kayıt

27 mayıs darbesi

  1. 33
    27 mayıs bir bayramdır. kutlu olsun!

    Gazeteci: “İhtilal yapmak için birikiminiz var mı?”
    Cemal Madanoğlu: “İhtilal için birikim değil taşak gerekir. O da ben de var.”
  2. 34
    bugün 60. sene-i devriyesi olandır. kutlu olsun. teknik olarak darbedir ama düşünce yapısı olarak devrimdir.

    Teknik olarak 27 Mayıs bir darbedir.. Ama olay bir askeri cuntanın planının çok ötesindedir. Toplumsal bir hareket vardır. Hatta 68 kuşağı hareketlerinden daha bile ciddi. 27 Mayıs ihtilalinde Anayasa'nın yapımı sürecine halkın geniş bir kesimi dahil edildi, meslek örgütleri, akademisyenler, karşı devrimci DP harici siyasiler vs.'den oluşan bir Temsilciler Meclisi teşkil edildi. çoğu kişi bilmez ama oy ağırlığı Milli Birlik Komitesi'nden fazlaydı.

    27 mayıs İhtilal olamamıştır veyahut dönüşememiştir. İhtilale dönüşememe nedeni hareketin, menderes'i devirdikten sonrası hakkında planı veya bir ajandasının olmamasıydı. Hemen demokrasiye gideceğiz denilmişti lakin sorun demokrasiye gitmek veya gitmemek değildi. sorun iktidarı devirdikten sonra iktidar olmakta idi. Demokrasiye dönmek yerine devrimleri koruyup kollamak için yönetim de kalsalardı bir ihtilale dönüşebilirdi.

    27 mayıs cuntacılık niyetiyle yapılmamıştır. cuntacılık nedeni ile yapılsaydı birçok ülkede olduğu gibi, ülkeyi en az 10 yıl yönetebilecek iken, hemen 1 yıl sonra demokrasiye dönülmezdi.

    Meselenin özü birkaç noktadadır. Meşruiyeti, fikri ve hedefleri tüm başarı veya başarısızlığının değerlendirme kısmı buralardadır.

    27 mayıs sonrası çıkarılan anayasa "aşırı özgürlükçü" olduğu için halk tarafından iyice idrak edilememiştir, ve ortamda komünizm tehlikesi yaratmıştır. sonrasında doğan güç boşluğunun doldurulamaması sonucu oluşan siyasi istikrarsızlık, ekonomik kaos ile birleşip 1980 darbesi getirmiştir.

    orduya şükran
    türk ordusu vazife başında
    hürriyet
    idealimiz madden ve manen yükselecek türkiyedir
  3. 35
    (bkz: 27 mayıs devrimi)

    pbs.twimg.com/...
  4. 36
    günün anlam ve önemine binaen avatarımı cemal madanoğlu paşaya ayırdım. 1961 anayasası'nın getirdiği özgürlüklerden günümüzde fersah fersah uzağız. kendi adıma teşekkürü borç bilirim. günün birinde o özgürlüklere yeniden kavuşmak ümidiyle.
  5. 37
    kimine göre darbe kimine göre devrimdir. adnan menderes'in amerika ile yakın ilişkileri ve hilafet tehditi üzerine gençliğin hazırlayıp ordunun uyguladığı darbe/devrimdir.

    i.hizliresim.com/...
    i.hizliresim.com/...
    i.hizliresim.com/...
    i.hizliresim.com/...
    i.hizliresim.com/...

    ilerleyen yıllarda eylemi devrim olarak görenler, eylemi gerçekleştiren komitenin tasfiyesinin yapılmasının istenmesi üzerine kontra bir eylem daha gerçekleştirmiş fakat başarılı olamamışlardır.

    (bkz: talat aydemir)
    (bkz: fethi gürcan)
    (bkz: harbiyeli aldanmaz)
  6. 38
    (bkz: hakimiyet milletindir)

    pbs.twimg.com/...
  7. 39
    devrimdir.

    media.dunyabulteni.net/...