kayıt

yılmaz güney

  1. 1
    1984 yılında fransa'da ölen sinema oyuncusu ,yönetmen yazar. sinemanın çirkin kralı .
  2. 2
    Ayhan Işık, Ses dergisinin 26 Aralık 1966 günlü sayısında Yılmaz Güney için şunları demiş:

    "Arkamdan lakırdı ediyormuş. Bu yönünü beğenmedim.
    Aynalara ateş etmesi, müzisyen bıçaklaması, elinde tüfekle dolaşması, nikahlanmadan çocuk sahibi olması, toplumun ahlaki değerlerini sarsıcı şeyler.
    Ben daha dün 532 bin lira vergi ödedim. Ama hiçbir zaman üç otomobili yan yana dizip, reklam yapmadım."
  3. 3
    komünizm ve devrimcilik suçundan yargılanan ve vatandaşlıktan çıkarılan oyuncu.
  4. 4
    yol filmiyle altın palmiye kazanmıştır. yönetmenliği oyunculuğundan çok daha iyidir.
  5. 5
    aramızdan bedence ayrılışının üzerinden 30 yıl geçmiş kürt sanatçı, devrimci düşünür.
  6. 6
    güzel sözlerinden sadece bir tanesi,

    "geriye kalan tek şey yüreğim. ona da sahip çıkamıyorum. baksana almış başını gitmiş sana."
  7. 7
    imralı'da yattığı vakit çekilmiş fotoğrafları yayınlanmış, döneminde ciddi etkiler bırakmış sanatçı.

    www.milliyet.com.tr/...
  8. 8
    "bu yasaklar hiç bitmeyecekti. yasakların arkasında bir adam gülecek, biz bu yasaklar içinde eriyip gidecektik. ne yapsak yasak. tüm ömrümüz böyle geçecekti."
  9. 9
    hakim: ilk suçunuz neydi?
    yılmaz güney: ilk suçumuz yoksul olmaktı.
  10. 10
    13 Eylül 1974’de Adana’nın Yumurtalık İlçesi’nde hakim Sefa Mutlu'yu öldürmüştür.

    www.hurriyet.com.tr/...
  11. 11
    türk solunun nefis bir özetidir. türkiyede sol neden halka ulaşamıyor,%50 neden akpye oy veriyorun cevabı yılmaz güneyi kahraman,,halkçı,büyük önder,devrimci ilan eden çok zeki solculara sorulması gerekir.

    ayrıca filmleri çok kötü.
  12. 12
    yurdum solcusunun entelektuel citasidir bu adam nazim hikmetle beraber. edebiyatta nazim sinemada yilmaz. bu yuzden sol cok sikko. yapmaciklar.
  13. 13
    memleketin gördüğü en güzel çirkin kraldır. yakın arkadaşı tuncel kurtiz de yakın zamanda yanına taşınmıştır. orada uslu durduklarını hiç sanmıyorum.
  14. 14
    kendisinin adana'dan çıktığı yaştan ilham alarak istanbul'a gitmiştim zamanında. sonuç itibarı ile birkaç ay serseri gibi yaşamış, karaköy'de bir hayli vakit geçirip geri gelmiştim. yine geri gittim ama bu defa yeni bir yılmaz güney olmak umudu ile değil. bir çirkin kral kolay yetişmiyormuş demek. aslında beyaz takım elbise giyemiyorum yoksa on numara yılmaz güney olurdu benden. hımfs.
  15. 15
    (bkz: çirkin kral)
  16. 16
    şöhretini ve ağır sinema abiliğini, yaptığı filmlerden çok, siyasi duruşuna, yaşadığı olaylara borçlu çirkin kraldır.

    önceden çektiği filmlere bakıldığında pek çoğu herhangi bir derinlik içermeyen çakma gangster filmleridir. ekürisi cile zevksiz bir örnek giyinmeler, canlandırdığı karakterlerin şiddet ve silah düşkünlüğü çok belirgindir.

    baş yapıtları sayılan sürü ve yol filmlerini kendisi hapiteyken şerif gören çekmiştir. haa, sık sık hapishane ziyaretleri ile yılmaz güney'den ilham ve fikir aldığı söylenir, kabul edilir ama sonuçta filmlere son dokunuş şerif gören'indir.

    bir kavga sonucu işlediği söylenen cinayetine siyasi anlam yüklenmese ortalama bir artist olarak zar zor hatırlanır olacaktı.

    (bkz: bir alex değil ) söylemine uygun olarak bir fikret hakan değildir, bir tarık akan değildir.
  17. 17
    Hemşerim olmasına ve bu kadar ünlü olmasına rağmen hakkında neredeyse hiçbir şey bilmediğim kişi.
  18. 18
    bugün 80. yaşına giren unutulmaz sinemacı, tutkulu kişilik, çirkin kral. urfa siverek'ten paris'e uzanan kısacık bir hayat. huzur içinde yat çirkin kral.

    www.youtube.com/...
  19. 19
    1983 yılında türk vatandaşlığından çıkarılmış oyuncu.

    (bkz: çirkin kral)
  20. 20
    twitter.com/...

    (bkz: kralsın ya çirkinliğini boşver)
  21. 21
    Kadına şiddet uygulamışlığı,bir hakimi öldürmüşlüğü bulunan pabucumun devrimcisi bir Kürt ırkçısıdır,oyunculuğunda da jestleri mimikleri doğru düzgün kullanamayan vasat biridir.
  22. 22
    ''Bir çocuğun dileği çikolata, oyuncak, belki bisiklet olur fakat ‘daha iyi bir cezaevi’ olur mu?''

