kayıt

Allah yerine tanrı diyen tip

  1. 1
    Mal olması muhtemel tiptir. Allah diyeceksiniz lan şerefsizler. Allah tanrının belasını versin.
  2. 2
    aynı kapıya çıktığını düşünüp sorun etmeyendir. hatta kimi zaman kök tengri bile diyebilir abartıp.

    allah affetsin...
  3. 3
    allah'ın 99 tane adı olunca sorun olmuyor ama tanrı deyince mi sorun oluyor?
  4. 4
    tanrı istemezse yaprak düşmezmiş... şarkısını söylüyor olabilir.
  5. 5
    Kasıntı ve zorlama işlerin peşinde koşan tiptir. Ingilizcesi god türkçesi tanrı diye kendini savunur genelde. Ona bir çift lafım vardır:
    Sevgili tengrici genç kardeşim;
    Yahu eğer bu kadar öztürkçe meraklısı isen öyle temizliğe dinden başladım sonra sıkıldım yapmayacaksın. Türkçe karşılığı olan üniversite, mesela, mescid, asker gibi sözcükleri de bi kenara bırakacaksın.

    Diyorsan ki benim derdim türkçe değil ben lafzatullahtan rahatsızım ağzıma almak istemiyorum ama babamdan korktuğum için müslümanım, aynı kapıya çıkıyor zart zurt mavalı okumayacak dik durup açıkça söyleyeceksin bunu.

    Öte yandan türkçülük değil de Arap düşmanlığıysa derdin; bari söyle kullandığımız kitap falan gibi sözcüklerin fransızca vs. Dillerden karşılığını bulalım ya da saçma sapan tdk karşılıklarını araştıralım. Siz de rahat edin biz de rahat rahat konuşalım. Öyle allah'ı kaldırdım diğer arapça sözcüklerden haberim yok, yemezler.

    Gerçekten Gök tanrı inancına mensup bir bireysen saygı duyarım ama islamda öyle kök tengri falan yok kusura bakmayacaksın. Ve eğer amerikan kültürüne özenmeye yeni bir boyut kazandırıp dublajlarına özeniyorsan, en Ilımlı olduğum tip sensin çünkü bilirim ki zihinsel sıkıntıları olan kişiler yaşamda hem çevrelerine zorluk yaşatır, hem de kendileri zorluk çekerler.

    Şuursuzluk etmeyiniz.
    • Yazdıklarımdan "allah yerine tanrı diyemezsiniz" dediğim sonucunu çıkardıysanız lütfen başa dönüp tekrar okuyunuz.
  6. 6
    Islam tanrisini kast yapiyorsa allah demesi gereken tip.
  7. 7
    isteyen istediğini desin. tanrı daha karizmatik bence.
  8. 8
    Saçma ve alakasız bulduğum başlık.

    Birincisi; tanrı eşittir ilah. Yani (özellikle) tek tanrılı dinlerde yaratıcı, yahut çok tanrılı dinlerde yaratıcılardan her biri.
    İkincisi; Allah eşittir İslamiyetteki ilah. Bunun örnekleri vardır ve çoğaltılabilir.
    Mesela müslüman biri Allah yerine tanrı dediğinde zaten otomatik olarak Allah'a seslenmiş oluyor.

    Kısacası bunu tartışmak bonboş olaydır. Allah'ın da böyle şeyleri umursadığını sanmıyorum.
  9. 9
    İnançları, dini birikimi ve keyfi doğrultusunda tercih yapmış insandır. Belki de özeniyordur god damn it. Keyfi bilir.
  10. 10
    Allah da desen o seni duyar tanrı da desen o seni duyar. O sana şah damarından daha yakın olandır. Allah'ın dinini kullarına zorlaştırmayın.
  11. 11
    türk'tür.
  12. 12
    komple dini çıkarıp rahatlayalım diyerek sorunu çözebileceğim başlık.

