kayıt

27 mayıs darbesi

  1. 1
    *

    türk siyasi tarihinin kara lekelerinden bir tanesi. 1961 tarihli.

  2. 2
    bilinmeyen bir hikayesi de vardır. bir küçük intikam hikayesi.

    fotoğraf

    natoya girmek ve marshall yardımlarına karşılık vermek için girdiğimiz kore savaşında, 3000 bin askerini kaybetmiş iki yüzbaşı. savaştan sonra ikisi de yemin eder, adnan menderes'i elleriyle öldüreceklerdir.

    bu savaş nedeniyle ordu içinde öyle bir nefret uyanır ki, seneler boyunca orduyu sakinleştirip darbeyi engelleyen bir komutan, adnan menderes'in de etkisiyle genelkurmay başkanlığına kadar yükselir. ancak darbe engellendikçe ordu içindeki nefret derinleşir, öyle ki harp okullarında bile yavaş yavaş bir nefret oluşmaya başlar.

    ''genç subaylar rahatsız''

    kuvvet komutanları ve genelkurmay başkanı arasında bir darbe görüşmesi olur. kuvvet komutanları darbeden yanadır. ''artık okullar bile kaynıyor, zapt edemiyoruz'' derler. genelkurmay başkanının darbeyi yine engellemek için söz almaya yeltenmesiyle, jandarma genel komutanının ayağa kalkıp masaya silahını koyması bir olur.

    ''bu darbe olacak, karşı koyarsan seni de öldürürüz.''

    iki genç subay girer içeri, thompsonlarını genelkurmay başkanına doğru tutarlar, ve darbe için harekete geçerler. 27 mayıs sabahı saat 04:00'da alparslan türkeş, radyoda darbe bildirisini okuyordur.

    intikam yemini eden iki yüzbaşı ise, adnan menderesin hapishanesinden sorumlu komutanlar olmuşlardır. yok yere kaybettikleri askerlerinin öcünü almışlar, fotoğrafta keyifle gülümsüyorlardır.



  3. 3
    1990 yılına kadar bayram olarak kutlanmıştır.

    ayrıca bugün yıldönümüdür.
  4. 4
    "Sizlere dargin degilim, sizin ve diger zevatin iplerinin hangi efendiler tarafindan idare edildigini biliyorum. Onlara da dargin degilim. Kellemi onlara götürdügünüzde deyiniz ki, Adnan Menderes, hürriyet ugruna koydugu basini 17 sene evvel almadigimiz için sizlere mütesekkirdir. Idam edilmek için ortada hiçbir sebep yaok. Ölüme karar-i metanetle gittigimi, silahlarin gölgesinde yasayan kahraman efendilerinizce acaba söyleyebilecek misiniz ?

    Sunu da söyleyeyim ki, milletçe kazanilacak hürriyet mücadelesinde sizi ve efendilerinizii yine de 1950'de kurtarabilirdim. Dirimden Korkmayacaktiniz. Ama simdi milletle el ele vererek, Adnan Menderes'in ölümü sizi ebediyete kadar takib edecek ve bir gün sizi silip süpürecektir. Ama buna ragmen merhametim sizlerle beraberdir.
  5. 5
    Bugün AKP neyse o gün DP oydu. Yolsuzluk oldu mu bilmiyorum ama siyasi hayatta tekelci olmak için uğraştılar, siyasi olarak önlerini açmaya çalıştılar ve 1961 anayasası bunları bir daha yaşamamak için en demokratik anayasayı sundu. Sonra demokrasi ülkeye büyük beden oldu , darbe geldi tekrar ve disiplinli bir 1982 anayasası ile baş başa kaldık.
  6. 6
    kimine göre darbe kimine göre devrimdir. adnan menderes'in amerika ile yakın ilişkileri ve hilafet tehditi üzerine gençliğin hazırlayıp ordunun uyguladığı darbe/devrimdir.

    i.hizliresim.com/...
    i.hizliresim.com/...
    i.hizliresim.com/...
    i.hizliresim.com/...
    i.hizliresim.com/...

    ilerleyen yıllarda eylemi devrim olarak görenler, eylemi gerçekleştiren komitenin tasfiyesinin yapılmasının istenmesi üzerine kontra bir eylem daha gerçekleştirmiş fakat başarılı olamamışlardır.

