kayıt

İslam'da Bilim ve Teknik

  1. 21
    altın yılını malum şahıs ile yaşayan bilim ve tekniktir.
  2. 20
    Yunan eserleri arapcaya çevir noktaorg
  3. 19
    (bkz: hangi sandalye)
  4. 18
    var olup olmadığını anlamak için fuat sezgin üstadın eserlerini okumanın zorunlu olduğu alan.
  5. 17
    Aslında şu basit ilkeyi akıldan çıkarmasak islam dinini yaşayan toplumlarda da bilim teknik ilerler.
    "Hiç ölmeyecekmiş gibi dünya için çalış, yarın ölecekmiş gibi ahiret için çalış" Birinci önerme hakkıyla uygulanırsa bilim teknik ilerler. Ikinci önerme uygulanırsa toplumsal barış ahlak gibi değerler yükselir. Müslümanların din anlayışlarını gözden geçirmeleri şart.
  6. 16
    Yoktur diğer dinlerdeki gibi. Yer olmayınca karşısında da olmuyor yanında da dolayısıyla.

    Yer olmaması etkisi olmadığı anlamına da gelmez. Fikirlerin özgürce beyan edilmediği yerlerde bilim gelişmez. İslam kuralları ile yaşanılan bir ülkede ise bu günümüz anlamındaki bilime negatif etki eder.
    Açık olması için örneklersek şeri kurallarla yönetilen bir yerde kurana aykırı ya da uymayan bilimsel veriler açıkca savunulamaz kelle korkusu varken. -bilim yapacak düzeyde bir canlıda olması beklenir.-

    Dinlerin dogma olduğu kabul edilmeli. Din ile bilim burada çatışır. Temelde zıttırlar.
  7. 15
    bence olay dinin insanlara vaadettiği şey. o dinin ehli olanlar, o vaatlere ulaşabiliyor, neden bahsedildiğini anlıyor, dolayısıyla da o vaatlerin gerçek olmasını istiyor (yani cennete gitmek ve cennete gideceğini düşündüğü şekilde kendi çocuklarını yetiştirmek istiyor). bu noktadan sonra başka bir şeyle ilgilenmek, o birey için sadece ve sadece hobi. ilgilenmiyorlar mı? evet ilgileniyorlar. ama dediğim gibi, sadece hobi olarak. bu yüzden de bir itici güçleri yok.

    ama dinsizlerin veya dini olgunluğa erişememiş olan insanların, kültür/sanat da olsa, bilim de olsa, magazin de olsa itici güçleri daha somut ve efektif şeyler. yani dinin kendilerine vaadettiği rahatlık, onlar için sadece birer "vaat". bu yüzden de ömür içerisindeki işlerini/fiillerini/kazanımlarını ne kadar garantiye alırlarsa; dünya üzerinde de o kadar para, duygusal kazanım veya gelecek sigortası yapmış olacaklar. yani dinin verdiği rahatlıktan uzak oldukları için durmuyorlar, anksiyetenin kendisine verdiği motivasyonla bir şeyleri sürekli gerçekleştirmeye çalışıyorlar.

    az zorlasan şu yazdığımdan "gerçek müslüman çalışmaz" dediğimi bile çıkarırsınız; rica ediyorum iyi niyetli okuyup yorumlayın.

    sizi seviyorum
  8. 14
    Zikirmatik
  9. 13
    Bana bir tane din gösterin ki ayetlerinde teknolojiden, bilimden bahsetsin. Sanırım eleştirilmek istenen nokta dinin yaşandığı coğrafya. Konuya tam hakim olmasam da bildiğim kadarıyla Buradaki sorun, gelişmemiş bölgelerde Merkantilizm, Rönesans, reform gibi şeylerin hiçbirinin gerçekleşmemesi. Merkez otoritenin sürekli güçlü kaldığı bölgelerde pek değişim olmasını bekleyemeyiz. Mesela Asya, Afrika diktatörlerle doludur. Bu yüzden birkaç istisna haricinde teknik ve bilimsel anlamda gelişme gösteren ülke yoktur oralarda.

    Avrupa'da yeni çağdan itibaren, ticaret yapan zengin insanlar kralların çarkına çomak sokunca güç dağılımları değişti. Papanın da gücü azaldi doğal olarak. Alt tabaka nefes almaya başladı. Gücün dağılımı bilimin, sanatın, tekniğin gelişmesi için önemli bu yüzden.
  10. 12
    Usandırıcı başlık.

