kayıt

neden yaşıyoruz

  1. 1
    farklı bir sözlükte bir yazar arkadaşın sorduğu soru.

    cevabım:

    toplum tarafında kabul edilmiş ideal yaşam koşullarını yakalayabilmek için.
  2. 2
    İnsanlar us ile tam bir cevaba kavuşturamadığı soruları felsefe ya da felsefeden farklı olarak ilahi ve usdışı kavramlar ile açıklamaya çalışmakta.

    Örneğin epikürcülük, stoacılık veya hedonizm ile insan hayatını zevk ve mutluluk üzerine kurup bir şeyler elde etmeyi hedefler ki hayatın temel gayesi bundan ibarettir. Tabi bu mutlu olmanın temel etik değerleri vardır. Farzımuhal semavi dinlerde hepimizin bildiği üzere yaşamın temel gayesi iyi bir insan olup bizi yarattana kulluk etmektir. Peki; üreyen, üreten ve ilerleyen insan yaklaşık 60-70 yıllık hayatını sadece mutlu olmaya, iyi bir insan olmaya ya da bir üst varlığa kulluk etmeye mi harcıyor? Semavi dinler haricinde tanrıyı farklı şekillerde atfeden belli felsefe ekolleri de mevcut. Tanrıyı spinoza'nın anlattığı gibi ele alsak ve bu şekilde hayata bir yön verdik desek, o zaman da biz sadece bir süreklilik içerisindeki küçük bir parça olmuyor muyuz? İnsan mutlak olarak varlığın devamı için mi hayatını devam ettirmeli?

    Bunların tamamı dışında insan eylemlerini bilinçsizce belli hayvani dürtüler ile de gerçekleştirebiliyor. Üreme bunların en başında geliyor. Bu bilinçsiz eylemi bir de toplumsal ve bireysel değerlerce kutsallaştırıp bu değere karşı gelenlere suçlu gözü ile bakılıyor. Yani buradan kişi benliğini başka bir canlıya aktarmasını zorunlu hale getirdiğimiz çıkarımını yapıyorum. Bu çıkarım nezdinde insanın temel yaşam gayesini bir süreklilik yaratmak ve içindeki hayvani dürtüleri doyurmak olduğunu anlıyorum. İşte bu hayvani dürtüleri açıklamakta yetersiz kaldığımız için burada usdışı kavramları devreye sokuyoruz.

    Koca hayatımız anlam veremediğimiz yaratılıştan gelen dürtüleri yerine getirmek üzerine kurulu. Eee, o zaman bizi makineden ayıran bir şey kalmıyor. Hisler, duygular ve düşünceler hatta toplumsal değerlerimiz sadece bu dürtüleri desteklemek için meydana gelmiş olmuyor mu?

    (bkz: üniversite sınavına doğru yaşamı sorgulamak)
  3. 3
    Ölmek için.