kayıt

musa

  1. 1
    bir erkek ismi.

    musa musa gülşah gülşah cümlesinden aşinayız bu isme.
  2. 2
    (bkz: mousa)
  3. 3
    bir şeyleri yarmayı seven peygamberdir. (bkz: deniz'in ikiyeayrılması)
  4. 4
    mucizelerini es geçerek, peygamberler arasında en insani olanı ve en eğlenceli olanıdır. allah'ı merak etmesi ve onu görmek için yalvarması ne kadar insani olduğunu iyi anlatır heralde.

    allah'a onu görmeyi çok istediğini söylediğinde aldığı yanıt;

    "sen, beni göremezsin."

    sufiler bu konuyu şöyle yorumlamışlar.

    "allah burada musa'ya, kendi varlığına inandığın ve benden bağımsız olarak 'sen' olduğuna inandığın (şirk) sürece beni göremezsin."

    ama tabi musa rahat durur mu, ısrarlara aynen devam edince allah;

    "şu dağa gel, eğer dağ dayanabilirse, beni görebilirsin" demiş.

    dağa giden musa dağın paramparça olduğunu görerek bayılmış.

    peki bu konuda sufilerin yorumu ne olmuş?

    "orada dağ musa'nın varlığını simgeliyordu. dağın parçalanması da musa'nın varlığının ortadan kalktığını. orada musa ikilik düşüncesinden kurtularak teklik kavramını tecrübelemiştir."

    kendine gelen musa da şu sözleri söylemiş;

    "artık senin duyularımın çok çok üzerinde bir varlık olduğunu biliyorum ve ben sana ilk iman edenlerdenim."
  5. 5
    ümmetinden zulüm gören peygamberdir. zira zulüm sadece fiziksel değildir verdikleri sözleri tutmamaları bir tür eziyettir.
  6. 6
    (bkz: musai)
  7. 7
    pbs.twimg.com/...
  8. 8
    eskiden semavi dinleri, pagan dinlerin evrim geçirmiş hali olarak görür saygı duyardım. ama artık semavi dinleri, paganizmin çok kaba bir defarmasyonu olarak niteliyorum.

    musa kıssasını ele alalım. kutsal kitaplarda geçen hali zaten çok kişinin malumudur. ama aslında musa, rab'la allah'la ilgisi olmayan bir halk önderidir. firavunun sarayında, muktedirin evlatlığı ve baş veziri olarak yükselmiş bir adamdır. ama ezilen kölelerle, egemen aristokrasi arasındaki çelişki beynini kemiriyordur. bir süre safını kölelerden yana seçerek onları kurtuluşa ulaştırmıştır.

    elindeki asa ile kızıl denizi falan yarmamıştır. bu öykünün aslını anlatmak isterim. musa gençliğinde bütün nil deltasında köleleri denetleyen bir saray amiridir. kızıldeniz belli yıl döngüleri arasında yaya olarak geçilecek kadar çekilir. musa bunu çok iyi bilip hesapladığı için halkını güven içinde yaşayacakları topraklara ulaştırmıştır.

    kurtuluş allahta, rab'da değil, müsbet bilimlerde ve insan sevgisindedir.
  9. 9
    Erkek adı bir ad sudan gelen demekmiş isim.