    Bir din ile bilimi aynı potada eritip yorumlama çabası nedendir bilmiyorum. Teorikte bu ikisi birbirine zıt değildir, "yok ikisi beraber yürüyemez" gibi söylemlerin kaynağı şu anki orta doğunun durumundan başka bir şey olmadığı için pek sağlam değildir.

    Rönesans öncesi dönemdeki batılı insanlar da Hristiyandı, sonraki çoğu batılı bilim insanı da. Şimdi Hristiyanlık bilime karşı mı değil mi? Ya da daha doğru soru şu: bilimin yapılıp yapılamayacağının bağlayıcısı din mi, yoksa onun uygulanış şekli ve toplumsal durum mu?

    ışid de şu an İslam için çalıştığını söylüyor, ülkedeki birçok aklı selim insan da Müslüman. Demek istediğim ortada değişmez bir din ve bu dinin değişmez uygulamaları var ve biz onunla bilimi yorumluyoruz gibi bir durum söz konusu değil. Hangi İslam ve bilim? Sevin ya da sevmeyin yaklaşık 700 yıl öncesine kadar İslam topraklarında bilimden bahsedilebiliyordu. Şu an kan gövdeyi götürüyor. Bu neyi gösteriyor? Hiçbir şeyi amk hiçbir şeyi. Bu işin İslamla Hristiyanlıkla falan alakası yok. Bu işin toplumun gelişmişlik düzeyi ile, günlük sorunları halledip bilim gibi uğraşlara ne kadar vakit ve nakit ayırabildiği ile alakası var. "İslamla bilim uyuşmaz" diyenle "islam bilimin önünü açar" diyen aynı derece hatalıdır. İslam bilime bi şey yapmaz işte uzatmayayım.
  11. 11
    google'da başlığı aratıp copy paste yapmaktan başka bir şey yapamayan şahısların türlü kelime oyunları ile İslami aklamaya çalıştıkları başlık. Mesele elbette dinler değil, böylesi bir düşünce sığ olur, yukarıda belirtildiği gibi bilimle uğraşan hristiyan ve yahudiler falan değil mesele..

    İslam coğrafyasının bilime verdiği önem, buralarda tartışılan konular, bu şahısların bilime ve insanlığa katkıları... Sizden bunları anlamanızı beklemek de elbette bizim hatamız, daha açık ve net bir başlık olmalıydı bu.

    Uzun lafın kısası dinler bilime bir şey katmaz, aksine önüne engel koyar. Bu tarih boyunca hep böyle olmuştur. Maalesef ortadoğu'da ve İslam coğrafyasında yaşadığımız için de biz bunu değerlendiririz. Bilmediğiniz şeyi savunmayı bırakın, okuyun öğrenin..
  12. 10
    Madem komik şeyler yazılıyor bu başlık altında ben de bir bkz. Verip gideyim.
    (bkz: Kant'ın Tezindeki Besmele)

    Okumayı kendine usul edinenlere Fuat Sezgin hocanın servet değerindeki çalışmaları yukarıda duruyor.
  13. 9
    Ya bir de bu islamcilarin "islam'in altin cagi" dedigi bir donem var. Uydurup uydurup sallamislar. Takiyuddin diye bir adam var mesela, dunyanin yorungesini ve geoid seklini hesaplamis sozde. Sonra rasathanesini topa tutturmuslar halicten. Aslinda galieo'dan cok daha once dunyanin duz olmadigini kesfetmisler. Yuh amk skdjkd

    Su olay hakkinda herhangi bir delil yok. Birakin artik sunlara inanmayi ya.
  14. 8
    (bkz: hristiyanlıkta bilim ve teknik)
    (bkz: yahudilikte bilim ve teknik)

    bilim ve teknik denilen şey ile din bambaşka iki alan iken nedense konu dönüp dolaşıp islama geliyor ve insan da gerçekten hayret ediyor ister istemez.
    eski dönemlerde yaşamış harezmi, ömer hayyam, el-biruni, gibi bilimle uğraşan insanlar vardı, bildiniz mi. tabii ki bildiniz ama bu şekilde yermek daha kolayınıza gidiyor.

    bilim bilimdir, din de dindir. hristiyanların "dünya dönüyor" dediği için galilei'nin yaşadıklarını da biliyorsunuz hepiniz.
    şimdi bütün her şeyi bir kenara atıp "hristiyanlıkta bilim ve teknik mi ağbi yeaa, hadi yeaağ" mı diyeceğiz?

