kayıt

z kuşağı

  1. 1
    Teknoloji, özellikle iletişim teknolojilerindeki gelişmeler, ekonomik daralma, ekolojik yıkım, iklim değişikliği? Sokakta saklambaç oynamanın tarihe karıştığı büyük oranda tabletlerle sosyalleşen bir nesilden bahsediyoruz. Küçük ve şanslı bir azınlık ise şehirden göç eden aileleri sayesinde ekolojik yaşam alanlarında doğal hayatı keşfederek büyüyor. Ailelerinin hayatlarındaki hemen hemen her detaya müdahil olduğu, fazla teknoloji ve çokça uyaranla birlikte büyüyen bu kuşağı en baskın özelliği aynı zamanda bir çok uyaranla haşır neşir olabilmeleridir. ve bu neslin en çok dikkat çeken özelliğidir.
  2. 2
    iş hayatında y kuşağı'na nazaran ben her şeyi bilirimcilikten sıyrılıp ufkunu genişletebilen, esnek, yaratıcı, girişken, inovatif nesildir.
  3. 3
    alt beyinlerinin sürekli kurcalandığı kişilerdir. her ne kadar ilerici, yönetebilen gibi görünseler bile aslında yönetilen, kitle hareketlerinin içine itilen nesildir.
  4. 4
    (bkz: yeni nesil ergenler)
  5. 5
    Hepsi ılık, kızları bile.
  6. 6
    pek umut göremediğim kuşak. özgüven ile ukalalığı ayırt etmek lazım. bunlar oldukça dengesiz kuşak olacaklar muhtemelen.
  7. 7
    geçen gün bir alış veriş mağazasında kuzenim ile dolaşıyorum. bir çocuk önümden geçti ve yürüyen merdivende durdu yaşı 9 veya 10. çocuk fiziksel olarak kardeşime inanılmaz bir şekilde benziyor. sonra çocuğun arkadaşı geldi ve o da yanındaki çocuğa çok fazla benziyor. sonra anladım ki bu z kuşağının 2005'ten sonraki üyeleri hep birbirine benziyor. gelin tanımlayalım.
    -gözlük
    -göbekli bir vücut
    -sarkmış gıdı
    -elleri aptal bir şekilde sallayarak aynı zamanda kısa adımlarla kafa arkaya yatık bir şekilde koşmak
    -koşu biterken ilk kelimeyi uzatacak şekilde bağırarak diyaloğa girmek(oğluuuum, ağbiiii, mehmeeeeeğğt tarzı)
    -youtube kanalı açmak ve enes batur hayranı olmak
    üzülerek söylüyorum ki kardeşimde de bu özelliklerin hepsi mevcut. :(

  8. 8
    Şımarık, önyargılı ve terbiyesiz oldukları doğru. Sopalık tarafları çok
    Ama eğlenceliler. Onlar bizden farklı. Aptal saptal saygı ve fazlaca adaletsiz ve riyakar ahlak anlayışının bu çocuklarda olmaması güzel fakat bunun bokunu çıkarıp terbiyesizliğe vardırabiliyorlar. Evet saygı yaşla olmaz. Kimse daha yaşlı diye kimsenin şımarıklıklarına dengesizliklerine katlanmak zorunda değil. Bunu yıkmaya başlayan y lerdir ve bağnaz bir toplumda büyümüş x ve baby boom kuşağını dönüştürmeye ilk başlayan yargılanan ama yinede bunu başaran biz y kuşakları sayesinde rahat etmiş bir kuşaktır z. Bu aslında bir bayrak yarışı.
    Onlar tarkanın kıl oldum abi zamanını bilmez. Bir taraflarına da pek takmazlar 90 lar güzeldi evet. Ama bize aitti. Değişti. Bizim çağın yargılarıyla bakamayız yenilere. Gerçi 90 larda çok fazla yargı yoktu. Modern zamanlardı. Daha doğrusu baskı yoktu. Herşeyin ortasındaydık mavi önlükle siyah önlüğün atari ile lay station ın renkli ve siyah beyaz televizyonun falan. O yüzden yeni şartlara adapte olabiliyoruz yeniyi anlayışla karşılayabiliyoruz. Farklılıkları bir arada kabul edebiliyoruz. Z kuşağını en iyi anlayabilecek kişileriz. O yüzden sayın z ler bizimle iyi anlaşın
  9. 9
    biraz gereksiz yerilmiş lakin ben net olarak şunu gözlemliyorum ki z kuşağı bireyleri hedefe ulaşmak için oldukça sabırsız davranıyor ve bu sebeple genelde mutsuz ve stresli oluyorlar. hayatta bir şeyleri başarmak emek gerektirir ve zaman alan bir süreçtir. siz hızlı bir dünyaya doğdunuz; ne isterseniz siparişini veriyorsunuz takır takır kapınıza geliyor. bilgi mi arıyorsunuz, 5 saniyede ekranınıza çıkıyor. ancak her şey aynı seyirde ilerlemiyor. mesela kariyerde yükselmek, güzel bir ilişkiye sahip olmak ya da adı duyulmuş bir yazar-sporcu vs. olmak...

