kayıt

tanrı neden insanları yaratır

  1. 1
    felsefe ile ilgilenmek isteyenlerin kendine sorması gereken soru.

    tanrı neden insan yaratır, her türlü pislik yapma kabiliyeti verir ve ondan sonra sınava sokar? Kuvvetli nefsi iradeli insanlarla cennette napacaktır? Allah etrafını imalathanesinden bozuk çıkmamış olan (yani ona itaat eden ve onu devamlı övüp seven) ampullerle mi donatmak istiyor? Bozuk olabilen ampul imal ettiyse demek ki mükemmel değilmiş. Demek ampullerin bozukluğunu dünya da denetleyip bozuk olanları (yani onu sevip övmeyenleri) çöpe mi atmak istiyor? Hemde öyle öfkeleniyor ki bozuk ampullere onlara ebedi cehennem gazabı verecek kadar! Allah bu kadar bencil ve kibirli midir? Bu anlatımların bazı insanlar tarafından öbür insanların tabiatlarını zaptedebilmek için tasarlanmış korku ve mükafat senaryoları olabilme ihtimali var mıdır acaba?

    cevapları bulamadıysanız,fazla kasmayın zaten bende bulamadım.
  2. 2
    semavi dinlerin tanrı yada genel anlamında yaratıcıyı koydukları yer ve kurdukları ilişki bakımından yapılan değerlendirmelerin dışında da bir tanrı ve yaratıcı algısı olması mümkündür.
  3. 3
    felsefe ile ilgilenmek isteyenlerin kendilerine yanlış bir biçimde sordukları soru.

    tanrı neden insanları yaratır? diye sorduğumuzda isyan ediyormuşcasına sorarız. ''hayır hayvanları bitkileri falan yarattın da neden insanlar .s .s'' şeklinde algılanabilir. bir de tanrı, insanları neden yaratır? ( başlıklarda virgül olmadığını göz önünde bulunduralım) bu sefer insanların hangi amaç ile yaratıldığı bilimsel anlamda sorgulanmaya başlar. felsefenin yanlış hatırlamıyorsam ana soruları neden, nasıl, niçin'dir. önemli olan bu soruları sorabilmektir. neden insanları ile insanları neden kısmındaki vurgu ön plana çıkmalıdır.

    neyse işin özüne indiğimizde bu kadar laf kalabalığından da sonra; tanrı insanları yaratmamıştır, der modlara konu kilit+çöp notunu bırakırım.

    saygılarımla...
  4. 4
    Robotlarinin bozuk olup olmadigini test etmek veya robotlariyla eglenmek icin diye cevaplandirilabilecek sorudur.
  5. 5
    www.haberuzay.com/...
  6. 6
    (bkz: yaratmaz)
  7. 7
    her şeyin bir sisteme bağlı olduğu evrendeki asıl sorun olan olayı yakalayan insanın soracağı sorudur. bu kadar kusursuz bir dünya ve evrende (insanların dünyaya yaptıklarını unutmayalım) bizim kadar mükemmel biyolojik özelliklere sahip insanlar var olmuş ve yaşamakta. her neden olursa olsun, tanrı insanı bu yüzden yarattı demek saçmalıktır çünkü tek tanrılı dinlerde tanrı kusursuzdur ve buna bağlı olarak kusurlu yaratıklar da yaratmış olamaz. özgür iradeden bahsedecek olanlar içinse şunu söylüyorum; anlatılan cennet kavramında özgür iradeye yer yok. tamamıyla özgür iradenin hüküm sürdüğü bir yer gibi görünüyor ve anlatılıyor aslında ama kesinlikle öyle değil, her şeyin istediğiniz gibi olacağı bir yerde yaşamanız aslında bir başka olgunun (buna tanrı diyebilirsiniz) özgür iradesi sonucu alınmış bir karar ya da sizlere verilmiş bir haktır. özgür irade izin yada lütuf ile olmaz. şeytanın tanrıya senin yarattığın insana secde etmem o kumdan ben ateşten yaratıldım ve onları istersem senin yolundan çıkarırım saçmalığı da bambaşka bir olay. herşeye gücü yeten varlığın kendi yarattığı bir varlıkla, afedersiniz ama sidik yarışına girmesi oldukça saçma hatta güldürüyor. sonuçta ol dediğinde oluyor yok ol dediğinde yok oluyorsa, şeytana yok ol diyebilirdi.