    allah yok tanrı yok din yok

    la la la la laa
    • Heh mesela seninkini ne kadar tasvip etmesem de en azından kendi içinde tutarlı bir söylem Maria puder. Saygı duymaktan fazlasını yapamayız.
    • teşekkürler efenim
  13. 13
    (bkz: ne diyem mahmut mu diyem)
  14. 14
    istediğini demekte özgür olan tiptir. hani islam yaratan ile yaratılan arasındaydı. hani yaratan ile yaratılan arasına peygamber dahil kimse giremezdi. bırakın insanlar inandıkları yaratıcıyla istediği gibi konuşsun gönüllerinde.

    bir de, türkçe dua edenlere laf atan tipler var. allah sanki sadece arapça biliyormuş gibi arapça yapılmazsa dua, kabul de olmaz, daha az sevap verir falan diyorlar.
    • Onlar kimse ellerine yüzlerine bulaştırmışlar ama sevgili Kutup, ben diyemezsiniz allah buna müsaade etmez demiyorum ki. Benim yapmaya çalıştığım şey instagram sayfalarında ezberletilmiş içi boş "ama türkçe biz öztürkçe konuşuruz"
    • Şeklindeki tutarsız bahaneden kurtulmaya yönelik bir çağrı yalnızca. Dikkat edersen hep zaten dosdoğru "ben böyle demek istiyorum kardeşim öyle geliyor içimden" demeye ya da gerçekten öztürkçeye yönelmeye çağırdım arkadaşları, yanl
    • Yanlış anlaşılmak istemem, dik durarak yaşanan özgürlüklere sonsuz saygı duyarım zaten. Ama takdir edersin ki bahanelere köle olunarak edinilen özgürlük kimseye fayda getirmez :)
    • içi boş sloganlara alış(tırıl)mış bir milletiz. alırız elimize pankart söyle dur sloganı. bu kadar. demokrasiyi içselleştirmek gibi dini de içselleştirmemize daha vakit var. bunların çoğunu böyle görmek lazım.
    • Sen de haklısın ama benimki de bir umut işte :)
  15. 15
    allah yerine baba da der, bir yerden izin mi alacak ?
  16. 16
    özentidir, yersiz tavirlar..
  17. 17
    "En güzel isimler Allah’ındır, O’na o isimlerle dua edin, O’nun isimleri konusunda eğriliğe sapanları bırakın. Onlar yaptıklarının cezasını göreceklerdir." [Araf 180] Kur'an-ı Kerim çok açık bir şekilde Allah'a onun isimleri dışında bir isimle ibadet etmemizi hoş görmediğini belirtmiştir.
    Buna göre bir kişi:
    Müslümanım dediği halde tanrı kelimesini kullanıyorsa büyük yanlış içindedir. Allah isminin yerine diğer hiçbir ismi kullanmak doğru değildir. Tanrı kelimesi erillik ifade eder, o zaman bunun birde dişil karşılığı olan tanrıça vardır. oysa Allah ismi hiçbir cinsiyet belirtmez.
    Zaten imanı yerinde olan bir kişi Tanrı kelimesini kullanmaktan kaçınır. Çünkü Allah ona ibadet ederken Allah ismini kullanmamızı istemiştir.
    • tam oalrak nerde istemiştir bunu ?
      bi an hatırlayamadım tam oalrak hangi ayette geçer bu "allah ismini kullanmamızı isteme" olayı? (samimi soruyorum.)
    • yukarıda vermişim zaten araf 180.
      o'na o isimlerle dua edin diyor ayette.
    • "o isimler" demiş ayet, sen burdan nasıl çektin "allah ismini emretmiştir" diye ?
    • O isimler derken kasttetiği Esmaü'l hüsna. Esmaül hüsnanın 1. İsmide allah. Ama diğer 98 ismide kullanabilirsin. Ama tanrı diyerek allah'a hitap edemez bir müslüman.
    • please define: müslüman
  18. 18
    bir ingiliz bir alman ve bir türk oturmuş ingiliz şöyle demiş ;
    I am thirsty
    alman şöyle cevap vermiş:
    Ich habe Durst
    Türkte şu cevapı vermiş
    susadım
    anlamsız bir entry gibi gözüküyor
    'anlayana'
  19. 19
    Yaw hacular mihabbet uzamis. Sekuler adam icin bu mes ele ha yarak ha yarrak kadar gereksiz gorulur o yuzden adamlari raad birakin.bi de tam bilen bir arkadas varsa kelimenin etimolojik kokeni nedir? El ilah midir nedir. Bi yerde okumuştum islam evveli 3 puttan alakali yok aramice sonu la ile bitiyosa disi tanricadir kibele ism i azam elohim yhwh adonai yehovas sik sok niye bu kadar uzadi anlamadim. Ama islam tanrisi allah iste.
  20. 20
    yukarıda sevgili alchera da belirtmiş..
    tanrı rab, ilah anlamında..
    allah, islam inancındaki tek tanrının 99 özel isminden biri.

