kayıt

unutmak

  1. 1
    bir şeyi hatırından farkında olmadan çıkarma durumu.

    ülkemizde bilhassa siyasi konularda, felaketlerde " bunu da unuttuk, yazıklar olsun" denir. son örneği 13 mayıs 2014 soma maden ocağı patlamasıdır. "soma'yı unuttuk" e peki ne yapacağız? evet üzüldük, sorumlulara tepkimizi öyle ya da böyle gösterdik. ama daha ne yapacağız? ömrümüz boyunca hemen her yerde felaketler yaşanıyor, yaşanacak. hiç gülmeyecek miyiz, sürekli matem havası mı taşıyacağız.

    not: aman faciaları es geçelim vur patlasın çal oynasın dediğim anlamını çıkaranları "saygıyla" selamlıyorum peşinen.
  2. 2
    başarmanın yarısıdır.
  3. 3
    beynin kendini savunma mekanizmalarından biri. pisliğin halı altına itilmesi misali kötü anıların ayak altında olmayacakları derinlere bir yere gönderilmesiyle gerçekleşen durum.

    pislikleri halı altına itelemek. kendi ikiyüzlülüğümüz, kendi vurdumduymazlığımız, orada bir yerde zor şartlar altında çalışan birileri var ama ben değilsem, benim babam, annem, kardeşim, evladım değilse allah kolaylık versin demekle yetinmek. gördüğümüz ama bir şey yapmadığımız sömürüler, haksızlıklar, kanunsuzluklar bir yerinden patlayıp da kaçtığımız, görmezden geldiğimiz o pisliği suratlarımıza vurduğunda, işte bundan kurtulmak.
  4. 4
    bol vitamin takviyesi, yok hafıza tekniği derken, unutmak alışkanlıktır kabul ettim durumuna geldim artık.o denli unutkan ve hayatı zor geçen bir insanım.

    (sbkz: beni unuttun mu diyen sevgiliye bilemedim hangisiydin sen demek)
    (sbkz: sakın unutma denilen şeyi almadan eve gelmek)
    (sbkz: unutkan insanlara aşık olmayın huyudur unutur.)

    bazen iyidir işte kendini üzeni istese de hatırlamaz, bazen de yazının sonunda ne yazacağını unutur,işte o kötü olur.
  5. 5
    basit bir nesne ise kolay, bir kişi ise zor olandır. zaten ikincisine de unutmak denmez, unutmaya çalışmak ya da hatırlamamaya zorlamak denir. kimse bir şeyler paylaştığı insanı, ki bu özellikle sevgiliyse kolay kolay unutamaz. unuttum der, halbuki lades oynuyormuşçasına "aklında"dır, bizi yemesin... kabul edelim ki unutturan biri gelene kadar unutulmaz... mirkelam'a da selam olsun yeri gelmişken. anılarla gönülleri hoş tutup avutmak isteyen kişi ise zaten o güzel günleri unutmamalıdır. belki unutulmayan kişi de levent yüksel tadında beni unutma ya da esmeray gibi unutama beni diyordur içinden... sonuç mu? "gözlerimde yaş kalbimde sızı unutmadım seni"ye illa ki bağlanır. * *
  6. 6
    sağlıklı bir insan açısından imkansızdır. sağlıklı insan hiçbir şeyi unutmaz. görüntüler sadece geri plana atılır. vakti zamanı geldiğinde bilinçaltı onu düşünce evrenine itecektir. sokakta görülen herhangi biri bile hafızada yer edinir. rüyalar ise bu fırtınanın açığa çıktığı zamanlardır. düşünme kısa bir süreliğine bastırılacağı için ilkel duygularla birlikte unuttuğumuzu sandığımız şeyler de gün yüzüne çıkar. bu bir tür boşaltımdır. uyanma anı ile beraber bunlar yeniden beynimizin tozlu raflarına doğru yol alırlar. unuttuğumuzu sandığımız objeler, kişiler sadece bir süreliğine aklımızdan çıkartılır. üst beyin ram gibi çalışır. sadece o an gerekli şeyler öne getirilir ve onlar göz önünde tutulur. anakart ise bilinçaltıdır. ne var ne yoksa biriktirir. çıkar, zarar gütmez. sonuç olarak dış müdahale olmadan da ram boşaltılır ama anakart hep sabittir. ram temizliği ise unutma hissi uyandırır. uyaran ortaya çıktığında yani siz dosyaya çift tıkladığınızda anakart onu dışarı itecektir. ve bum. unutmamışsınızdır.
  7. 7
    bir süreçtir.

