kayıt

Good Omens

  1. 9
    İkinci sezon çekimleri başlamış, dün akşam müjdesini alıp sevindim kendime.

    Bir an önce çıksın da keyfimiz yerine gelsin.
  2. 8
    2. sezonu onaylanmış olan dizi. önceki sezon gibi 6 bölüm olacakmış.
  3. 7
    david tennat beyciğimi görünce başladığım dizi. ilk iki bölümünü izledim, ahım şahım güldüğüm bir sahne olmamasına rağmen çerezlik denilen, eğlendiren dizilerden. kesinlikle şans verilir...
  4. 6
    an itibariyle bitirdiğim dizidir. david tennant var diye bazı şeylere göz yumdum tabi...
  5. 5
    6 bölümlük harika bir mini dizi.
    mizah olarak monty python and the holy grail'i andırıyor. henüz tamamını bitiremedim ama fantastik kara mizahi ile eğlendiriyor insanı.

    olmuş bu.
  6. 4
    ilk sezonu yayınlanmıştır.
  7. 3
    türkçe çevirisi olmadığı için muhteşem bir kayıp sayılabilecek kitaptır.

    aklıma geldi yalan yok. çevirsem çevirebilirim büyük çoğunluğunu; sadece belirli yerlerde sağlam zorluk çekerim (zorluk 1, shakespeare referansları çok var. ben günümüz ingilizcesini biliyorum, adamın kullandığı yazma ili neredeyse bambaşka. zorluk 2, belirli yerlerde geçmişte belirli kişilerin yaptığı basım hatalarından bahsediyor. bunları da hataları söyleyerek uzun uzun anlatmış yazarlar. sorun şu; o şeyin hatasız halini bile görmeden, hatanın nerede yapıldığını; ve pek tabi o hatanın kara mizahın malzemesi neden sayıldığını anlamama imkan yok. hoş, hatasız halini görsem de hatayı içselleştirmem garanti değil. ayrıca bu bahsettiği basım hataları da nadir kitaplarda geçiyormuş. dolayısıyla benim o kitaplara ulaşmam da mümkün değil.

    çeviri yapmamın önündeki ikinci engel: olay tamamen birleşik krallık'ta geçiyor. ana iki karakter bir melek (aziraphale, ismini "a. ziraphale" olarak kısaltıyor) ve bir şeytan (crowley). birbirleriyle de var oluşun başından beri etkileşimde oldukları için ister istemez dost olmuşlar. ve yaptıkları, övünç kaynaklarından bahsediyorlar. biri (crowley) newcastle'den bahsediyor ve aziraphale de şeytanın bu icadından dolayı ona saygı duyduğunu ifade ediyor. bi yerde crowley park cezası yiyor, aziraphale de jest olsun diye polisin, cezayı yazdığı kalemi yakıyor. o konuşmada da "trafik polisini ilk meleğin mi yoksa şeytanın mı icat ettiğini tartışıyorlar. vs.

    ben bu evrenden çıkıp da türkiye'ye gelsem; metin altından trafik polislerinin ceza yazarak ilahi mi yoksa şeytani mi bir görev yaptığına, alt metinde bir cevap getirsem, ertesi gün fetöden içeri atarlar.

    desem ki "aziraphale'in en çok övündüğü işi artvin; crowley'ninki de afyonkarahisar" desem, afyonlu yobazlar beni kazığa oturtur. çünkü en iyi bildiğim şey bizim milletin genel anlamda sığır olduğu ve şaka kaldıramadığı.

    son not: ayrıca, yapılan "şeytani ve ilahi" adlandırmalarının (newcastle neden "şeytani" sayılıyor mesela?) alt metnindeki referansları bilmiyorum. dolayısıyla kör bir uyarlama yapmaktan çekiniyorum çünkü büyük ihtimalle o referansı türkiyeye uyarlarken de isabet bulamayacağım.

    *

    yine de; her şeye rağmen; nolursa olsun; bu çeviri/uyarlamayı yapmak istiyorum. yeter ki çevremdeki çok sevdiğim insanlar kara mizahın bu muhteşem baş yapıtından mahrum kalmasın. olan emeğime olacak ayrı mesele; ama olsun. sevdiğim insanları çok sevdiğimden kelli, buna değerler.

    yazarların arasında da böyle bir uyarlamayla ilgilenecek olanlar benimle iletişime geçebilirler.
  8. 2
    31 Mayıs'ta yayınlanacağı açıklanan dizi.

    www.theverge.com/...
  9. 1
    bu yıl içinde çıkması beklenen Amazon'un mini dizisi. Neil Gaiman'ın aynı isimli kitabından uyarlanan dizinin kadrosunda David Tennant, Michael Sheen ve Jon Hamm gibi isimler yer alıyor.

    son olarak Benedict Cumberbatch, Şeytan rolüyle katılmış bu diziye.
    twitter.com/...