kayıt

bir insanı tanımak

  1. 1
    tanım: yaşam boyunca yaptığınız, yapacağınız en boktan çabalama süreci.

    insan, keşfedilecek koca bir bütündür. siz bu koca bir bütünün tek bir zerresini öğrendiğinizde, zamanla her zerresine ulaşabileceğinizi sanıyorsunuz. sanmayınız. insanoğlu size içini açıp onu keşfetmeniz, adım adım tanımanız için önünüze basamaklar koymaz, içinde gizli kapıları vardır, bunları ister açar ister görünmez kılar, istediği kadar bilinir, istediği kadar anlaşılır. izin verdiği kadar tanıyabilirsiniz bir insanı. bu ne senelere bağlıdır ne yaşanmışlıklara.

    yaşanmışlıklar ve zaman bir insanın birçok yönünü anlamanıza, onun belirgin özelliklerine alışmanıza ve tepki standartlaşmasına yarar yalnızca. onu tamamiyle ''tanımak'' ne sizin elinizde ne de zamanın. insanın kendisini bile tanıması tam anlamıyla mümkün değilken ne diye bunca çabanız ?

    insanoğlu nefes aldıkça düşünür, nefes aldıkça değişir zerre zerre.

    nadirdir belki fakat düşleriyle sığ insanların sağlam kılıfları vardır mesela, o kılıfı tesadüfen araladığınızda içindeki sığlık yapışır boğazınıza, öyle yorar sizi, öyle alıştırır kendine.

    bu alışmışlıklarınız, bu yaşanmışlıklarınız bir insanı tanımanın ne kadar yarrak gibi olduğunu öğretir her zaman size.
    insanları keşfetmek bir tutkuyken, boş bir döngünün ortasında bulursunuz kendinizi.

    çok genelledim sanırım insanları, ama duvarları olan insanların duvarlarını yıktığınızda bambaşka şeyler çıkıyor karşınıza, olmak istediği insan yok olunca geride kalan sığlıklarda bulamıyorsunuz hiçbir dişe dokunur yanlarını. duvarları olmayanlarsa olduğu gibiler sadeler, yaşamları basit, düşleri derin.

    gerçekten yarrak gibidir insanları sınırlarının ötesinde tanımak, boşverin dostlar. insanları tanımaya çalışmaktansa kendinizi tanıyın, durmadan içinize derin kuyular kazın, olduğunuz insanı keşfedin ona göre yaşayın. yoksa sizi tanımakta yarrak gibi olacak.
  2. 2
    (bkz: okumadım kardeş durumumuz yoktu)
  3. 3
    mümkün değildir.
    tanıdığını zannedersin fakat tanıdığın gibi çıkmaz sonuç olarak hayal kırıklığına uğrarsın. birini tanımaya çalışmayın ya da her şeye hazırlıklı olun. kimse göründüğü gibi değildir.
  4. 4
    bir insanı tanımanın en iyi yolu onunla birlikte aynı evde yaşamaktır.
  5. 5
    deveye hendek atlatmaktan daha zor olan şeydir. çünkü insanoğlu değişkendir, hayat koşulları ve yaşam standartları değiştikçe insanların beklentileri, huyları ve zevkleri de az da olsa değişkenlik gosterecektir. aha birini tam tanıdım bak, dersiniz. aslında sadece ve sadeve tanıdığınızı sanarsınız, halbuki bu, başlangıçtın ta kendisidir. bir insanı asla tam olarak tanıyamazsınız nokta*
  6. 6
    bir hayatı tanımaktır.
  7. 7
    Kimileri çok karmaşık olmadığından fazla zamanınızı almıyor tanımak. En azından kafanızda gerel anlamıyla 'yapabilecekleri' ve 'yapamayacakları' tahmini oluşuyor.

    Ancak kimileri var ki yıllarca uğraşsan bile boş. Günü gününü tutmayan insanı tanımaya çalışmak gerçekten psikolojik anlamda çok yorucu.

    Zorla tanıyın demiyorlar aslında neden kendimi bu kadar kastım bilmiyorum qsfgjkl.
  8. 8
    gri bölgedir.

    önce iletişim kurmayı gerektirir.
    karşılıklı...

    ama türkiye işte, her yeni birisiyle iletişim kurduğunda "hadi hadi.. seni hınzııırrrr" tepkisi almaktan usanıyo insan bazen... neyse, alıştık yıllar yılı.. yönetebiliyoruz...
  9. 9
    bunun en güzel yolu ya birlikte seyahate çıkmak ya da aynı evde kalmaktır.
  10. 10
    Yorucu gereksiz eylem
  11. 11
    hacem bektaş veli ''okunacak en güzel kitap insandır'' diye buyurur. fakat insan okumak güzelliğine erişmenin güzelliği, kendini tanıma ve okuma cesareti gerektirir. çevresinde biyolojik ve fiziksel neler oluyor diye merakı da gerektirir hatta.
    fakat günümüz insanı çok aceleci böyle zahmetlere vakti de yok, takati de yok. karizma, para, kisvenin göz alıcılığı yetiyor işte bir insanı tanımak için. onu önce tanrılaştırıp, sonrasında dibe batırmak için bunlar yeter de artar bile. sevgi denen şey hakkında hiç bir şey bilmeyip, kişinin kişiye sağlıksız bir bağımlılık hissiyatı için bunlar yetiyor.

    insanın kendiyle ilişkisi, her zaman için karşısındakiyle ilişkisidir. karşısındakiyle ve diğer insanlarla ilişkisi kendisiyle ilişkisidir. yaşamda kişi mutlu olmak istiyorsa olağan üstü bir tanıma ve tanımlama çabasından başka çıkış yolu yoktur. eğer bu zahmetli yolu seçmezse ortalama 3 yıllık evlilikler kaçınılmaz sondur. sonrası ise aile bilmeyen çocukların gelecek dramlarıdır. anksiyete krizleriyle her gün daha fazla dolup taşan acil servis üniteleridir.

    bir insanı tanımak gayet tabii ki mutluluğun anahtarlarından olabilir. fakat öncelikle kişinin mutluluğunu ve mutsuzluğunu tanıması gerekir. tekrar ediyorum ki bu yol zahmetli bir yoldur.
  12. 12
    Tanıdığını sanmak.
  13. 13
    Zor is, ben daha kendimi bile tanımıyorum
  14. 14
    kolaydır, en azından benim için.. ama siz insanlar tarafından tanınmak zor.. hiç kafanız çalışmıyor.
  15. 15
    Herkesi bize gösterdiği yüzüyle tanıdığımız için pek de mümkün değil sanırım.
  16. 16
    Hiç yapamadığım eylem. Öyle çok yüzleri var ki çevir çevir tanı.