    yapılan araştırmalarda aynı işyerinde uzun süre çalışamadıkları gözlenen kuşaktır aynı zamanda... çareniz sabır sevgili kardeşlerim. *
  10. 10
    x ve y kuşaklarından tek farkı ülke iq ortalamasının 89 olduğunu kabul etmeleridir. onun dışında al şu su faturasını yatır desen arkasından beş kişiyi daha yollaman gerekir.
  11. 11
    son günlerin konusu olan kuşak. ülkenin geleceği anlamında beni umutlandırırken bakkala gitme konusunda henüz kendilerini geliştirmiş değiller. y kuşağı kıdemli üyesi olarak abi sözü dinlemelerini buradan rica ediyorum. bu saatten sonra biz mi gidelim olm?
  12. 12
    Türkiyenin geleceği hususunda önem arz ediyorlar, yapıcak bişey yok kaldık bu gerizekalıların eline iyi mi.
  13. 13
    Türkiye'de her ne kadar içinde bulunduğum y kuşağı tarafından gereksiz ve aptalca eleştiri yağmuruna tutulsalar bile Türkiye'de değişime sebebiyet vereceklerdir.

    Sadece siyaseten değil her şekilde. Bizi ofise tıkan patronlar onları ofise tıklamayacak ve işlerini yeni bir forma sokmak zorunda kalacaklar mesela. Çağ farklı işleyecek. Üretim bizim içinde bulunduğumuz dönem gibi onlara ve bize göre klasik olan şekilde olmayacak.

    Siyaset, sanat, müzik ne varsa değişecek. işlevsiz olan ve içinde bulunduğu durumu yavaşlatan ne varsa değişecek.

    Biz çok değiştiremedik. Değiştirmek isteyenler oldu ama bütüne etki edemediler. Ancak onlar bütünü etkileyecek.
  14. 14
    Siyasi açıdan muhaliflerin Fazla umut bağladığı gençler. Odtüdeki en radikal feminist vegan solcu arkadaşlarım mezun olduktan sonra kpss'ye hazırlanırken akp'li oldular. Bunların muhalif siyasi duruşu işsizlik gerçeğiyle karşılaşıncaya kadar anca sürer.
  15. 15
    "İzah etmemiz gerekir ki gerçekten bilim dünyasında “Z Kuşağı” olarak adlandırılan, tartışmalı olmakla birlikte genel kanaate göre 2000 yılı ve sonrasında doğan bu bireyler, teknolojik devrimlerin tam ortasında dünyaya gelmiş, internet çağının doğrudan muhatabı olmuş, sosyal ilişkileri ekseriyetle zor kurabilen, davranışsal olarak ikircikli yapıda hareket eden, hakları konusunda duyarlı ancak sorumlulukları konusunda genel anlamda duyarsız olan bir nesildir. Özgürlüklerine bir hayli düşkün olan bu nesil, bağımsız hareket etmeyi her durumda varoluşsal bir mücadele olarak görmektedirler." 31.07.2019 tarihli bir dilekçeden...
  16. 16
    bence diyeyim de sonra linçlerseniz hobi olarak yine linçleyin.

    gerçekten pek çoğu aptal, hayalperest, gerçek dünyadan, ülke sorunlarından, iş sorunlarından kopuk.

    idiot gibi youtube evreninde yaşıyorlar.

    gözlemlediğim kadarıyla da biraz keyif pezevengi arkadaşlar, çalışayım ama istediğim şartlarda, para kazanayım ama benim istediğim kadar falan diyorlar şaka mı yapıyosunuz aq. burası türkiye 5 lira baliye adam öldüren insanlar var bu anasını siktiğimin toprağında, ucuz işçi varken sana niye ihtiyaç duysunlar aq tecrübesizi?

