kayıt

şiir okumayı sevmemek

  1. 1
    mümkün olmayandır.

    şiir insanı anlatır, insana anlatır ve insanca anlatır *. duyguları az kelimeyle ifade eder ve en önemlisi de hissettirir. hissetmek, hissedebildiğini fark etmek her insanın ihtiyacıdır. bu nedenledir ki şiir sevilir, okunur.
    sevmeyenler ya yanlış şiirler okumuşlardır, ya okudukları zaman ve mekan uygun değildir, ya da hissetmek istemiyorlardır.
  2. 2
    mümkün olandır. hatta nefret edilen ve gereksizlik çitasının üzerinde bir hayalete tutturulmuş gibi yapılan göz yanılsamasıdır.

    (bkz: şiir yazan brokoli)
  3. 3
    minimalist duruştur. sanatsallığa karşı öfke de barındırır içinde. en önemli temsilcileri kazım ulutaş önder'dir. (link: şöyledir>> : i.hizliresim.com/...)
  4. 4
    şiir okumayı sevmeyen insan kendi şairini bulamamış insandır.
  5. 5
    (bkz: -1)
  6. 6
    Yazarlık şairlikten daha üstün bence. haliyle yazı da şiirden. Okuyucu olarak da şiir kolaya kaçmaktır benim için. Hayır efendim, bir şeyi kısaca atlatmak yetenek falan değil. Aksine ne kadar yazabilirsen o kadar yazarsın(şair başka yazar başka bla bla) . Bir insanın hem şair hem yazar olabileceğini inanmıyorum. İlla bir tanesi eksik, kötü olacaktır. Ben yazıdan tarafım. Çünkü şairin çok güvendiği bir şiiri yazarın tek bir paragrafından daha değersizdir bana göre. Şair sana paketlenmiş duygu verir. Yazar sana sadece yazı verir. Onu ne yapacağın, onunla neler hissedeceğin sana bırakılmıştır. Çünkü şiir propagandadır. Son olarak şairlik yazamamaktır oğlum. "Gökyüzü" dersin,sadece dersin. Sonra ikinci satıra geçersin. Yazar "gökyüzü," derse bu yalnızca ilk kelimedir. Neyse yazarlar süper.
  7. 7
    şiir denilen şey sadece poe değil bakî'dir de aynı zamanda. düz yazının ahmet batman'ı olmak kolaydır. asıl mesele çehov, calvino, márquez olmaktır. pek tabii herkes şiir okumayı sevmeyebilir ama şiiri eleştirebilecek düzeyde olursa kişi, o zaman akıllıca olur yapılan. değilse boş laftan ibarettir. şöyle örnek vereyim;

    ''haddeden geçmiş nezaket yâl ü bâl olmuş sana
    mey süzülmüş şîşeden ruhgâr-ı âl olmuş sana'' da bir şiirden alıntıdır, saçma sapan şiire örnek vermeme gerek yok birçok örneği vardır günümüzde keza. şimdi, bu şiirle hebele hübele yazılan şiir elbette bir olmaz. şiir okunacaksa da kalite aranmalı, biraz da akıllıca bir referans işe yarar diye düşünüyorum. kişinin iç dünyasının derinliği ve duygu durumu, bilgi birikimi de etkiler şiiri sevip sevmemesini.