    (bkz: talat aydemir)
    (bkz: fethi gürcan)
    (bkz: harbiyeli aldanmaz)
  7. 7
    (bkz: 27 mayıs devrimi)

    pbs.twimg.com/...
  8. 8
    (bkz: hakimiyet milletindir)

    pbs.twimg.com/...
  9. 9
    darbe değil devrimdir.

    1960 ankara.

    pbs.twimg.com/...
  10. 10
    devrimdir.

    pbs.twimg.com/...
  11. 11
    devrimdir, hürriyettir.

    pbs.twimg.com/...
  12. 12
    subaylar eliyle yapılan, hemen hemen üst rütbelilerin iştirak etmediği bir darbedir.

    darbe sonrası yapılan anayasaya hemen hemen her kesimden insan çağırılmış ve fikirleri alınmıştır.

    sgk sistemi, iş hukuku dönemin çalışma bakanı bülent ecevit eliyle bizzat hazırlanmıştır. yani plazalarda o pembe götünüzü ferahlatan, altına işiyor denen ecevit'in ta kendisidir.

    ancak sonrasında çıkarılan anayasa halk tarafından sindirilememiş, aşırı özgürlükçü ortam komünizm tehlikesi yaratmıştır. sonraları iyice katmerlenen siyasi istikrarsızlık, ekonomik kaos ile beslenmiş ve ardından 1980 darbesi gelmiştir.

    diğer bilinen adıyla, siyasal islam besleyen.
  13. 13
    "Burası Türkiye Radyo Yayın Postaları, Türk Silahlı Kuvvetleri Türk vatandaşlarını radyolarının başına davet eder."

    devrimdir!

    twitter.com/...
  14. 14
    devrimdir.

    3.bp.blogspot.com/...
  15. 15
    devrimdir.

    media.dunyabulteni.net/...
  16. 16
    Üstünden 58 sene geçen devrimdir. Hürriyettir. Darbe değildir.

    pbs.twimg.com/...
  17. 17
    bir darbe tarihi.
  18. 18
    Arzumuz hürriyetti ordumuz hediye etti

    i.hizliresim.com/...
  19. 19
    78.media.tumblr.com/...
  20. 20
    devrimdir.

    birxsozluk.com...
  21. 21
    pbs.twimg.com/...
  22. 22
    pbs.twimg.com/...
  23. 23
    Devrimdir.

    pbs.twimg.com/...
  24. 24
    ia.tmgrup.com.tr/...
  25. 25
    on yıllık adı demokrat parti iktidarı halkı hem iktisadi dem de özgürlükler bağlamında uçurumun kenarına getirmişti. ama ortada demokratik bir seçimle hal yol edilmeyecek hiç bir durum yoktu. 27 mayıs askeri darbesi ülkeyi değil, günü kurtarmıştır.

    27 mayıs darbesinden sonra ismet inönü tarafından bilinen 3 darbe çok büyük güçlüklerle engellenmiştir. tsk'nın her hücresi ayrı cunta yapılanmalarıyla dolmuştu. 1964 yılında kıbrıs'da yunan tarafıyla yaşanan bir gerginlik sonrası ismet paşa, genelkurmay başkanını çağırıp savaş hazırlıklarının başlamasını ister. ama ordu böyle bir savaşa hazırlanamaz. bence bunun altında yatan neden, o dönemki tsk'nın cuntalar aracılığıyla siyasetle fazlasıyla hemhal olmasıdır.

    daha sonrasında 1971 muhtırasıyla demokrasiye müdahale eden tsk yine hücre hücre cunta kanseriyle yanıyordur. bunun sonucunda 1974 kıbrıs harekatında beklenen sonuç elde edilemez.

    arkasından 1980 faşist darbesi, 28 şubat faşist post modern müdahalesi ve ardından 15 temmuz girişimi.

    bir miktar darbeler tarihini araştırma fırsatım oldu. tsk'daki habis cunta kanseriyle en doğru yollarla savaşan siyasetçi erdoğan'dır. kendisinin bir muhalifi olsam da bunu söylemek boynumun borcudur.