    yani insanı tanrının yaratması ve özellikle böyle bir sistem içinde yaratması pek aklın kabul edebileceği bir şey değil.
  8. 8
    yüce rabbime şirk koşulan bir başlık daha. yakın zamanda açacağım islamiyet ve müslüman dünyasını yakından ilgilendiren el-mümin sözlük'te uzun uzun hakkınızda konuşacağız imansızlar.
  9. 9
    img-9gag-fun.9cache.com/...
  10. 10
    Bununda özüne indiğimizde tanrı neden yaratır? Tanrı zaten eksiksiz, noksansız bir varlık olduğu için yaratmasının bir sebebi var mıdır? İslam için konuşursak insan kulluk etmek için yaratılmıştır. Kulluk etmekte bir nevi ibadet etmektir. Bu durumda sorulacak soru Allah'ın kendisine neden ibadet edilmesini istiyor oluşudur. Hatta kusursuz bir varlığın bir şey istemesi bile benim gözümde bir sorunsaldır. Sonuçta kusursuz olan neyi istiyor olabilir ki? Kusursuzsun zaten yapacağın bir şey yok ki senin. Bu sorulara cevap veremediğimden dolayı İslam'ın tanrısına inanmayı reddettim. Dinlerden bağımsız tanrıya gelecek olursak, birçok soru onun içinde geçerlidir. Bu yüzden bir tanrıya olan inancımı da kaybettim. Bizi bir varlık yaratmış olabilir, bu evreni de bir varlık yaratmış olabilir ama buna tanrı diyemeyiz.
    • İslam'da insan kulluk etmek için yaratılmamıştır. Eğer nedeni sadece bu olsaydı tüm insanlar melekler gibi ibadet ederdi. Burda bana Kuran'da ibadet edesiniz diye yarattık deniyor ama diyebilirsin. Orda cin ve insanların "yalnızca bana ibadet etmelerini isteme" durumu var bence, "hepsi bana ibadet etsin" durumu yok.
  11. 11
    Yaratmazsa yaratıcı olmaz, yaratıcı olmazsa esirgeyen, bağışlayan, kahreden vs vs sıfatlarını taşıyamaz. Hem hiçbir şeye bağlı değil, hem de yarattığı sayesinde varlığı anlamlı oluyor.
    Çelişkiye gel.
  12. 12
    #1431484
  13. 13
    Öncelikle "tanrı var mıdır?" Sorusunun cevabı burayı birinci dereceden etkileyecektir.

    Yoksa "insan nasıl oldu?" diye bir soruya yönelinmeli ve hatta en baştan bunu sormak daha mantıklıdır.

    Ve de diyelim ki var tanrı. Bu tanrı dünyadaki din ve mitolojilerdeki gibi olmamalı. (Bildiklerim arasında) Tutarlı olanı yok tamamen yaratıcı konusunda. (Tutarlı olanını düşündüğünüz var ise bunu baş girdideki soruların cevaplarıyla girmeniz hoş olacaktır.)
    Hal bu ise olan tanrımız bunlardan bağımsız. İnsanı Neden yarattı konusuna kendimiz seçenekler sunmalıyız. Benim için öylesine.
  14. 14
    (bkz: harun yahya )
    (bkz: risale-i nur )
  15. 15
    teraryumda karınca beslemek gibi, merak ve heves olduğunu düşündüğüm şeydir.
    • yaratması değil de. lan ben bunları yaptım ama bi cacık olmaz bunlar diyip salmış olması?
    • böyle düşünmüyorum ben bu konuda ya, “lan böyle düşünmemiştim” diyecek kadar boş bi şey olduğunu düşünmüyorum tanrı makamı’nın...
    • SONUÇ OLARAK YARATICI DEĞİL Mİ? BİRŞEYİ YAPIP KUSURLARINI SONRADAN GÖRMÜŞ OLABİLİR.
    • makama karşı görüşlerimden ve kadere olan inancımdan dolayı, sonucu görme işinin önceden gerçekleştiğini düşünüyorum. “her şeyin bir yaradılış amacı vardır” gibi...
  16. 16
    bu soruyu cevaplamak için tanrı kavramını bilmek lazım kendisine inanan kullar olmadıkça tanrı tanrımıdır kim ona tapacak inanacak?

    tanrı tanrı olmak için insanları yaratmıştır bir yerde insanlar tanrıyı var etmiştir.
  17. 17
    (bkz: insanlar neden tanrıları yaratır)

    Böyle sorulunca daha anlamlı olan soru.
  18. 18
    Biz tanrıyı yarattık...tanrı bile bunu böyle düşünmemişti belki.
  19. 19
    acı ve eziyet çektirmek için yaratır. beni yaratma sebebi o.
  20. 20
    bence “bakim şu durumda şu napacak” diye düşünmekten yola çıkılmış bi eylem.