kayıt

Solid state pil teknolojisi

  1. 1
    Daha ticari cihazlarda kullanılabilecek kadar üretimi ve geliştirilmesi tamamlanmamış olan ama üzerinde çok hızlı çalışmaların devam ettiği, ve önümüzdeki 3 5 yılda, dünyanın gidişine yön verecek pil teknolojisidir. Bizim gibi yıllar sonra 'uzay işine girişmiş' bir millet için, uzaydan çok daha önemli bence. Nedenini de dilim döndüğüne anlatmaya çalışacağım şimdi.

    Öncelikle, Yazıdan anladığım kadarıyla Özetlemek gerekirse, Genel olarak özelliği, lityum pillerin likit elektrolit kullanması ve seperatörlerin kalın olmasına zıt olarak solid-state (katı hal) pillerinin kuru elektrolit kullanması ve seperatörlerinin çok daha ince olması neticesinde, lityum ion pillere göre çok daha az yer kaplaması, daha fazla kapasiteye sahip olması, ve çok daha fazla ömre sahip olması gibi özellikleri var. Ayrıca esnek pil yapımına uygun, çarpmalara dayanıklı, yani hemen alev alıp patlama sorunu olmaması gibi özelliklere sahip. yazının kaynağı (okumayı sevmeyenler için biraz uzun)

    Bu konunun önemi ise; uzay enstitüsü kurduk iyi hoş da, biraz geleceği somut görmek gerek. Bu pil teknolojisini geliştiren kişiler gelecekte dünyayı yönetecek şirketler, ya da en azından devler olacaklar.
    Gelecekte bu pili üretebilen firmalar elektrikli otomobili kendileri üretecek, bunların markaları yollarda olacak. bunları sadece toptan fiyatına Tesla ya da bmw gibi otomobil firmalarına satıp bırakmazlar. Çünkü pilin varsa elektrikli otomobil yapmanın önündeki en büyük engeli kaldırmışsın demektir.
    Solid-state piller kullanılabilir olduğunda, anında 1 günü zor tamamlayan lityum pillerin pabucu dama atılır. O zaman da piyasada mevcut olan tüm cihazlar, cep telefonu, tablet, laptop, Elektrikli Otomobil, elektrikli kamyon, otobüs, tır, yani bugün şarj edilen pillerin olduğu her cihaz ve fazlasının üreticileri bu solid state pili üreten adamın kapısını çalar. Bu konu bu kadar önemli. Bu para ve zenginlik demek, katma değerin dibine vurmuş bir ürün demek.
    Zamanında ben batmam diyen Nokia ve sonra ona voleyi vuran iPhone gibi bir durum.

    Çin, abd, bu konuda geliştirme tesislerini kurmuş durumda. Çin zaten geleceğin kesin imparatoru, diğer ülkelerden daha çok, Hem yapay zeka, hem bu pil üzerine oldukça ağırlık veriyor. Biz napıyoruz? Yatırım yapacak bir paramız varsa, şu işi hakkıyla yapmamız, ona da acilen başlamamız gerek.