kayıt

Özgüven ile ego arasındaki ince çizgi

  1. 1
    *

    Sonsuz özgüven ve sıfır ego sahibi olarak net olarak gördüğüm çizgidir
  2. 2
    Bence cizgi gayet kalındır.

    Özgüven: ben x işini yapabilirim. Bu beceriye ve bilgiye sahibim.

    Ego: x işini acayip yaparım. Yapamazsam sorun ondadır. İhtiyacım olduğundan da değil x işi üzülmesin diye yaparım.
  3. 3
    Özgüven, kişinin kendine güven duymasıdır. Yapabileceğine ilişkin inancıdır.
    Ego da kişinin ben merkezli olması, ben için uğraşmasıdır.

    Yani ben böyle birkaç cümleyle tam anlatamasam da gayet kalın bir çizgi vardır.
  4. 4
    Patavatsızlık ve samimiyet arasındaki çizgi kadar net değildir. Bir kelime bir davranış bir düşünce ile dahi o çizginin öbür tarafında bulunulabilir. Karşınızdaki insanın ne düşündüğü de bu konuda belirleyici etkenlerdendir. Ne kadar özgüven de dense bir kısmına; insan egodan oluşmuştur. Ve Asıl marifet törpüleyebilmektedir. Özgüven bu törpülenmiş halinin en iyi şeklidir ve herkes bu hale getiremez bunu.

    Arafta dahi duramazsınız bu konuda. netlik başlıca özelliğidir bu iki kelimenin de. İki tarafta tehlikelidir aslında. Seçim, çoğu zaman daha onaylananı istemektir. Onaylanan da zordur. Kendinizi yıpratmadan olduğunuz gibi görünmek en mantıklısıdır.
  5. 5
    (bkz: hak edilmiş ego)
    (bkz: ego)
  6. 6
    *
  7. 7
    Fark aslında çok bellidir de insanlar inatla bunu ayırt edemiyor. özgüven, kişinin sahip olduğu özellikleri, yetenekleri bilmesi ve onu kontrol edebilmesidir. ego ise kişiyi kontrol altına alması, onu balon gibi şişirmesidir. Karşı taraf egonuzu yerle bir ettiğinde ondan sonra bir köşede oturup ağlamayın. Ego güzel bir şey lakin dozunda.
  8. 8
    çok da ince değildir, oldukça net bir şekilde farklılar çünkü. biri kendine duyduğun güvenken diğeri kişilik algısının ta kendisi. tabi ego dendiğinde egoizm kast ediliyor genelde kelimenin asıl anlamından çok, burada da öz güven ile egoizm arasında büyük bir fark var. biri yine güvenli olmak demekken diğeri kendi kişiliğini ön plana koymak demek.

    egoist olup güvensiz biri olabilirsin mesela. yine egonu önemseyerek ve ön plana koyarak hareket edersin ama kendine güvenmeyi başaramıyorsundur, çok da anormal bir durum olmaz bu.

    bence ikisi de kavram olarak sıradan, kendi kişiliğine yapıştırmaya uğraşmak için ise gereksiz kavramlar. güvenle filan uğraşmak yerine yeterince çalışıp-uğraşıp işini yapmak en iyisi mesela. ego için de aynı şey geçerli, kendi kişiliğinle uğraşmak yerine düzgün yaşayınca o kişilik kendi kendini idare ediyor zaten ki bir faydası yok egonun, iş yapmanın faydası var.

    edit: genelde başkalarını kandırmak için kullanılan dolandırıcı itemleri bu ikisi de bu arada, o yüzden bu kadar ince çizgi var gibi geliyor bence.