kayıt

Türk sanatçılarının omurgasız olması

  1. 1
    Bugün hep beraber gördüğümüz hadisedir. İlerleyen dönemde bugün gülerek yaptıkları yarın önlerine tıpkı Kenan Evren dönemi gibi gelecektir. Onlar belki bunu inkar edecek farklı doneler verecek ama tarih affetmeyecek.
  2. 2
    Sanatçı olmadıkları içindir...
  3. 3
    Şiddetle ve öfkeyle katılmadığım önermedir.

    Bir sanatçıya omurgasız diyebilmek çok büyük bir cüret. Sanattan yeteri kadar anlamayan bilinçsiz bir güruhun, sanatçı olarak adlettiği boş beleş işe yaramaz insanların omurgasız çıkması kaçınılmaz olan bir durumdur.

    Genellemelerin hepsine karşı çıkıyorum, böylesi bir genellemeye ise kahroluyorum. Barış Manço’ya sanatçı diyorsam eğer ben, bu başlık bana küfürdür. Bu başlıkta kastedilen omurgasızlık mevzusu benim sanatçı dediğim başlığa asla giremez.
  4. 4
    Çoğunlukla sanatıyla gündeme gelemedikleri ama albüm satmak için de gündemde kalmaları gerektiğinden kaynaklanır.
  5. 5
    normal insan oldukları için gerçek olsa bile garip gelmeyecek iddia.

    bu sanatçılardan ekstra bir şeyler bekleme algısını oldukça mantıksız buluyorum. bakkallardan neden bir şey beklenmiyor? bunun ne gibi bir sebebi olabilir ki?

    daha geniş bir kitle tarafından takip edildikleri için sorumlulukları mı oluyor? öncelikle takip etmeyi kendi seçiyor bu insanlar, gidip kendin birini takip edip sonra şöyle ya da böyle davranmasını bekleyemezsin ki? etme takip. erişkin bir insanın kendine hala örnek insan arıyor olması da sakat bir durum zaten, kendi kararlarını kendin al bir zahmet.

    nasıl örnek alırsın: yaptığın bir şeyin daha iyisini yapan birini görürsün, ilginç bir fikir görürsün vesaire ve o özel örneği kendine katarsın. bunun ne kişiyle bir alakası vardır ne de komple o kişiye yapışmak gerekmektedir. illa bir insanı komple örnek alacaksan bile en iyisi, en yakından tanıyabildiğin kişiyi örnek almaktır ki insan kendini bile tanımaktan aciz. gidip en az tanıdığın sana en uzak, en farklı hayatı yaşayan kişiyi sırf zengin, "yetenekli" -neyse artık bu, sen kendi işine çalışmışsın o da kendi işine, bir zahmet her ne yapıyorsa o işte senden daha "yetenekli" zaten-, başarılı, ünlü gibi gerzekçe sebeplerden direkt bire bir örnek alıyorsan zaten yolun yol değil.

    e peki bir bakkalın, polisin, çöpçünün filan örnek olmak gibi bir sorumluluğu niye yok? çocukların milyonda birini ünlüler yetiştiriyor, geri kalanı bakkal polis çöpçü yetiştiriyor. televizyonda uygunsuz bir şey yaptı diye ünlü linç eden insanlar çocuğun önünde birbirine ana avrat sövüp tekme tokat kavga ediyor.

    sanatçılar bakkaldan, polisten daha değerli bir iş mi yapıyor? hiç zannetmiyorum, burç gibi kullanılıyor sanat denilen şeyin yüzde doksan dokuzu. işe yarayabilme potansiyeli olsaydı bile bu böyle olmazdı zaten, metalci ya da rapçi olmak, dövme yaptırmak, kova burcu olmak, fenerli olmak gibi şeyler ve müzik böyle görülüyor genelde. instagrama foto atar havasında yaşanıyor yani. kendi dandik egonla filan alakalı, anlaşılmıştır. hiçbir şeye hiçbir faydası yok.

    ben kendim sanatçıyım bunu belirtmek isterim. kısacası sanatçı dediğin normal bir insandır, herkes gibi mesleğini icra eder. omurgasızlarsa gerçekten ki bu ne demek, ne anlamda kullanılıyor o bile belli değil kesin dandik siyasi bir şeydir; insanlığın geneli omurgasız çıkar eminim ki, sanatçılara özgü çıkmaz yani.

    zaten bu kadar yazdım ama en basit probleme geliyoruz: sanatçı olmakla omurgasızlık nasıl bağdaşabilir ki? alakaları var mı ki sanatçılar omurgasız olsun? hele türk sanatçıları, bence dünyayı dizilerden filmlerden tanımaktan oluyor bunlar. sadece türklere maruz kalındığı için türkler leş, diğerleri melek gibidir kesin eminim.

