurtulmanın yolunu buldu, böceği üzerinden savurdu fakat hamam böceği şimdi de gruptaki başka bir kadının üzerine uçmuştu. Yaşanan panik senaryosu bu sefer de gruptaki diğer kadın için başladı. Ta ki garson imdada yetişinceye dek. Hamam böceği garsonun üstüne uçtu.Garson bu olayla yıllardır karşılaşıyormuş gibi , sakince üzerindeki hamam böceğinin davranışlarını gözlemlemeye başladı. Sonunda herhangi bir heyecan kırıntısı taşımadan hamam böceğini parmaklarıyla alıp restoranın dışına fırlattı. Kahvemi yudumlarken şahit olduğum bu manzara zihnimde karıncalanmalara yol açtı ve düşünmeye başladım. Merak etmiştim, acaba hamam böceği yaşanan tüm bu çılgın olaylardan sorumlu tutulabilir miydi? Eğer öyleyse garson neden hiç rahatsız olmamış, sakinliğini korumuştu?

    Garson, sakinliğini hiçbir şekilde bozmadan olaya yaklaşmıştı. Problem hamam böceğinde değildi. İnsanlar hamam böceğinden duydukları rahatsızlığı yönetmekte başarısız olmuştu. Problem insanlardaydı. O zaman bunun sadece bu basit olayla sınırlı olmadığını, hayatın her alanında benzer durumların yaşandığını fark ettim.

    Babam, patronum ya da eşimin davranışları değil, bu rahatsızlıkları kontrol altında tutamıyor olmamın beni rahatsız ettiğini düşündüm. Trafik sıkışıklığından yaşanan rahatsızlık da aynıydı. Trafik sıkışıklığı aslında beni rahatsız etmek için tek başına yeterli değildi. Ben trafik sıkışıklığının yarattığı rahatsızlık hissiyle baş edemediğim için bu olay canımı sıkıyordu.

    Problemin kendisinden ziyade benim probleme olan yaklaşımım, problemin hayatımda yarattığı kaosun asıl sebebiydi.
    • Müthiş...
      Teşekkürler.
      -ciddi
    • Yeni bilgi her zaman güzeldir. Bende bu sabah okudum. Okuduğum yerden aşırdım.