kayıt

sineklerin tanrısı

  1. 11
    Kitabı okudum, siyah beyaz filmini de izledim.
    Conclusion: Erkek çocuklar Dünya'nın en zalim yaratıklarıdır.
  2. 12
    İnsanın içinde başından beri varolan vahşetin hayatta kalma mücadelesi sırasında ne şekilde ortaya çıktığını irdeleyen, kötülüğün savaşları çıkaran "devletler"den çok insanın ta kendisinin içinde hem de en çocuk yaşlardan itibaren varolduğunu anlatan roman. Kitabı yarılayana kadar neden kitaba bu ismin seçildiği bir türlü anlaşılamamış roman. Kitaba ismini veren sahne cehennemi başlatan sahne olduğundan ayrıca özenle seçilmiş takdire şayan bir isimidir.
    Ralp ve jack'ın liderlik için rekabeti insan kalarak kurtarılabilmek için bir şeyler yapabilme ve avlanarak doğanın vahşi çağrısına uymak arasından gelgitleri ile savaşların özünde nasıl başladığına değinir, vahşet kavramını çocuklarla anlatmak yapılabilecek en doğru ve en yanlış harekettir aslında.

    -- spoiler --
    Jack'ın ete özlem duyanlarla beraber vahşiler kabilesini oluşturarak ava çıkmasının ardından ilk avını yakalayan çocukların gururundan çok farklı hisseden Simon'ın adadaki canavara sunulmak üzere mızrağa geçirilmiş ve sineklerle kaplanmış domuz başıyla konuşurken adadaki canavar sanılan şeyin sırrını çözüp mide bulantısıyla sürenerek çocukların arasına dalışı ve canavar sanılarak öldürülmesi ilk saf vahşetin başlangıcıdır. Vahşetin çağrısına yenik düşen çocukların et ve ateş uğruna yaptıkları okunasıdır.
    -- spoiler --

    Okunasıdır vesselam.
  3. 13
    lisede felsefe hocam sayesinde okuduğum kitap.
    sonraları ise filmini izlemiştim.
    çocuklara yönelik gibi duran fakat derin anlamı gereği büyüklerin de okuması/izlemesi gereken olduğunu düşünüyorum.
    tabii her kitap-film yapımında olduğu gibi önce okuyup sonra izlemenizi tavsiye ederim, insan doğuştan kötü müdür yoksa bunu öğrenir mi meselesini sorgulamaya oldukça yardımcı.

    oggito.com/...
    şöyle de bir yazı okumuştum vaktinde kendisiyle ilgili, ilgilisinin bilgisine
    • Filmi izledikten sonra kitap fazla heyecanlandirmayabiliyor. Cogu yapimda bu apacik goruluyor. Bence de once kitabi okuyup sonra filmi izlemek.
    • konudan bağımsız olarak, önce filmi izlemek hayal gücünü de sınırlandırıyor. ben simon'u bambaşka hayal etmiştim mesela, o sebeple bile önce okuyup sonra izlemek