    pek çoğu da cehape muhalefeti gibi "banane ya banne banne sikerim sizi bu böyle olmaz yanlış" diyor. çözümün ne dediğinde alık gibi yüzüne bakıyor. pekala vardır bi çözümü de içine kapanık kuşak, ifade edemiyo ki söylemek istediği şeyi. muhtemelen yazı dilinde yazar çizer döktürürler ama.

    o toz pembe ekran başındaki hayattan kafalarını kaldırıp dışarıya adım attıklarında biraz sıkıntı yaşayacaklar çünkü hayallerini süsleyen o mesleklerdeki üst kademede bulunan insanların çoğu x kuşağı ve köpek işçi seviyorlar.
  17. 17
    (bkz: Kutup sözlük adsız avradı sikikler derneği )
  18. 18
    İstatiksel olarak en fazla ateist ve deist bu nesilden çıkıyor.
  19. 19
    tamamiyle materyalist bir nesil. doğru mevcut hükümetin gitmesine katkıları olacak. inançları da zayıf. muhtemelen 50-60 yıl sonra bugün her mahalleye 2 şer adet kurulan camiler kullanılmadığı yıkılmaya başlanacak. Yıkma kararını da bu nesil verecek. Bilime teknolojiye yatırım yapıp ülkemizi şahlandıracaklar mı hayır. Çünkü tamamiyle hızlı tüketim bağımlısı olmuş durumdalar. Bilim, ar-ge emek ister.
    Ayrıca içlerinde asosyal oranı çok ama çok fazla. geçen gün spor salonuda z kuşağı mensubu dev kulaklıklı şahsa kaç set kaldı bro dedim. çocuk ağlayarak soyunma odasına kaçtı amk.

    not: hepsi genellemedir.
    • ya gelecekte ne olacağı bilinmez. yani çok sular akar. bir de bu neslin çoğunluğu cahil. okumuşluk var elbettte ama herhangi bir bilgiyi derinlemesine bilme, diğer alanlarla ilgilenme, dünyayı öğrendiği bilgilerle anlayıp yorumlama, gib özellikleri yok. düzenli kitwp okuma alışkanlığı da yok diyebiliriz. ondan dolayı bilim falan zor yani.
  20. 20
    nevşin mengü'nün boomer çıkışıyla türkiye'de başlayan kuşak tartışmasının en çok tartışılan kuşağı. şu an bu kuşak batılı akranlarıyla denk olmadığından özellikleri türkiye'de karşılık bulmuyor. aşağıdaki kuşaklar batı dünyasıyla denk ülkeler için geçerli süreçleri içeriyor. y kuşağına kadar biz de denktik ama z kuşağından itibaren ayrışma gerçekleşti. bu konsepti elbette kullanmalıyız, sonuçta sosyal bilimlerdeki batı hakimiyetini tartışmak anlamsız ama denk olduğumuz sürece.

    en.wikipedia.org/...

    türkiye'de z kuşağında denk düşen yaşlarda doğanların gençlikleri başladığında çoktan bol para dönemi bitmişti, bu yetmezmiş gibi berbat ekonomi yönetimiyle ülkenin fakirleşmesine tanık oldular. orta sınıf ailelerden gelen z kuşağı üyeleri bile sınıf atlama derdine düştüler. türkiye'de hiç yapılmadığı kadar zengin koca muhabbeti twitter'ı sarmış durumda. gençler gettodan çıkmış topçu psikolojisine sahip olmaya başladılar. bunun kişilerde yarattığı kompleks ve konum kaybetme kaygısından doğan kırılganlık hayatlarını zorlaştırıyor.

    şu anki kuşağın önceki kuşaklara bakışı tatlı bir nostalji arayışından ziyade hakikaten ihtiyaç duydukları refahın arayışı olacak. şu an ana-babalar "bizim zamanımızda böyle şeyler yoktu" diyecek konumda değiller, aksine çocukları benzer şekilde yakınacak. bu terse dönüş tehlikeli.

    z kuşağından itibaren kuşak konseptine kendimize has bir bakış atmalıyız. durumun cevabı müreffeh ülkelerin cevabıyla aynı değil çünkü
  21. 21
    (bkz: günah keçisi)

    Son dönemin en çok suçlananlarındandır. Bence yaşlıların toplum üzerindeki etkisine daha çok odaklanılmalı.. Sadece bir öneri.
  22. 22
    bunlar 2000 ve sonrasında doğan nesil. yani ebeveynleri özal gençliğinin mensupları. bu ile kendi başına çok şey söylemeye yetiyor da artıyor da gerizekalı dunkoflar oldukları için daha somut bir şey söyleyeceğim. geçen yılın sonlarında türkiye'nin en önemli sorunlarıyla alakalı yapılan bir anket kolajı var.