    Andreas Vesalius mezarında ters döner, yapmayın.
    • Hayir buradaki elestiri, din ile bilimin entegre olusu degil. İslam'in bilim yapmayi tesvik etmeyisi ve caga gore geri olusu.
    • çağa göre geri oluşu insanların hatası diyeyim kısaca.

      yine mi bizim hatamız?? aslında din, bilime tekniğe mi teşvik ediyor, yine mi 1.5 milyar insan yanlış anladık??
    • konu dönüp dolaşıp islam'a geliyor çünkü hepimiz islam dininin mensubuyuz.. : ) herkes müslümanken burada şaman dininin bilim teknik yaklaşımını tartışmamız tuhaf olmaz mı, şaman'ın biri çıkıp demez mi arkadaş sen önce dinini bitir, sonra şamanizmi irdelersin diye??
    • ya arkadaş, böyle bir şey olabilir mi, dinde hiç sıkıntı yok, 1.5 milyar insanda mı sıkıntı var??

      yani bir elma'nın tadına 50.000 kişi kötü diyor, elmada hiç suç yok, sıkıntı 50.000 kişide mi??
    • ben de diyorum ki islam'da bilim teknik yoktur.. diğer dinlerde var mıyı bilemem ancak görebildiğim, diğer dinlerin, islam kadar öbür dünyayı hedeflemediği, bu dünyayı da önemsediği, bunun getirisi olarak o dine mensup toplumlarda bilim teknik gelişmiştir.. olmayışıyla alay etmiyorum çünkü durum acıklı.. geçmişteki insanların bilimle uğraşmalarının temeli islam değildi, harezmi veya başka biri "bugün allah rızası çin yeni bir gezegen bulacağım" veya "bugün ümmeti muhammed aşkına matematikte çığır açacağım" demedi, o insanların içinde yaşadığı bir bilim geleneği vardı ve bitti, 1000 yıl geride kaldı, bugün yok işte.. Dediğim gibi, osmanlı'dan itibaren yok.. bitti, olamaz da..
  15. 7
    hakikaten enteresan. ciddi ciddi islam dininde bilimin olmadiğını, islam ile bilimin asla bağdaşmayacağını ileri sürüyorlar. Ne okudunuz kimden duydunuz da bu kadar agkam kesiyorsunuz olum ya? Kimsiniz nesiniz ki tepeden bakıyormuş tribine giriyorsunuz?

    Arguman sunamıyor diyecekler utanmadan. Sadece endülüsteki faaliyetleri zahmet edip incelerlerse belki utanırlar.
    • bak, google'a endülüs emevileri yaz, arat, sağda bir kutucuk çıkıyor.. lağvedilme tarihi 1031 yazıyor..

      gerçekten mi hacım?? islam'da bilim'in, tekniğin olduğunu ispatlamak için bize işaret ettiğin yer 1000 yıl öncesi mi??

      1000 yıl önceki dünya'yı düşün, o zamanki bilim standartlarını, insanların geleneklerini, geçmişlerini, 1031 yılında lağvedilen bir milletin aslında islam kaynaklı değil, geçmişinden gelen birikimi ortaya koyduğunu bir düşün.. sonra görüşelim..

      ben bu yaşıma kadar türk-islam olarak yaşadım diyelim, 30 yıldır içinde yaşadığım etik değerlere göre, -bilimsel veya sosyolojik veya kültürel- hareket eden biriyken, 31. yılda hristiyan olsam, yapacağım çalışma hristiyanlara mı atfedilirdi??
    • islam'da bilim teknik yoktur.. olsaydı osmanlı cacık olmazdı.. dünya'da pozitif bilimlerin yükselişiyle osmanlı güç kaybetti çünkü artık tokatla, bıçakla, silahla adam öldürmek yoktu, topla, mermeiyle, basitmakinalarla adam öldürmek vardı..

      islam'da bilim teknik olduğunu iddia edeceğin 10 olay göster bana, ben sana 10.000 olay göstereyim..

      bu dünyayı boşver, diğer dünyayı kurtar diyen bir din, nasıl insanlardan bu dünyayı kolaylaştırmasını, güzelleştirmesini bekleyebilir?

      sakın geçrek islam bu değille gelme geri..
    • aklıma gelen ilk örneği söyledim. sen de tarihi, o günün şartlarına göre yorumla/değerlendir. o dönemde zirvede olduklarını kabul edip, ya şimdi bin yıl öncesini bırak demek doğru mu? bundan elli yıl öncesindeki gelişmeleri de hiç değerlendirme o zaman. zaman akıyor. siz hiçbir şekilde bilim ile islamın bağdaşmayacağını söyleyip, sonra da bunlar eski diyorsunuz.

