kayıt

mor

  1. 1
    mavi ve kırmızı karışımı renk.
  2. 2
    alınan bir darbede vücutta olacak izin rengidir.
  3. 3
    (bkz: mordor)*
  4. 4
    (bkz: mor menekşe)
    www.youtube.com/...
  5. 5
    intahar rengi olarak tanımlanır.
  6. 6
    (bkz: mor ve ötesi)
  7. 7
    (bkz: mor çatı)
  8. 8
    inci aral romanı.
  9. 9
    5 liraların yeni rengi.
  10. 10
    (bkz: morartmak)
  11. 11
    tüm insanların bilinç altında korktuğu renk.
    intihar vakalarında eşyaların çoğunun mor olduğu gözlemlenmiştir. ki bu beni korkutuyor çünkü perdelerime kadar koyu mor.
  12. 12
    kadın hareketi ile bir bütün haline gelmiş olan, onursal bir renk.
  13. 13
    Mavi ve kırmızının karışımı ile ortaya çıkan bu renk asilliği ve kendine güvenmeyi ortaya koyar.Özerkliği ve tek vücut perçinleşmeyi simgeler.Ruhsal enerji vizyon ve sezgi ile barışık alanda seyir eder.Kader denilen enerjinin içsel sürecini çizgiler.Sanatçı kişilik,düşünce ve tolerans morla birleşiktir.Sakinleştirici ve dinlendirici yönü alçak gönüllülük ile tam bir bütünlülük oluşturur.
  14. 14
    (bkz: mor çatı)
  15. 15
    birçok intihar vakasında insanların tüm eşyalarının mor olduğu gözlenmiştir.
    mor, nevrotik duyguları açığa çıkardığı, insanları bilinç altında korkuttuğu tespit edilen bir renktir.
  16. 16
    öyle böyle ama güzel renk ya.
  17. 17
    insanda esrarengiz duygular uyandırdığı söylenir. daha çok bilinçaltını açığa çıkardığı bilinir. soğuk renklerden biridir.

    mor duygu rengidir, çok özel bir renktir, mistik bir yücelik getirir ve metafizik gücü simgeleştirir. mor imparatorlukların, dinlerin, ölümün, cazibenin ve sevginin sembol rengi olarak yüzyıllar boyu kullanılmıştır. bu renk nedeni anlaşılmaz bir bütünlük ve birlik sağlar çünkü bu gizemli gücün önünde mor bir sis ve buğu vardır.

    mor renk insan başında yer alan en tepedeki çakrayı temsil eder. “crown” yani “taç” çakrası tanrı ile bütünleşmeyi, sınırsız gücü, yaratıcılığı ve bilgeliği yönetir.

    feng shui’ye göre mor renk, yarattığı etkiler ile bulunduğu ortama ilham, yeni fikirler ve zenginliğin yanı sıra, ruhsal enerjinin artmasını sağlamaktadır.

    efsaneler morun bulunuşunu fenikeli tanrı melkarth’ın köpeğinin bir deniz kabuğunu ısırıp ağzının mora boyanmasına dayandırıyor. ancak murex brandaris, m.trunculus ve purpura haemastoma adlı kabuklu deniz hayvanlarının bazı cinslerinden çıkartılabilen bu renklere sahip olmak da o yüzyıllarda nadide bir mücevhere malik olmakla eşdeğerdi. sadece bir gram boyarmadde elde etmek için sekiz bin kadar kabuklu böcek gerek duyuluyordu. sonra bütün bunların tek tek ayıklanması gerekiyordu. lübnan’daki antik tir kentinde yapılan kazılarda bu kabuklar ve boya elde etmek için kullanılan aygıtlar bulundu. bu kabukluların salgı bezlerinde bulunan ve doğal hali soluk sarı renkte olan doğal boya, güneş ışınlarından etkilenerek önce yeşile, sonra kırmızıya ve nihayet mora dönüşüyor. kumaş üzerinde kalıcı bir renk oluşturabilmesi için önce su ve bekletilmiş idrarla karıştırılması, on gün kadar sürekli kaynatılması (kaynarken o kadar feci bir koku çıkardı ki antik dönemin seyyahları bu leş kokusunu tiksinerek anlatırlar ) ve elde edilen çözeltinin tekrar idrar eklenerek balla indirgemesi gerektiğinden de ‘bulunmaz nimetler’ listesine ilk sıralardan girmesine pek şaşırmamalı. bunca zahmetten sonra elde edilen mor rengin ışık haslığı son derece yüksek olduğundan, ultraviyole ışınlara karşı oldukça dayanıklı ve zamanla solmayan bir sonuç doğuruyor.

