kayıt

legal matı

  1. 1
    *

    satrançta yeni başlayanların değil de biraz tecrübesi olanların aptal matıdır.
    e4 af3 oynamış her beyaza elbet fg4 gelen bir siyah vardır. bu mat da bu saldırı ya da açmaza alma hamlesinden türemiştir zaten.

    beyaz e4'ünü oynar. siyah e5 yapar. af3 gelir beyaz, siyah da biyonunu korumak adına d6 oynar. philidor abimizin savunması bu. neyse beyaz fc4 gelir ve kendi tarafından bir italyan açılışı dizilimi elde eder, siyah da fg4 oynayarak beyazın f3'de olan atını açmaza alır. sonra beyaz ac3 ile gelişimine devam eder. siyah boş bir hamle yaparsa da legal matının niye yeni başlayanlar için değil de biraz üst seviye için aptal matı olduğunu gösteren hamle gelir. beyaz f3'de açmazda olan atını siyahın e5 piyonuna vurur. vezirini boşta bırakır. siyahtaki oyuncu eğer fxf7, e7 ad5 hamlelerinden sonra 2 hamlede mat olacağını görmeden veziri alırsa legal matı olmuş olur. geçmiş olsundur.

    mattan kurtulmak istiyorsanız atı alacaksınız ve filiniz de gelişimsiz atağa kalkmanın bedelini ödeyip tahtadan kalkacak. beyaz 3 gelişmiş alet, merkez hakimiyeti ve kısa roka hazır vaziyetteyken siyahın tahtada sadece ilk yaptığı e5 hamlesi kalır. beyaz kazanacaktır.