    ben din dil ırk milliyet cinsiyet ve daha sayısız dandik ayrımın şerefsiz insanlar için hiçbir fark yaratacağını düşünmüyorum.
    • Burada sanatçı denen kesimin, kamu oyuna çok rahat şekilde hitap edebilen kesim olduğunu düşünüyorum. Yani sen de bilirsin o kişileri. Kanaat önderi gibi çıkıp her konuda görüş de bildirirler hani.
      Omurgasız olarak hakaret edilmesinin nedeni de siyasi olarak herhangi bir çizgide olmamaları. Polis, bakkal, doktor bu gibi kimselerin siyasi liderler ile aynı kareye girmesi takdir edersin ki bu sanatçı dediğimiz insanların yanında çok düşük bir ihtimal.
      İnsanlar bu sanatçıların yaptıklarını örnek almak istemiyorsa bile “Bu kişi topluma mal olmuş” düşüncesi ile belli başlı bir takım davranışlar bekliyor. Onu göremediğinde de sinirleniyor.
      Tabi şu konu var ki her zaman ülkem insanı yapmaktan kaçınır, iğneyi kendine batırmak. Bugün bas bas bağıran Kaç kişi o sanatçı dediğimiz insanların imkanlarına ulaştığında omurgasını koruyabilir ben emin değilim. Yine de her şeye rağmen o sanatçılara eleştiri yapılmasını haklı görüyorum. Çünkü her şeyi “ben olsaydım ben de yapar mıydım?” diyerek çözebileceğimizi sanmıyorum. Başını ağrıttık gece gece kusura bakma yazasım geldi biraz.
    • Ne yalan söyleyeyim ben senin kadar insanları aynı göremiyorum. Evet Aysun kayacı gibi çıkıp dağdaki çoban ile oyum bir değil diyorum işte ne yapayım?
      Bana göre Öyle büyük bir Skalanın içindeyiz ki iki insanın bile birbirinin aynı olma durumu nadir.
      Ben söylediğini mantıklı buluyorum. O sanatçının benim gibi bir insan olduğunu da kabul ederim fakat geri kalan 70 küsür milyon insan ne olacak? Bazıları hayatlarını bu kişilere adıyor, çoğu ise bu kişiler ne yapmış ne etmiş onu öğrenmek için sabah akşam takip ediyor. Bugün reklamlarda bu ünlü sanatçı insanların kullanılmasının nedeni, reklamın pazarladığı şeyi toplumun daha çabuk kabul etmesi için değil mi? Yani sanatçıların topluma etkisi yok veya olmamalı demek katılabileceğim bir görüş değil.
      Sen veya ben yanımızdaki normal bir insandan faydalı bir şey gördüğümüzde bundan biz de ders çıkaralım diye düşünebiliriz fakat toplumun çoğu kesimi bunu yapmaz. Sanatçının topluma Etkisi açısından burada da senden ayrılıyorum. Adamın biri çıkıp ben atlayacağım diyor. 100 kişi gelip ikna edemiyor, oradan geçen ünlü kişi ikna edebiliyor. Örnek belki çok primitif ama bence konumuz ile uyuşuyor.
      Son olarak bu ülkede milyonlarca insan o sanatçıların yerine geçtiği anda omurgasız olacaktır diyorum evet. Bunun cevabı için o kadar sene beklemeye de gerek yok. Yakında gezegenimiz otoban yolu üzerinde olduğundan yok edilebilir havlumu da yanıma almadım direkt elenirim. Daha kısa ama yine cesaretli veya pervasız bir cümle edeyim. Toplumun içinde yaşadıkça, toplumdaki genel kitleyi tanıdıkça böyle çıkarımlar yapmak çok daha kolaylaşıyor.
    • Son paragrafa karşı gelemem işte, tamamen katılıyorum.
  6. 6
    omurgasız olmaktan kasıt muhalif olmamalarıdır. herhangi bir sorun görmediğim bedensel eksiklik.
  7. 7
    ben türkiye'de sanatçı kimliğini yakalayıp bırakmayan insana sırf bu başarısından bile saygı duyarım.

    omurgayı geçtim sanatın tdk tanımının bile yetersiz olduğu bir coğrafyada uluslararası anlamda bu kimliği taşıyabiliyorsa bir insan zaten hayatı belirli miktarda sikilmiştir. varsın omurgaları biraz kaygan olsun.