kayıt

Enver Paşa Turancı değildir

  1. 1
    öncelikle; enver paşa'nın türkçü turancı çevrelerde sembol haline getirilmesinin asıl sebebi osmanlı'da oynadığı askeri / siyasi rol değil, hayatının son on ayında türkistan'da giriştiği basmacı macerasıdır. dinine gayet bağlı olan ve gençlik senelerinden itibaren günlük ibadetlerini her türlü zorlu şartlarda bile mutlaka eda etmeye çalışan enver'in uğruna gittiği amaçları anlatmaya çalışacağız; altta uzunca anlatacak olsakta şurada kısaca bahsedelim. enver paşa için turan; bir hayal veyahut hedef değil,sadece coğrafi bölgenin ismidir. şuanda orta asya diye tabir ettiğimiz bölgenin o dönemde adına turan denilirdi; zira sovyetler henüz asimilasyona başlamamıştı. zaten kendisinin hiçbir özel veyahut askeri yazısında turan kavramı yoktur, basmacılar'ın arasında bulunduğu günlerde ulu turan ihtilal kumandanı ve merkezler merkezi reisi enver diye attığı imzasında geçen "turan" sözcüğü, bir gaye değil, bulunduğu bölgeyi kastetmektedir. tıpkı mustafa kemal'in "anadolu kuvay-i milliye orduları" diye imza atması gibi, oradaki anadolu sözcüğüyle aynı amaçla kullanılmıştır.

    zaten, kurduğu teşkilatların ve çıkardığı dergilerin isimlerinin hiçbirinde turani isim yoktur, tamamı islami'dir.
    -islam ihtilal cemiyetleri ittihadı,livayü'l islam vs.kısacası Enver Paşa sapına kadar ve veya gelenekçi bir Müslüman'dır.
  2. 2
    kısmen doğrudur.

    başlık sahibinin biraz agresif olması bazı doğruları kapatmış olsa da içerik kısmen doğrudur. Turan enver için büyük anlamda coğrafya'yı temsil eder. enver'in türkçülüğü'de diğer bütün büyük bürokratlar gibi seçimden kaynaklı değil zorunluluktan kaynaklıdır. Daha önce panislamizm denenmiş olmamış, osmanlıcılık denenmiş olmamıştır. anadolu'da milli mücadeleye destek olan insanların neredeyse tamamının türk olması o dönem türkçülüğün yükselmesi ve tutmasındaki en büyük etkendir. Hatta dikkatinizi çekeyim, ittihat ve terakki'nin içerisinde aşırı derece materyalist, hristiyan, ateist kişiler bulunmaktadır. bu insanlar sadece türkçülük çatısı altında birleşebilmiştir.

    fakat enver'e gelenekçi demek aşırı derecede yanlıştır. çok büyük bir yanlışır hemde. enver aşırı derecede progresif bir yaşam sürmüş ve sürdürtmüştür. ikinci meşrutiyet'de kadının topluma kazandırılmasından, padişaha karşı meclis kurulmasına, cinsiyet ayrımı olmadan derneklerin kurulmasına kadar atatürk'ün devrimlerinin büyük ölçüde fikir ve işleyiş babasıdır.

    diğer yandan enver paşa turancı değil müslümandır gibi bir söylem niyetinizin ne olduğunu gösteriyor zaten. tarih bir hesaplaşma aracı değil arkadaşlar, başına fes giyip tarihi bir hınç mekanizması haline getirenlerden bir farkınız olsun.

    bütün türkiye'nin iç anadolu kadar kaldığını düşünün, bu derecede bir toprak kaybı yaşanmış bir ülkede, bütün toplum devasa bir travma içerisideyken, memleketten lavlar fışkırıyor ve herkes o lavlardan kaçarken bir avuç insan göğsünü o lavlara siper ediyor. bu insanlar memleketi bekledi başkası yoktu, nedir bu insanlarla derdiniz anlayamıyorum.

    başarılı olmuş eee ?
    başarısız olmuş eee ?

    25 yaşında 40 bin kişiyle anadolu'nun 3.000 km ötesinde bir gerilla savaşı yapın sizi değerlendirelim birazda. yada bir ordu isyanı bastırın ? yada bir istibdat yönetimine öncülük eden padişahı devirin o yaşlarda? 4 yıllık üniversiteyi okurken şekilden şekile giren, bir eli yağda bir eli bağda insanlar oturmuş enver'i kötüleyecek he mi ? hehehehe. komik olmayın. :D

    1908 yılında sadece resmi olan üyesi 800.000'i aşan ittihat terakki'yi yöneten enver'i eleştiren gençliğin bugün 8-10 kişilik arkadaş grubunda örgütlenmeyi beceremiyor olması ise trajikomik.

    enver paşa sizin dilinizi yakar. geçiniz..
    • hocam bazı şeyleri birbirinize karıştırıyorsunuz, bir şeyler biliyorsunuz ama eksik. küçük bir tarihi kesiti bütün bir gerçeklik gibi değerlendirmek yanlış. ayrıca ısrarla her tarih konusunda insanlara aynı şeyi diyorum. 100 yıl öncesine bugünün perspektifinden bakılmaz.

      ben senin yazını okuyunca enver'in orta asya dönemini değerlendirdiğini görebiliyorum zaten. enver türk kelimesini kullanırdı, turan kelimesinide kullanırdı. ama bugün bizim bu iki kelimeye atfettiğimiz anlamlar ile değil. Örneğin, 1913 yılında türk ocağını sahiplenip tam destek veren de enver paşa ittihat'ı islam'ı kurmaya çalışan da enver paşa.

      enver özellikle birinci dünya savaşı ve sonrasında çaresizliğin getirdiği durumla sürekli arayış içerisinde. bir azerbeycan'da türkçüler ile örgütleniyor, bir kafkasya'da islam hareketini örgütlemeye çalışıyor. enver'i değerlendireceksek bu şekilde değerlendirmek gerekiyor.

      girdi de birinci parağrafı tekrar okumanı öneriyorum zira bahsettiğim türkçülük orada açıklanıyor. orada bahsi geçen türkçülük yusuf akçura ve ziya gökalp ile şekillenmiş bir olgu. senin bahsettiğin dönem ise enver'in orta asya'da bulunduğu, ölmeden 3-4 yıl öncesi.
  3. 3
    Konuyla alakalı tuğla gibi bir ekşi sözlük entrysi;

    birxsozluk.com...