    isteyen, inancına göre istediği uygunlukta kullanır.

    ben ayrıca şunu söylemeye geldim;
    besmeleyi ''rahman ve rahim olan tanrının adıyla'' şeklinde çevirmek bok yemek.
    kaldır at o kaynağı, okuma amk.
  21. 21
    (bkz: etimoloji)

    allah kelimesinin el ilah, yani yaratıcı anlamına gelen ilk arapça sözcükten geldiğini bilen tiptir.

    aynı tip, kuran'da bir kere bile namaz kelimesinin geçmediğini de bilir mesela. bunun yerine kullanılan kelime salattır. yani kendi içine yolculuk etme, yaratıcı ile ruhani iletişime geçme, dua etme/yakarma anlamına gelen arapça bir kelime.

    allah yerine tanrı diyen tiplerdeki kuran'ı anlayarak ve çalışarak, yani hakkını vererek okumuş olma oranı, diğerinden daha fazladır mesela, bu da anketörlük yaptığım kısacık dönemde karşılaştığım ilginç bir sonuçtur.

    bir kavram veya olguyu karşı tarafa aynen senin aklındaki gibi aktarabilmek için kullandığımız araçtır dil.
    kavram: kainat'ın tek yaratıcı gücü. herkesi ve herşeyi yarattığına inanılan yüce varlık.
    bunu karşılayan kelimeler:
    - arapçada allah
    - ibranicede rab
    - kızılderililer ruh demişler
    - wiccalar teklik/bütünlük (oneness, wholeness) demişler
    - tengriciler de (o neyse artık) tengri demişler. o da dilin canlı bir varlık olması kuramına göre tanrı ya evrilmiş.

    çünkü bunlar farklı farklı lisanlar, ve her birisi aynı kavramı karşılayabilmek için kendi öelliklerine uygun kelimeler üretmiş.

    aynı kavramı karşıladığı sürece ister tanrı derim, ister göktanrı derim. sen de ağzını açıp hiçbişey diyemezsin. çünkü sen ne koskoca islam dininin temsilcisisin, ne de sorgu meleğisin.

    güncel/uygulanıştan değil kavramdan gideceğim. müslüman olduğunu varsayarak;

    1) dininizin tek problemi bu mudur? mesela cuma namazı ayeti , cuma namazını açıkça bütün müslümanlara farz kılmışken, siz neden kadınları camiden çıkardınız ? onlara farz olan bir ibadeti yapmalarını engelleyerek vebal'e girmiyor musunuz ?

    2) kuran'da geçen "onda bilen bir topluluk için nice hikmetler vardır" şeklinde bahsedilen kitabın tevrat olduğunu biliyor musun ? daha önce "yav ne hikmetiymiş bu bi okuyayım bakayım neymiş" diye merak ettin mi ?