    "Yakın zamanda yayımlanan, 14- 17 Ekim 2020 tarihleri arasında, Türkiye’nin 12 ilinde 1501 kişi ile görüşülerek yapılan İstanbul Ekonomi Araştırma’nın anketinde “Türkiye’nin En Önemli Sorunu Nedir?” sorusu yüzde 33,9 “Ekonomi” olarak yanıtlandı. Ankete yüzde 19,5 “İşsizlik” yanıtını verirken yüzde 4,2 “Koronavirüs Salgını” yanıtını verdi."

    "Avrasya Araştırma Şirketi tarafından çoklu cevap alınarak yapılan Haziran-Temmuz ayları anketinde en önemli sorun yüzde 72,3 “Ekonomik Problemler” olarak yanıtlandı. Ankete yüzde 64,5 “İşsizlik” yanıtını verirken yüzde 29,9 “Enflasyon-Pahalılık” olarak yanıtladı."

    "Ankara Sosyal Araştırmalar Merkezi’nin (ANAR) 9-18 Mayıs 2020 tarihleri arasında 26 ilde 2043 ile görüşülerek yapılan “Covid 19 Salgını Kamuoyu Algı ve Tutum Araştırması” adlı anketinde, “Koronavirüs Salgını Dışında Ülkemizin En Önemli Sorunu Nedir?” sorusu yüzde 77,6 “Ekonomi” olarak yanıtlandı. Şubat 2020 yılı anketinde ise “Ekonomi” yanıtını verenlerin oranı yüzde 70,2 idi."

    daha teferruatlı bakmak isteyenler için kolaj burada.

    bunların ailelerinin ve kendilerinin çoğunlukta olduğu bir demografik evrende türkiye'nin mesela insan hakları gibi bir sorunu hiç olmamış.

    türkiye'de mali şeffaflık zaten var olduğu için böyle bir sıkıntı yokmuş. üç sene önce pert corsa'ya binen memur adam üç sene sonra maybach ticareti yapabilirmiş yani hiçbir şüphe olmadan.

    türkiye'deki kanunlar erzurum'da farklı, batman'da farklı uygulanmadığı için adil yargılanma güvenliği ve tek hukuk düzeni geçerli olduğu için bu da pek dişe dokunur bir problem değilmiş hanımlar ve beyler için. gecenin birinde ananıza bacınıza köyün imamını kayyım atanması gibi bir sorun olamazmış.

    o kadar yetersiz buldukları eğitimin türkiye'de bir sorun olduğunu sayanlar %3 ile 4 arasındaymış muanjdfkgjksdjfksdjfsdf lan götler ziya hoca'dan özür dileyin o zaman.

    filan filan filan...

    işte bunların kastı sevgili arkadaşlar, başarılı bir şekilde dilenebilmelerinin önünün açılmaması. tek dertleri bu. evlerindeki fare bile ekonomiyi sorumlu bulurken mesela "biz o kadar eğitim alıyoruz da nasıl babayı alıyoruz işgücü piyasasında, başka bir şey mi var, biz nasıl hayatımızı kazanamıyoruz" demek yok. sorunlar var, ama avanta ile çözülür yani bu sorunlar. yakışıklı abim şu varil kılıklı z kuşağı kardeşine bir tatil parası ver be abim. vermiyo musun ? öfff pööffff mamudo gurbang neye doğdun vıyy vıııyyy... aaa veriyo musun? o zaman bana ne amına koyum isteyen istediğini öldürsün, isteyen istediğini çalsın, nasıl olsa ben kendi yoluma bakabiliyorum...

    bir ülkede onu bu kadar baltalayan, ortak faydayı kendi bokuna püsürüne kurban eden çürük çarık adamın olması fazla. burası bunlar yüzünden beyaz nijerya'ya dönecek.