kayıt

En Büyük Daire Mesafesi

  1. 1
    En büyük daire mesafesi havacılıkta mesafe ölçümlerinde çok sık kullanılan bir kavramdır. En büyük daire mesafesi bir kürenin yüzeyi üzerinde bulunan birbirinden farklı iki konumdaki, iki nokta arasındaki en kısa mesafeyi ifade eder. Nasıl ki düzlemde iki nokta üzerinden ancak bir tek doğru geçiyorsa, küre yüzeyinde bulunan iki nokta üzerinden de, noktalar tam olarak birbirinin zıttı konumda olmadıkça, ancak tek bir daire geçer. Bu dairede noktaların durumunu ortaya koyan iki yay bulunur. Bu yaylardan biri uzun, diğeri ise kısadır. Kısa olan yayın uzunluğu “en büyük daire mesafesi” olarak adlandırılır.

    Dünya küresel bir cisim olduğuna göre, dünya üzerindeki herhangi iki nokta arasındaki en kısa mesafe bu prensiple hesaplanır. “En büyük daire mesafesi” tümcesinin İngilizcesi “great circle distance” olarak yazılır ve havacılık diline yerleşmiş bir tümcedir.

    Hava araçları iki nokta arasındaki uçuşlarını mümkün olduğunca en büyük daire mesafesini veren yay üzerinden yapmaya çalışırlar. En büyük daire mesafesi havacılık işletmeciliğinde sıkça kullanılan arz edilen koltuk – kilometre, ücretli yolcu – kilometre gibi havayolu işletme performans parametrelerinin hesaplanmasında da kullanılır.