kayıt

sürç-i lisan ettiysek affola

  1. 1
    mükemmel bir veda cümlesi. sıklıkla ve seve seve kullanırım, insanların da kullanmasını isterim.

    insanlık hali bu düşünmeden istemeden dil ile birilerini fark etmeden kırmak çok mümkün. illa konuşarak olmasına gerek yok, yazarak, beden dili ile istemsiz bir şekilde her an her yerde yanlış anlaşılmaya sebebiyet verebilir.

    anlatımı pekiştirmek için cümle içinde kullanıyorum. günün öğlen saatlerinde herhangi bir yazar bir başlık altında babası ile ilgili dert yanmış senin gibi baba olmaz olsun tarzında oldukça haklı olduğu bir şeyler yazmış olabilir mesela. sen akşam saatlerinde gelir insan babasını nasıl sevmez be babasını sevmeyen insan olamaz gibi bir şeyler yazarsın ve ilk bahsettiğim arkadaş bunu görürse üstüne alınır, istemeden onun kalbini kırmış olursun.

    hakeza bir yerde bir kalabalığa hitap ederken de aynı şey geçerli. senin o an duymadığın ama kalabalığın duyduğu bir şeyi söyleyip kalabalık içinden herhangi birinin istemeden kalbini kırmış olabilirsin. misafirliğe gidersin mesela 8-10 arkadaş toplanırsınız. konu döner dolanır gelir borç harç mevzusuna. açarsın ağzını "borç almak göz vermeye benzemez. borcunu ödemeyen adam değildir." diye eser gürlersin. sonra bir bakarsın ki o arkadaşlar arasında birbirlerine borçlu olan birileri çıkar, ödeyecektir ama fırsatı olmamıştır. istemeden üstüne alınır, senin bilerek söylediğini düşünür.

    sabaha kadar örnekleri çoğaltabilirim ama gerek yok. bu gibi nedenlerden dolayı herhangi bir yerden ayrılırken kendinize iyi bakın demeden önce bu kalıbı kullanırım. ne olur ne olmaz, insanları suizanda bırakmak hoş olmaz. ne demek istediğimi anlatabilmişimdir umarım ama yine de anlayamayanlar varsa;

    sürç-i lisan ettiysek affola.
  2. 2
    mal mal konuştuysam sorumluluk kabul etmiyorum demenin yaşlı versiyonu. mal mal konuşulduğu gerçeğini değiştirmeyecektir.

    ha bir de bunun: "söylediğim şeylerin doğruluğundan o kadar eminim ki..." versiyonu var. buradaki kullanımı da sahte mütevazılığa örnektir.

    yaşlı değilseniz kullanmayın ya... ağızınıza kürekle aduket atasım geliyor.