kayıt

tanrı neden insanları yaratır

  1. 1
    felsefe ile ilgilenmek isteyenlerin kendine sorması gereken soru.

    tanrı neden insan yaratır, her türlü pislik yapma kabiliyeti verir ve ondan sonra sınava sokar? Kuvvetli nefsi iradeli insanlarla cennette napacaktır? Allah etrafını imalathanesinden bozuk çıkmamış olan (yani ona itaat eden ve onu devamlı övüp seven) ampullerle mi donatmak istiyor? Bozuk olabilen ampul imal ettiyse demek ki mükemmel değilmiş. Demek ampullerin bozukluğunu dünya da denetleyip bozuk olanları (yani onu sevip övmeyenleri) çöpe mi atmak istiyor? Hemde öyle öfkeleniyor ki bozuk ampullere onlara ebedi cehennem gazabı verecek kadar! Allah bu kadar bencil ve kibirli midir? Bu anlatımların bazı insanlar tarafından öbür insanların tabiatlarını zaptedebilmek için tasarlanmış korku ve mükafat senaryoları olabilme ihtimali var mıdır acaba?

    cevapları bulamadıysanız,fazla kasmayın zaten bende bulamadım.
  2. 2
    teraryumda karınca beslemek gibi, merak ve heves olduğunu düşündüğüm şeydir.
    • yaratması değil de. lan ben bunları yaptım ama bi cacık olmaz bunlar diyip salmış olması?
    • böyle düşünmüyorum ben bu konuda ya, “lan böyle düşünmemiştim” diyecek kadar boş bi şey olduğunu düşünmüyorum tanrı makamı’nın...
    • SONUÇ OLARAK YARATICI DEĞİL Mİ? BİRŞEYİ YAPIP KUSURLARINI SONRADAN GÖRMÜŞ OLABİLİR.
    • makama karşı görüşlerimden ve kadere olan inancımdan dolayı, sonucu görme işinin önceden gerçekleştiğini düşünüyorum. “her şeyin bir yaradılış amacı vardır” gibi...
  3. 3
    semavi dinlerin tanrı yada genel anlamında yaratıcıyı koydukları yer ve kurdukları ilişki bakımından yapılan değerlendirmelerin dışında da bir tanrı ve yaratıcı algısı olması mümkündür.
  4. 4
    felsefe ile ilgilenmek isteyenlerin kendilerine yanlış bir biçimde sordukları soru.

    tanrı neden insanları yaratır? diye sorduğumuzda isyan ediyormuşcasına sorarız. ''hayır hayvanları bitkileri falan yarattın da neden insanlar .s .s'' şeklinde algılanabilir. bir de tanrı, insanları neden yaratır? ( başlıklarda virgül olmadığını göz önünde bulunduralım) bu sefer insanların hangi amaç ile yaratıldığı bilimsel anlamda sorgulanmaya başlar. felsefenin yanlış hatırlamıyorsam ana soruları neden, nasıl, niçin'dir. önemli olan bu soruları sorabilmektir. neden insanları ile insanları neden kısmındaki vurgu ön plana çıkmalıdır.

    neyse işin özüne indiğimizde bu kadar laf kalabalığından da sonra; tanrı insanları yaratmamıştır, der modlara konu kilit+çöp notunu bırakırım.

    saygılarımla...
  5. 5
    (bkz: insanlar neden tanrıları yaratır)

    Böyle sorulunca daha anlamlı olan soru.