kayıt

türk edebiyatının en büyük şairi

  1. 1
    cumhuriyet dönemi ise:

    orhan veli kanık'tır.

    ancak son divan edebiyatı şairi

    yahya kemal beyatlı da büyük saygıyı hak ediyor.
  2. 2
    (bkz: halide nusret zorlutuna)

    anneyse büyüktür. *
    bunu anlayan üç beş ancak...
  3. 3
    böyle bir şair yoktur.
    her şair kendi alanında farklı farklı değerlendirilmelidir.
    böyle bir kıyaslama türk edebiyatına ve türk edebiyatının o kıymetli şairlerine hakaret niteliğindedir.
  4. 4
    (bkz: Attilâ ilhan)

    Sorgulayıcı yönü ve her konuda işleyebilmesi onu ayrı kılar. En'lerimin adamı. Sonrasında en sevdiğim Bedri Rahmi Eyüboğlu'dur.
  5. 5
    (bkz: necip fazıl kısakürek)

    üslup reyizz..
  6. 6
    Ona bakınca ben.
  7. 7
    ahmed arif.
  8. 8
    (bkz: Ömer Hayyam)
    • Türk edebiyatı olmuyor sanki o.
    • eski türk topraklarında doğduğu için ben onu bizzat türk sayıyorum. atatürk'ün yaptığı türk milleti tanımına dayanarak.
    • Peki.
  9. 9
    Aslında sayılabilecek çok isim var ancak benim oyum nazım hikmet ran'dan yana. Şiirleri bana bu kadar dokunan, şiirleri bestelendiğinde efsane parçalar çıkan başka türk şair var mıdır bilemem.
  10. 10
    böyle bir değerlendirme yanlıştır. subjektif değerlendirmelerinizin altında bu iddialı -sözüm ona- tespiti yapamazsınız. bunu kimse yapamaz zira böyle bir belirlemeye ihtiyaç yoktur. binlerce yıllık bir birikimden söz ediyoruz. hakim olduğumuz hatta onu geçtim okuduğumuz kaç şair var? ki okuyucu olmak teknik ve eleştirisel değerlendirmeye yeterli mi? değil elbette. kaç kişi bu birikime sahip?

    kaldı ki bu tespite, şiiri, roman ve hikayeden ayıran bireyselci yaklaşım engel olur. roman ve hikaye de elbette özgündür, bireyseldir ancak belli bir tekniği taşır, yansıtır. şiirde ise biçimsel özelliklerin yoğun olduğu türler var olsa da şiir, neticede duygu yoğunluğunu barındıran bir sanattır. misal serbest nazım türünü kullanan şairle halk edebiyatında hece ölçüsü-durak-uyak kullanan aşığı nasıl o daha iyi-o daha kötü diye ayırt edebilirsin? kendi türleri içerisinde bile zor yaparsın bunu. yine subjektif değerlendirmeye kayabilir.

    "türk edebiyatının en büyük şairi" yerine, "yazarların en sevdiği türk şair" veya "yazarların en beğendiği türk şair" başlığı altında bu değerlendirmeleriniz yapabilirsiniz.
  11. 11
    öyle şiirler yazacaksın ki, elliden fazla dilde çevirisi yapılıp okunacak ve anlaşılıp değer görecek; öyle şiirler ki hem sıradan bir anadolu köylüsü hem de en aydını okuyabilip aynı şeyleri hissedebilecek; bunlar öyle şiirler ki bu toprağın gerçek dilinden olacak, kendinden sonraki önce türkiye sonra dünya edebiyatına kesin bir yön sağlayacak ve sonraki bütün kuşakları etkisi altına alacak, türk şiirinde ve edebiyatında devrimi başlatacak; ve bunlar öyle şiirler ki toplumların dinamiklerini tetikleyecek. bütün evrenselliğiyle nazım hikmet ran'dır!