kayıt

sokak hayvanları

  1. 1
    *
    sokaklarda sahipsiz zor şartlar altında yaşayan hayvanlardır. peki bu hayvanları bu duruma düşürenler kimlerdir elbette hayvanseverlerdir evet efendim misal bu yazıyı yazan kişi ve ukdeyi veren kişi sabahın köründe kalkıp sıçaçak diye bir köpeği gezdirmeyecekleri için hayatları boyunca bir hayvana sahip olmayacaklardır ve sokağa bırakılmış hayvanlarla mücadele bile etmeyeceklerdir .çok sikimde atmayın efendim atmayın sonra çıkıp yaygara yapmayın sağda solda siz aldınız götünüz yemedi attınız sokağa.
  2. 2
    Bu soğuk havalarda her gördüğünüz sokak hayvanını alıp bi binanın içine sokmayın kardeşim. Hastamısınız siz. Yavru kediyi görüyosunuz. Alıp binanın içine bırakıyosunuz. Sonrada siktir olup gidiyorsunuz. Güya yardım ettin o hayvana. Bir saattir nası miyavlıyo hayvan. Belliki annesine sesini duyurmaya çalışıyo. Bu kadar bilinçsiz olmayın kardeşim. Hastamısınız amına koyim.
    Tanım: bu soğuk günlerde bizden bilinçli şekilde yardım bekleyen hayvanlar.
  3. 3
    Su kaplarına bu soğuk günlerde bir kaç damla zeytinyağı damlatılması gereken hayvanlar. Suları donmasın gariplerimin..
  4. 4
    bu soğuk günlerde karınlarının doyurulması gereken hayvanlardır.

    köpekleri ve kedileri sıcak ortamlara sokmanıza gerek yok, zaten onları soğuktan koruyan tüyleri var.
    kediler ve köpekler kışın ısınmak için yedikleri besinleri yakarlar yani kalori harcayarak ısınırlar. özellikle kediler kışın aç kalırsa zayıf düşer ve daha fazla kendini ısıtamaz.
    bu yüzden kedi ve köpekleri sıcak yerlere sokmaya çalışmak yerine karınlarını doyurun onlar da kendinin ısıtabilsin.
  5. 5
    Kış aylarına girdiğimiz bugünlerde sokak hayvanlarına elimizden geldiğince destek olalım arkadaşlar. Bu canlıların hayatı çok zor ve sokakta ölüm kalım mücadelesi veriyorlar. Sokağın binbir türlü kötülüğüne maruz kalmış bu hayvanlara yardım etmek biz insanlığın görevi. Başlığı uplayarak sokak hayvanları hakkında farkındalık yaratabilirsek ne mutlu bize.
  6. 6
    Doğal yaşamlarını işgal edip, kendimiz için binalar ve yaşamımız için bütün kolaylıkları yaparken çoğu kişinin unuttuğu canlılar. Düşünsenize, avlanacağı, koşup rahatça uyuyabileceği yerler ellerinden alınmış, bunu da insanlar o kadar kendine hak görmüş ki bir kap yiyecek su koymak bile mesele olmuş.