    (bkz: duvar)
  23. 23
    aşk-ı memnu dizisinin fanları pek bilmez ama firdevs yöreoğlu adlı karakteri canlandıran, nebahat çehre ile evlilik yapmıştır. hatta kadını dövdüğü falan da söyleniyor...
    • ne kadar büyük bir aşk yaşadılarsa artık yıllar sonra nebahat çehre'den şu paylaşım gelmişti. ayrıca nebahat çehre'nin firdevs yöreoğlu olarak bilinmesi üzdü.

      www.instagram.com/...
  24. 24
    İyi bir katil,berbat bir oyuncudur,kadın düşmanı bir magandadır,yeteneksizliğine rağmen adam yokluğunda büyük oyuncu muamelesi görmüştür, Yilmaz Güney vasat bile değil berbattır,oyuncu dediğin Haldun Dormen,Haluk Bilginer,Münir Özkul,Tarık Akan,Kemal Sunal,Ayşen Gruda,Yıldiz Kenter,Adile Naşit,Şener Şen gibi rol yaptığını belli etmeden yaşarcasına oynar bu oyuncularin gözlemi iyidir,ses ve bedenlerini duyguya ve karaktere göre kullanmayı bilir eserin vermek istediği mesajı vererek oynar oyuncu dediğinin sağlam bir büyüleyici eğeri olur ben bu karakterin yerinde olsam ne yapardım diye düşünür ve karakteri içselleştirir ve rol yaptığı belli olmaksızın yaşarcasına oynar bu adamda ne gözlem var ne büyüleyici eğer ne hız ve tartım ne çoşkuyu yavaş yavaş zirveye taşımak var yani çoşku eşiği de yok bu adamın metot oyunculuğu sıfır buna büyük oyuncu dendiğini duysa stanislavski mezarinda ters döner o adamın emeğine,araştırmasına,geliştirdiği yöntem ve tekniklere,oyunculuk üzerine yazmış olduğu kitaplara yazıktır,günahtır,yapmayın etmeyin.
  25. 25
    "arkadaşlar, dağlarımız,ovalarımız ve ırmaklarımız bizi bekliyor. biz bütün ömrümüzü gurbette geçirip gurbet türküleri söylemek istemiyoruz. biz yiğitlikleri ile destanlar yazmış bir halkız ve önümüzde duran bütün güçlükleri yenecek azme, kararlılığa ve koşullara sahibiz. türk, acem ve arap devrimci demokratları kürt ulusunun kendi kaderini tayin hakkının en candan savunucuları olarak bu kavganın bir parçasıdırlar ve ortak düşmana karşı savaşmaktadırlar. ezilen sınıfların sınıf kardeşliği en güçlü silahlarımızdan biridir. dost ve düşman herkes bilsin ki kazanacağız, mutlaka kazanacağız. bir köle olarak yaşamaktansa bir özgürlük savaşçısı olarak ölmek daha iyidir!" 1984 nevruzu, paris.

    tek falsosu kadın dövmektir, sarhoşun teki eşine küfür etti diye silah çekip öldürmek yakışmamıştır. ibo ve bilumum onursuz gibi halkını satmamıştır, zulmün karşısında durmuştur. yılmaz güney büyük bir devrimci asla olamamıştır fakat büyük bir sinemacı, gözü kara bir zazadır. çirkin kraldır.

    • Tek falsosu kadın dövmekmiş yoksa sevgi pıtırcığıdır kendisi, ben ideolojik bir bakışla bakmadan stanislavski gibi bir dehanın kuramından yola çıkıp neden berbat oyuncu olduğunu anlattım büyük sinemacı falan değildir büyük oyuncu orada yazdığım isimlerdir,tek falsosu kadın dövmek değildir aynı kadını öldürmeye de teşebbüs etmiştir,aynı filmde rol aldığı bir oyuncunun karısını da intikam için ayartmış uçkuru düşük bir abazandır bir katildir,Sefa Mutlu'nun olay anında sarhoş olduğunu nereden biliyorsunuz olay anında yanında mıydınız emin misiniz sarhoş olduğuna rahmetli birinin arkasından iftira atmak hoş bir şey mi şimdi dersenİz ki sen de Güney'in arkasından konuştun ben iftira atmadım Yılmaz Güney bu dediklerimin hepsini yapmıştır kanıtı vardır, iftira değildir,ezilen ulus milliyetçiliği denen kavram da böl,parçala,yönet anlayışının bir nebze sosyalizm sosuna bulandırılmış halidir ki bu ezilen ulus milliyetçiliğinden bahseden Lenin'in bizatihi kendisi Azeri ulusunun ve pek çok ulusun kendi kaderini tayin hakkını tanımayıp ülkelerini işgal etmiştir ezilen ulus milliyetçiliği de dahil hemen her türlü separatist milliyetçilik anlayışının dönüp dolaşacağı yer öyle halkların kardeşliği falan değil halkların düşmanlığı,nefret ve terörizmdir tarih bize bunu göstermiştir.Yılmaz Güney gibi zulümle zalimin karşısında durulmaz böyle yaparsanız siz zalim olursunuz zulmün önünde duran değil,gözü kara dediğiniz kişi işlediği suçu kabullenmeye gözü yemeyip yeğeninin üzerine atmaya çalışmış biridir bayağı da gözü karaymış(!) doğrusu.Tek falsosu kadın dövmekmiş sanki alt tarafı yere izmarit atmış gibi bahsediyor türkiye'de sol bu tip berbatları sırf bizim taraftan diye göklere çıkarmaktan vazgeçemedi, vazgeçemeyecek de bir türlü durum onu gösteriyor.