kayıt

agora

  1. 1
    yunan klasik çağında sitenin yönetim,siyasa ve tecim işlerini konuşmak için halkın topladığı alan
  2. 2
    antik yunan kent devletinin dini, ticari, siyasi, hukuki yönetimsel ve kültürel merkezi. pazar yeri. roma'da forum aynı işlemi görmektedir.
  3. 3
    eski Yunan kentlerinde ve Anadolu sitelerinde siyaset ve ticaret işlerinin görüşülüp konuşulduğu, çevresi revaklı alan ve çarşı yeri. Roma kentlerinde aynı işlevi forum görüyordu. Eski sitelerde buralar, toplum yaşamının merkezi durumundaydı. Agora genellikle ortaklaşa kullanılan bir çeşmenin ya da kuyunun çevresini kaplardı. Çevresinde ayrıca kamu işlerine ait binalar, kahramanların heykelleri ve tapınaklar bulunurdu. Ünlü agoralardan Atina Agorası'nın çevresi ağaçlarla donatılmış ve burada her meslek grubu için bir yer ayrılmıştı.
  4. 4
    Alejandro Amenábar'ın yazıp yönettiği 2009 yapımı tarihi-drama türünde ispanyol filmi. film bittiğinde tokat yemiş gibi oluyor insan.
  5. 5
    (bkz: agora meyhanesi)
  6. 6
    az önce izlemiş olduğum harikulade film. iskenderiye kütüphanesinin yakılışını, dinciliğin yükselişini ve diğer bir sürü sinir bozucu olayı suratınıza tokat misali çarpıyor maşallah. izleyin izlettirin efendim.
  7. 7
    paganlığın yaygın olduğu ve hristiyanlığın henüz yeni yayılmaya başladığı roma döneminde geçen, ilk kadın matemetikçi iskenderiyeli hypatia'yı konu alan harika bir filmdir
  8. 8
    Rachel Weisz'ın oyunculuğuna hayran kalmama vesile olan bir başka film.
    o kadar abartısız oynuyor ki o dönemlere dönmüşüm gibi hissettim. bir kadının sonu hangi yüzyıla giderseniz gidin pek değişmiyor ne yazık ki...

    -- spoiler için tıkla --


    iskenderiye kütüphanesinin yakılışı, bilim ve felsefenin ayaklar altına alınışı, bir dine mensup insanın kadın sözüyle/kadından bir şey öğrenerek hareket etmesinin günah sayılması ve felsefeye inanan bir kadının cadı olarak yaftalanması iç acıtır.
    kendisi için tam bir sır olan gökyüzünü keşfettiği her sahnede hem heyecanlanıp hem üzüldüm. dünyanın elips yörüngeye sahip olduğunu keşfettiği sahne ise mükemmel ötesi. en azından aklındaki bir soru cevaplanıp göçtüyse bu dünyadan ne mutlu. umarım gerçekten keşfedebilmiştir istediği birkaç şeyi.


    -- spoiler --


    yüzyıllar değişse de gerçekten kadınların çektiği bu zulüm değişmiyor maalesef. 5. yüzyılda hypatia 21. yüzyılda farkhunda... akıl sağlığımızı koruyarak yaşamamız bir mucize.
  9. 9
    Değeri bilinmemiş efsane film. Yobazlar gene dünyayı kirletmiş.