kayıt

video hakem uygulaması

  1. 1
    FIFA, Dünya Kulüpler Şampiyonası'nda ilk kez uygulanandır.
  2. 2
    twitter.com/...

    ilk ürünü şu pozisyondur.
  3. 3
    desteklediğim uygulama. basketbolda etkin olarak kullanılıyor video yöntemi. tamam basketbol oldukça hızlı, sayılara ve daha kısıtlı zamana dayalı ama futbolda da önemli anları doğrulamak güzel olacaktır.
  4. 4
    türkiye'de gelecek sene uygulanacağı söylenen sistem.

    her ne kadar tamamen sorunları çözmeyecek olduğunu düşünsem de bence de bu sistem uygulanmalı. çünkü eskiden 2-3 kamera ile yayıncılık yapılırdı izleyenler en fazla hakem kadar görme şansına sahipti. elbette tartışmalar olurdu ama yeterli açıdan görüntü olmadığı için bir şekilde tartışmalar biterdi. en azından hakemin art niyeti bir yere kadar sorgulanırdı. ama şimdi bakıyoruz bir maçı 10-12 kamera çekiyor. hakem gene 1 tane. ve bir açıdan görebiliyor doğal olarak. ama seyreden herkes çeşitli açılardan görebiliyor, arka arkaya izleyebiliyor, doğru sonuca daha fazla ulaşıyor ve hakeme yönelik eleştirilerin dozajı doğal olarak artıyor. ama doğruya doğru bugünün bazı hakemleri mağdur (bazıları önündeki pozisyonu vermiyor, onlara değinmiyorum tabi). bu mağduriyeti giderebilmek adına bu sistem gelmesi gerekiyor.

    tabiki her işimizde olduğu gibi yeterli test yapılmadan, oluşabilecek altyapı sorunlarını gözlemlemeden, nasıl olacağına dair yeterli çalışma yapılmadan oldu bitti ile yapılacak ve daha vahim tartışmalara sebebiyet verecek. madem gelecek sene uygulanacak, zira buna karar verdiler, bari en azından ptt 1. ligde denemesi yapılabilirdi. hakem kararlarına tesir etmesi için değil, sadece video hakemler eş zamanlı maçı izleyip kararlarını duyursunlar, bir kamera da video hakemin kararlarını ekrana getirsin. bu sayede sistemi denemiş olurduk sistem nasıl işleyecek ve hata oranındaki azalmalar ne boyutta olacak ama bizde yeteri kadar denemek mümkün değil, denemeyi düşünmek bile mümkün değil. koskoca fifa bile altyaşlarda bunu test edip doğruyu bulma gayretinde. bizde daha stadyumlar bile buna hazır değil.

  5. 5
    kafamı kurcalayan bir noktası var.

    şimdi ofsayttan atılan golü iptal ediyorlar.
    ofsayt olmamasına rağmen gol olmuşsa o golü de veriyorlar.
    ama mesela kanattan bir orta-asist var, bayrak kalktı ofsayt diye. oyun durdu. sonra bakıyorsunuz aaa ofsayt değilmiş. ee noldu ? video hakem bir halta yaramadı. ya da top atıldı, bayrak kalktı kaleci ofsayt saydı maçı bıraktı- yerinde sabit kaldı, forvet gitti golü attı. bir bakmışsın ofsayt değil.

    bu belki bazı tartışmaları bitirir ama yeni tartışmaları başlatacak gibi.
  6. 6
    başarısız olmuştur.

    başakşehirli futbolcuların gazetecilere saldırmasını biz video görüntüleriyle öğrendik. hakemler komik kararlar açıkladılar. ardından o cezalara bir de indirim geldi. demek ki türkiye'de video hakemlik bu şekilde işleyecek.
  7. 7
    tff başkanı tarafından ligin ilk yarısında uygulamaya girmesinin imkansız olduğu söylenen açıklama. bu demek oluyor ki ligin ikinci yarısına hazır olacak. ligin ilk yarısında yoksa, ikinci yarısında da olmamalı.
  8. 8
    ocak 2018 beklenmeden getirilmesi gereken uygulama.

    tinerciler ocak ayına kadar çok penaltı kazanacak yoksa. es geçilen kartları saymıyorum bile.
  9. 9
    en çok fenerbahçe'yi ve trabzonspor'dan burak yılmaz'ı etkileyecek olan uygulamadır. zira fenerbahçenin bir sezonu 90 + x'de abuk subuk hedelerden aldığı faul, penaltı vb. haksız kazançlar ile süper lig de utanmadan liderlik yapmıştır. burak yılmaz'ı demeye gerek yok.

