kayıt

SR-71

  1. 1
    sr-71blackbird zamanın kral casusluk uçağı.
    ses hızının 3 katı hızda uçabilir. bu uçakla sürekli batıya doğru gitseniz başlangıç noktanıza güneşten çok daha önce varırsınız. tabi bu uçakla limitlerde uçanların saatte 2.5 kilogram verdiği söyleniyor. az yağlanıp öyle gidin.
    giderken manzaradan endişe etmeyin. 85000 feetde uçtuğundan dünyanın yuvarlaklığını görebilirsiniz. başka hangi araç bunu size sağlayabilir ki ?
    eğer yeri görmek isterseniz kamerası vga kameradan biraz daha hallice. 80000 feetde yerde duran golf topunu izleyebilirsiniz.
    eğer bu mereti kullanmayı biliyorsanız dünyanın en güvenli aracı. çünkü şu ana kadar hiçbiri düşürülemedi.
    aynısından yerli ve milli olanını ise yapamıyoruz. dış güçler şüphesiz bizleri geride tutmak için bu uçağın kalıplarını yok ettiler.
    uzun lafın kısası uçak gibi uçaktır.
  2. 2
    pilot eğitiminde astronot olmaya elverişli pilotlar seçilmiştir.

    1974 yılında sovyetler üzerinde bir keşif görevi icra ederken peşine takılan bir mig-25 in attığı radar kilidinden ölümcül bir manevra ile son anda kurtulmuş olup üssüne dönebilmiştir.

    bu olaydan sonra da sr-71 ler hem ütopik işletme maliyetleri hem de sovyetlerin bu uçağa cevabını gördüklerinden bir daha sovyet hava sahasına giriş yapmamış ve yavaş yavaş emekliye ayrılmıştır.

    uçağın hem bakım hem de işletme maliyetleri korkunç seviyededir. zira bu uçağın yapımında o dönemin mühendislik gücü dibine kadar zorlanmış ve bazı sorunlar etrafından dolaşmak suretiyle çözülebilmiştir.

    uçağın gövdesinde ciddi şekilde kompozit malzeme ve titanyumun yanı sıra ahşapta kullanılmıştır.

    zira uçak 3 mach hıza çıkabildiği o irtifada gövde ısısı 900 fahrenayta kadar çıkmaktadır ki o koşullarda uçak gövdesinde ortaya çıkan hava sürtünmesi sonucu oluşacak genleşmede gövdeyi bir bütün halinde tutmak bambaşka bir mühendislik emeği gerektirmektedir.

    bu sebeple sr-71 parçaları sıkı sıkıya tutturulmak yerine bu genleşme hesap edilerek boşluklu şekilde birbirlerine oturtulmuştur ki bu nedenle üste bekleyen sr-71 lerin yakıt depoları boştur çünkü bu boşluklardan kaynaklı olarak yakıt sızdırma problemi vardır uçağın.

    uçak göreve çıkarken yakıt alması 2 aşamadan oluşur. uçak göreve çıkmadan hemen önce içine sadece kendisini belli bir irtifada bekleyen tanker uçağa ulaşacak kadar yakıt konur ve sr-71 bu yakıtla kendisini bekleyen tanker uçağın irtifasına çıkar. ardından tanker uçaktan havada gerekli yakıt ikmalini yapar ve oradan görev irtifasına çıkar.

    öte yandan bu uçağın gövdesinde kullanılacak kadar bol titanyum rezervlerine amerika hiç bir zaman sahip olamamıştır. amerika bu sorunu ise paravan şirketler üzerindem sovyetler birliğinden alarak çözmüştür.

    sr-71 in yakıtı da diğer jetlersen farklıdır ve hem motor teknolojisi hem de yakıt tipi biraz dizel motorlara benzer.

    neresinden bakılırsa bakılsın zorlama bir uçak olsa da görev uçağıdır fakat bu onun maliyetlerinden ötürü emekliye ayrılmasının önüne geçememiştir.

    son yıllarda amerika hava kuvvetleri bu uçağın devamı niteliğinde sr-72 isimli bir uçak üzerinde çalışmaktadır. sr-71 bilinen ramjet teknolojisiyle üretilmiş motorlara sahip ilk ve tek uçaktır.