      osmanlı'nın bilimden koptuğunu, bilimle gelişen ülkelerden geri kaldığını, dünyadaki asker düzenin ve pozitif bilime olan bakış açının değişitiğini söylüyorsun, doğru.evet. osmanlı her anlamda geride kaldığı için yıkıldı bitti vs. ancak kuruluş ve yükselme devrinde en bariz örneği fatih s.mehmed? onu nereye koyacaksın?
    • ibni sina, biruni, lagari hasan çelebi vs vs...yalnızca aklıma gelenler bunlar. böyle belirtmek de doğru değil de ısrarla yok diyorsun, göster diyorsun.

      bilim,kültür bunlar birikim üzerine olur doğru. ancak bahsettiğin gibi islam bilime karşı olsa bu adamlar müslüman kalır mıydı? sizin bilmden kastınız ne? biyoloji(hatta evrim) mi yalnızca?
    • fatih sultan mehmet, dinde bilim teknik olduğuna kanıt değil, bilim tekniğe önem verildiğinde başarının geleceğinin ispatı olabilir.. adamın bir ülküsü vardı, bunu din için yapıyordu ama islam veya kur'an ona pozitif bilim kullan dedi diye gidip top döktürmedi, gemileri karadan yürütmedi, adamın vizyonu vardı, bunu yaptı ki o da tarihe mal oldu, bu bir kişiden yola çıkarak islam-bilim genellemesi yapılamaz..

      o dönemde zirvedeydin ama bunun da dinle alakası yok, aksine, yukarıda da yazdım, dini anladıkça, içine girdikçe, o zirvede dediğin toplumlar silindi, yok oldu, geriye sarkan kalıntıları bugün birbirini kesmekle meşgul.. sana o dönem zirveyi getiren islam değil, geçmişten gelen birikimin ve rakiplerinin zayıflığıydı.. rakiplerin süreci tamamlayıp bu dünyaya çalışmaya başladığında sen de sürecini tamamlayıp 5 vakit namaza, nasılsa öbür dünya var diye arkadaşlarının arkasından konuşup iş çevirmeye, iki yüzlü yaşam tarzını benimsemeye başlamıştın..

      bilim ve islam hiç bir şekilde bağdaşamaz.. hangi pozitif dini alırsan al, din'in ket vuracağı bir örnek vereyim sana.. bir kere şuradan başlayalım bak.. 600 yılından bu yana hiç mucize yok.. çok enteresan değil mi.. pozitif bilimlerle beraber aylar, denizler ikiye bölünmez oldu, yazının kullanılmasıyla birlikte, olaylar kayıt altına alındığından itibaren hiç mucize yok.. neden?? bilim açıklıyor da ondan.. nasıl din, bilim tekniği teşvik etsin??
  16. 6
    yoktur.. en fazla "gerçek islam bu değil, x tarihinde y kişisi z adında bir kitap yazmıştır veya hz. bilmem ne böyle buyurmuştu" şeklinde hepimizi salak sanan veya kendisini bilinemeyeni bilen, görülemeyeni gören birileri vardır..

    islamda bilim ve teknik yoktur..
  17. 5
    Eleştirenler bilim adamı oldukları için bu başlıkta rahatça yazabiliyorlar galiba.
    • 4
      Türk bilim adamı Prof. Dr. Fuat SEZGİN; uzun yıllar süren çalışmaları sonucu ortaya koyduğu bu eserde, islam dünyasının bilim ve teknoloji alanlarında insanlığın gelişmesine yaptığı katkıları incelemekte, bilim tarihi için yeni bir bakış açısına kapı aralamaktadır.
      Dünya bilim tarihinde İslam biliminin oynadığı rolü çeşitli örneklerle ele alan bu eser, Batı merkezli bilim anlayışına bir alternatif niteliği taşımakla birlikte, İslam dünyası için de bilim alanındaki büyük başarılarını hatırlatan bir kaynak oluşturmaktadır.
      5 Ciltlik Takımdan Oluşmaktadır.

      1. Cilt: İslam´da Bilim ve Teknik´e Giriş.
      2. Cilt: Astronomi
      3. Cilt: Coğrafya, Denizcilik, Saatler, Geometri, Optik
      4. Cilt: Tıp, Kimya, Mineraller ve Fosil Oluşumlar
      5. Cilt: Fizik ve Teknik, Mimari, Savaş Tekniği, Antik Objeler, Orientleştirici Stilde Avrupa Camı ve Seramiği.
    • 3
      (bkz: Birbirini gösteren spidermanlar resmi)
    • 2

      -- spoiler için tıkla --


      aradığınız şey bulunamadı öyle bir şey yok!?


      -- spoiler --

    • 1
      *

      Ayet eğip bükmek için kullanılır.