kayıt

alparslan türkeş ile atsız ayrılığı

  1. 1
    ırkçılık turancılık davası sırasında yargılanırlarken alparslan türkeş'in pişman olup af dilemesine karşılık, atsız'ın "ırkçı ve turancı olduğum için mahkum olursam bu mahkumluk, hayatımın en büyük şerefini teşkil edecektir." demesi ile patlak veren;

    sonrasında ise 8 şubat 1969 adana kongresi'nde alparslan türkeş'in o zamanki ismi cumhuriyetçi köylü millet partisi olan şimdiki ismi milliyetçi hareket partisi'nin mitinginde islami söylemlere ve sloganlara yer vermesi nedeniyle olaylar çıkmıştır. hatta o miting sonrası atsız gazetecilere şu sözleri söylemiştir: "mhp'de allah tanrı'yı kovdu." sonrasında ise ülkücü cenah için çok daha ağır sözler söylemiştir.
  2. 2
    Bu işi matematiğe dökecek olursak atsız > Türkeş.

    Bence tabii.

    Atsız Türklüğün yüceliğinden ve din ayırt etmeksizin soy birliğinden bahsederken Türkeş Müslüman Türk birliğinden bahsetmiştir.

    • kayısı kafalılık bu değil.
  3. 3
    Atsız yanlış yapmıştır. Gururlu durmak istedi ama bu katı görüşleri yüzünden hayatı boyunca ülkesinde etkin bir konuma gelemedi. Türkeş ise milliyetçilerin lideri olup solcu komünist hainlere karşı kahramanca vatanını sokak sokak savunma şerefine erişti.

    Türkeş'i Türk-İslamcı olmakla eleştirmek ironik. Hitler'in de dediği Etkilemek istediğin halk kitlesi ne kadar büyükse söylemlerin o ölçüde basit ve halkın duygularına uygun olacak. Milliyetçilerin tamamına yakını muhafazakar iken sen nasıl islam' a birtakım hassasiyetler ve ayrıcalıklar göstermeyeceksin.

  4. 4
    (bkz: 3 mayıs 1944 tabutluk olayı)
  5. 5
    özge ulusoy'un sunduğu magazin d yaz programının ana gündemi olmuş ayrılıktır.