    3) kuran'ı hiç tamamen türkçe ve anlamaya çalışarak okudun mu ? vay hepimiz anlayamayız onu, vay ben bilmem büyükleirm bilir falan deme. tanrı sana demiş:

    - "biz bu kitapta ne bişeyi eksik bıraktık, ne de fazla yaptık."

    - "aklınızı işletin" (bak bu defalarca geçer)

    - "ümmetin çoğunluğu gaflet içindedir." eğer çoğunluğa uymuşsan ve onlar gibiysen, acaba senin de gaflet içerisinde olma ihtimalin var mıdır?

    - bakara suresinde açıkça "geceleri uzun uzun yaratıcısını düşünenler tasalanmayacaklardır" diye bir ayet varken, bir angutun ortaya çıkardığı "çok düşünmek itikatı zedeler" saçmalığının -ismi dillendirilmese bile- uygulanıyor olması sende "acaba kuran'dan çıktım mı?" şüphesi uyandırmıyor mu ?

    - kuran'ın ilk ayeti oku iken, neden bugün kuran fatiha suresiyle başlar ve ilk ayet oku değildir? bu tasnif kimin tasarrufunda uygulanmıştır ?

    - peygamber'in ölümü ile, kuran'ın ilk kez yazılı kağıda geçirilmesi arasında kaç sene vardır ? bunun sebebi nedir ?

    - şimdiye kadar seni "allah değil tanrı diyeceksin!" demeye zorlayan birisi oldu mu? olmadıysa sen neden insanları birşeye zorluyorsun?

    bunları yazma sebebim şu: eğer yarım yamalak biliyorsan koskoca bir inancı, burda saçma saçma argümanımsılar üreterek aslında o inanışa en büyük zararı veriyorsun.

    en önemisi de; seni ne ilgilendirir bebişim ?

    kendi inancıma derinden bağlı birisi olarak uçan spagetti canavarı diyenlere bile bişey deme hakkım yok benim? sen kim olursun da başlığa söz konusu tipi büyük bir küstahlıkla saçma sapan şeylerle itham edersin ?

    bu cürreti kendinde bulmana sebep nedir ? kim bu cesareti verdi sana ?

    sen sorgu meleği misin ?

    hem hayatım, biz hiç başlık açıyor muyuz allah yerine rab diyen müslüman diye ?
    • Sevgili primo, yine karşı karşıya geldik ama öncelikle kuran mealini okuduğum gibi hak dini Kur'an dili tefsirinde de ilerlemis olsam da açık söylemek gerekirse bitiremedim. Fazla uzun tutmak istemem ama Rica etsem #1125570 e yaptığım yorumlar
    • Yorumlara bakar mısın beni daha iyi anlaman adına
    • okudum zaten. ama bunu ifade ediş biçimin desteksiz. esas sıkıntın özenticilikse, "özenti tip" der, bu konuyu da örnek verirsin. ama iddianın ağırlığını daha başlıktan belli edersen ben de böyle döşenirim. +
    • halbuki diğer türlü yazsan destek bile atabilirdim.
      benim sıkıntım, en basit şeylere, çok basit şeylerle karşı çıklabilecekken, işin içine allah/din/kitap karıştırılması.
      ağır ayar olurum.
    • bugün adamızın işgaline ses çıkaramayan bir ülkeysek, sebebi bu tutumun 15 sene boyunca iliklerimize kadar sirayet etmesidir.
  22. 22
    Tanrı'yı sevdiğimizden öyle diyoruz. çünkü adı allah diye geçerken kendisinden pek iyi bahsedilmiyor.
  23. 23
    (bkz: Müslüm Gürses)

    O yaprak düşmezzzz.
  24. 24
    (bkz: ben) (bkz: hayko cepkin) (bkz: müslüm gürses)
  25. 25
    Kimin neye nasıl hitap ettiği bu kadar kafaya takılmamalı bence.