    şayet bu özellik bize yüklenmese ve hayatın bütün acıları üst üste binse kimsenin 30 yaşını geçebileceğini düşünmüyorum. iyi ki unutuyoruz.
  8. 8
    insanlar aldıkları yeni bilgilerin büyük bir bölümünü ilk saatte unutur.
    sekiz saatten sonra hala hatırlanan seyler cogunlukla bellekte kalır.
  9. 9
    bazen çok zor olan durum.
  10. 10
    şahsımın çoğunlukla yapamadığı şey. bir şeyleri akıldan çıkarmak , uçup gitmesi gibi bir şey.
  11. 11
    geriye ket vurma yöntemini kullanarak, sürekli yeni bilgiler edinip eskileri sikip atmamızı tanımlayan kelime.
  12. 12
    "Her şey nasıl bitiyor?
    Nasıl yabancılaşıyor insanlar?
    Hiçbir şey olmamış gibi.
    Birlikte yemek yer miydik?
    Nerelere giderdik?
    Şakalarımız nasıl şakalardı?
    Kavgalarımız?
    Sesi nasıldı sesi?
    Unutmak değil, başka bir şey bu."

    Cemal Süreya
  13. 13
    hayata devam edebilmek için bir savunma mekanizmasıdır. başına gelen kötü olayları unutmayı kastetmiyorum. başkalarının başına gelen kötü olayları kastediyorum. soma faciası gibi, gezide ölenler gibi, Van depreminde evsiz kalan onca insan gibi. sürekli bu olayları hatırlayıp üzülmüyorum ben, yapan da var mı bilmiyorum. varsa helal olsun çünkü benim gözümde imkansız. unutuyorum çünkü unutmam gerekiyor. başka türlü nasıl devam edebilirim gündelik hayatıma? arkadaşlarımla stüdyoya giderken, akşamları birer bira içerken, kız arkadaşıma sarılırken bu olayları düşünemem. eğer sürekli bunları düşünürsem kendi hayatıma gerektiği gibi devam edemem maalesef. bu olaylar popülerliğini kaybedince birçok insan bunu yapıyor. yardım etmeye vakti ve maddi gücü olan yardım edip vicdanını rahatlatabiliyor belki ama benim uyguladığım tek şey unutmak. ama bunu kabullendiğim için mutluyum, en azından her faciada facebook resmimi siyah yapıp da ardından ironi gibi "hiç unutmayacağız" yazmıyorum. kendi çevremde bunu yapanların sosyal hayatlarına baktıkça böyle yazmaları çok ikiyüzlüce geliyor. gerçekten unutmayan, felaket mağdurları için ellerinden geleni yapan insanlara helal olsun. daha da yazardım da yazacağımı da unuttum hakikaten
  14. 14
    (bkz: to forget )
  15. 15
    Bir insana hissettirebilecek en kötü duygudur.

    (bkz: yokmuş gibi davranmak)
  16. 16
    not alınırsa olmayacak eylemdir.

    post it, telefona pcye reminder'lar vs.

    not: illa duygusal mı yazılması lazım kardeşim? h'alla h'alla..
  17. 17
    (bkz: unutma unutulanlar unutanları asla unutmazlar)
  18. 18
    "Unutmak kelimesi undan çıkmış. Bildiğimiz un yani, hamur işi, öyleymiş. Unutmak için un ufak etmek gerekiyomuş. Birini bütün olarak unutamazmışsın zaten, öyle pat diye unutamazmışsın. Öyle yavaş yavaş gidermiş, yavaş yavaş unuturmuşsun. Gözleri, kaşı, burnu ile kulağı, sesini yavaş yavaş. Unuttuğun zaman da o kişi olmazmış. hatırlamazmış. Sonra unuttuğunu unuturmuş. Ben unutmak istiyom la. Her gün ne zaman unutcam diye soruyom kendime, her sorduğum zaman da her şeyi yeniden hatırlıyorum ben, daha net. Unutamıyom ben."
    - behzat ç.
  19. 19
    bu dünyanın en acımasız ve en sefil duygusudur. çaresizliğin en büyük kankası olup birlikte çok güzel bir şekilde her şeye sağlayabilirler. unutmak bir süreçse ben hep başındayım. iyi ve ya kötü tüm her şeyi hatırlıyorum. ve unutmak istediğim hiç bir şeyi unutamadım. unutamayacağım, acılar üst üste bir kütle halinde bedenime ve ruhuma çarparken ben bir sandal gibi sürüneceğim bu ölümsüz topraklarda. sonuç olarak unutmak, varoluşunu yoksaymak, yoksul kalmak gibi.
  20. 20
    Kolay demistin.. alısırsın demistin.. kolay olan ne var ki bu hayatta zaten olmuyor ya cidden olmuyor hayatına istersen onlarca kişiyi sok unutamiyor insan ben anlamiyorum abi ya.
  21. 21
    "unutmak, var olanı yok etmektir."

    hakan günday malafa
  22. 22
    İnsan hiç bir şeyi unutmaz unutamaz sadece üzerinden zaman geçtikçe esen rüzgarlar üstünü kapatır ve bazen öyle anlar olur ki rüzgarların getirdiği bütün tozları tek nefeste üfleyiverir..insan unutmaz sadece alışır.
  23. 23
    Insanın en aciz kabiliyeti/kabiliyetsizliği...

  24. 24
    (bkz: shift+delete )
  25. 25
    imkansız bir olaydır.unuttuğunu sanan kişi sadece oyalanacak bir şey bulmuştur,bir nevi mastürbasyon yapıyordur.bu olay bir aşk olabilir,dün yediğiniz patatesli omlet olabilir olabilir de olabilir yani..