    Sokak hayvanlarına yemek vermek iyilikten önce hepimizin sorumluluğudur. Biz onların (uzun zaman geçse de) avlanma ortamlarına geldiksek, dışarıda ne şartlarda yaşadığını da umursamak zorundayız. bu bizim sorumluluğumuzdur.
    Ellerinden aldığımız şeyi geri veremeyiz belki, ancak en azından karınlarını doyurmaya çalışmak herkesin görevidir.
  7. 7
    teknik olarak sokakta yaşayamamaktalar. gün içerisinde biraz dikkat edilse kuytu köşelerde her gün en az bir hayvan cesedi görmek mümkün. doğal seçilim olayı falan da değil bu iş, doğalarına aykırı. yüzyıllardır yaşadıkları habitatın içerisinde ne onlarca bina ne her gün maruz kaldıkları bir ton insan yavrusu ve beraberinde getirdikleri şiddetleri ne de çok korktukları arabalar barınmakta. bunlar olup biterken binlerce yıldır atalarımız tarafından beslenen hatta evcilleştirilen, insanlara alışık olmalarına rağmen kaos ve keşmekeşliğin ne olduğuna dair en ufak fikri olmayan canlıların birkaç asır içinde buna adapte olmalarını beklemek aşırı bencilce geliyor. özellikle bırakın şehirleri ilçelerdeki hayvan duyarlılığı bile aynı ölçüde değilken... her yerde sen ben gibi davranmıyorlar bu canlılara. kurttan geldiğine inanılan en asil canlılardan biri koşarak avlanacağı yerde insan çöpü karıştırıyor. artık yapacağımız bir şey olmasa da bunu normalleştirmek bana sikimsonik geliyor. kabulleneceğimi de sanmıyorum. yok abicim öyle bi şey, biz baktığımız sürece var artık onlar. tek başlarına artık hayatlarını idam ettirmeleri mümkün değil. o yüzden bırakın cins mins demeyi de elinizden geldiğince kedidir, güvercindir bakının etrafa. bir tanesi sizden gelecek yardımı bekliyor olabilir.
  8. 8
    Ülkemizin bir gerçeği. Dernekler, topluluklar ve birçok kurum bu konuyla ilgili gerek kısırlaştırma gerek besleme yapıyor olsa da daha köklü ve sistematik düzenlemelerin yapılması gerekiyor. Halk o kadar bilinçsiz, vurdumduymaz ve vicdansız ki mama vermeyin su koymayın diye defalarca kavga çıkaranlar oluyor. Sahiplenmek de bir noktada kesin çözüm değil çünkü gerekli bilinç olmadığı için insanlar ya sokağa bırakıyor ya kısırlaştırmasını yaptırmıyor yavruları heder oluyor vs vs. Biz topluluğumuzla asıl sorunun bu olduğunu düşünerek ilkokullara yönelik bir proje ile çocuklara hayvan sevgisi ve bakım bilinci aşılamaya çalıştık aylarca. Herkesin yapabileceği bir şey elbet var. Önemli olan farkında olmak.

    Not düşmek de isterim ki sokaktan sahiplendiğim çirkinler çirkini ama dünyaları önüne sereceğim bir tekir kedim var. Hayvan nedir nasıl bakılır çok iyi bilirim.
  9. 9
    "sokak hayvanları" tanımı ile "sokak çocukları" tanımı arasında bir fark görmediğim durumdur.cunku sokak hayvanları dediğimiz hayvanlar kediler ve köpeklerden ibarettir bir sincaba,fareye,yılana,kuşa,aslana,tilkiye sokak hayvanı diyemezsiniz çünkü bu hayvanların bir sokağı yoktur ama kediler ve köpekler insanların içinde var olan insanlarla birlikte yaşayan hayvanlardır ve biz insanlar kendimizi sınıflandırdıgımız gibi içimizde yaşayan hayvanları da sınıflandırmış durumdayız.Bir eşşege sokak eşeği diyebilir misiniz ? Yok..ama bir köpeğe sokak köpeği diyebiliyoruz ve bize hiç garip gelmiyor aynı sokak çocuğu demenin garip gelmediği gibi..
  10. 10
    Doğasında mı doğasından koparılmış mı karar veremiyorum. Geçen arkadaşıma evde hayvan bakmanın bakılan hayvana yapılan bir haksız olduğunu söyledim. O da doğal ortam mı kaldı diye serzenişte bulundu ve haklıydı. Bilemiyorum. Hatta o arkadaş ben hayvan bakmıyorum yalnızca bir hayvanla güvenli evimi yurdumu paylaşıyorum diyor. Beslemezsen ölür ama dediğimde de bebeklik dönemime vurgu yapıyor. Beni hep bozuyor ya.
  11. 11
    1. Yazın su,
    2. Kışın yiyecek,
    3. Her zaman sevgi desteğimize ihtiyaç duyarlar.