  10. 10
    (bkz: 13 ağustos 2017 beşiktaş'a verilen penaltı)
    (bkz: 13 ağustos 2017 oğuzhan'a verilmeyen kırmızı kart)
  11. 11
    an itibariyle oynanan braga-boavista maçı sonrasında varlığı bir kez daha tartışmaya açılacaktır.

    boavista'ya verilen kırmızı kart - çok net sarı kart. hakem izleyip kırmızı verdi. kasıtlı bir müdahale değildi. kırmızı çok ağır.
    braga'ya verilen penaltı - çekme var. ama buna penaltı verilecekse her maç 7-8 penaltı çıkar. neyse ki gol olmadı.
  12. 12
    hatalı kararları azaltmak için değil hakim gücün isteklerini yerine getirmek için hizmet eden uygulama.

    dün ronaldo'nun serbest atlayışına çalınan penaltı, bugün fransa-avustralya maçında sayamadığım kadar fazla abuk subuk karar, arjantin'in verilmeyen penaltısı da buna işaret.

    başında kimin olduğu bile belli olmayan video izleme sistemi net bir şekilde şaibeye neden oluyor. kel köpek infantino'nun mamaladığını anlamanın zor olmadığı hakemler de sahada büyük bir titizlikle bunu uyguluyor. yakında bir delikanlı futbolcunun hakemi tartaklayıp monitöre oturtmasıyla sonuçlanır gibi geliyor bana. bu konuda özellikle latin amerika ülkelerinin futbolcularına güveniyorum.
  13. 13
    Ronaldo'nun tuhaf penaltısından sonra kafalarda soru işareti bırakan uygulama.
  14. 14
    Garip beklemelere alışık olmadığımız için yadırganmanın doğal olduğunu düşündüğüm uygulama. Yerleştikçe daha başarılı olacaktır. Herkes hak ettiğini alsın. Bir an önce Türkiye'ye de gelsin diyeceğim de yıkarlar o uygulamayı.
  15. 15
    Pepe'yi yemiştir
  16. 16
    galatasaraylı cüneyt çakır'ın bu sezon fırtına gibi esmesini sağlayacak sistem.

    nijerya-arjantin ve ingiltere-hırvatistan maçlarında bunun sinyalini verdi.
    elemanlar içerden götünü yırtıyor, bizim galatasaray aşığı oralı bile olmuyor.
    lovren'i alıp londra'ya götürüyorlar, bizim ua amigosu kılıklı cüneyt tünele koşuyor.
  17. 17
    var ile birlikte türkiye'ye gelmesini,
    maç içinde bu uygulamayı kullanıp da doğru karar veren hakemlere daha çok maç verilmesini,
    "erkekliğine" yediremediği için kullanmayıp, hak yiyen hakemlere bir daha asla maç verilmemesini,
    kullanmaktan çekinen ama yine de çok kritik hatalar yapmayanların ise uyarılıp kullanmaya teşvik edilmesini istediğim uygulama.
  18. 18
    hayatın içinde de olması gereken.

    twitter.com/...
  19. 19
    türkiye'de seneye iptal edilecek olan sistemdir...
  20. 20
    ilk haftadan şaibeli bir şekilde adından söz ettiren sistem!
  21. 21
    Bugün oynanan Akhisarspor Galatasaray maçında devreye girip 1 golü golden çok önceki pozisyondan iptal etmiş olan sistem. Haklı ama dikkat çekici.
    • Pozisyonun tamamlanması bekleniyor. Galatasaray orada topu uzaklaştırsa var'a gidilmezdi doğal olarak.
  22. 22
    (bkz: var sistemi)