    *tyros başta olmak üzere, fenike kentleri mora boyanmış zarif giysilerin ticaretini yapmanın haricinde, boya üretim merkezlerini akdeniz çevresinde kurdukları kolonilere taşıdılar.

    *roma imparatorları mor renk giysileri kendilerinden başkasının giymesini yasaklayan yasalar çıkartmış, neron daha da ileriye giderek kendisinden başka mor giyenlerin ölümle cezalandırılacağını tüm romalılar’a duyurmuştu.

    * viii ve ix. yüzyıllarda bizanslı üç imparatoriçe irini, efrozin ve teodora üçü de dul, üçü de iktidarı evlilik yoluyla ele geçirmiş ve üçü de emperyal giysilerinde mor rengi seçmişti. böylece vatikan’ın papalık kırmızısıyla abbasi hilafetinin yeşili arasında mor renkle simgeli dişil bir iktidar alanı doğdu.

    *800’lü yılların başında mor boya üretimi bizanslılar tarafından eski istanbul’a taşınmış ama 1453 fethi sırasında belki de bu güç simgesinin osmanlılar’ın eline geçmesini önlemek için boyahaneler tahrip edilerek ortadan kaldırılmıştı.

    *1856 yılında 18 yaşında bir ingiliz kimya öğrencisi william henry perkin’in malarya hastalığına karşı kinin ilacını üretme denemelerine kadar... ilaç denemesi başarısız olmuştu ama william tesadüfen tarihteki ilk sentetik boyayı bulmuştu. “mauveine” diye adlandırılan bu anilin boyanın rengi yüzyıllar öncesinde büyük güçlüklerle elde edilen mor boyanın hemen aynısıydı. girişimci ruhlu kimyager, önce birkaç ipek kumaş parçasını boyadı ve bunu başarınca derhal bu metodun patentini alarak londra’da bir boya fabrikası açtı.

    *kraliçe viktorya özel olarak mor ipek kumaştan yaptırdığı bir kostümü 1862 yılında ingiltere’nin en büyük sanayi fuarının açılışında giydi. artık mor renkli giysilere sahip olmak daha kolay olmuştu ama renk prestijini hiç yitirmedi... sadece popülaritesini artırdı.

    www.formsante.com.tr/...

    bugraderci.blogspot.com.tr/...

    www.nexusartline.com/...

    tr.mydearbody.com/...
  18. 18
    neden bilmiyorum ama en sevdiğim renk yani

    çocuklarımın isminede ön ad olarak koyacam ciddiyim öyle çok seviyorum seni mor...
  19. 19
    bütün tonları ayrı ayrı güzel bir renk.
  20. 20
    en ideal, canlı renk tonu prusya mavisi ve karmen kırmızısı ile elde edilen renktir. eşit oranda karıştırılırsa koyu ve canlı bir mor elde edilir. ayrıca içerisine çinko beyazı eklenirse daha açık, lila tonlarında renklere ulaşılır.

    ayrıca, süryaniler azizlerinin isimlerinin önüne mor sıfatını ekler.
    (bkz: mor gabriel)
  21. 21
    mor un her tonu farklı bi duyugu temsil
  22. 22
    kırmızı ve mavi rengin karıştırılmasıyla oluşan renktir.kraliyet ve asillik rengi olarak bilinir.ilham verici renk olarak kabul edilmektedir
  23. 23
    yunancada karadut anlamına gelen "moron" ve ermenicede de aynı anlama gelen "morm" sözcüğünden türemiştir.

    latincede de "morum" sözcüğü aynı anlama gelmektedir.
  24. 24
    hande yener'in yeni klip şarkısı..

    atarlı gibi sanki..

    aa evet sana kırmızı yakışıyor gibi.. hı hı.. klibi mutfakta geçmiyor yalnız bilin istedim.
  25. 25
    Bazen en yakışan renk.